Gå til hovedindhold

600.000 danskere skal have nye overenskomster - Fagbladet 3F følger udviklingen og giver dig overblikket.

Under sloganet "Sammen om OK20" forhandler 3F og de andre fagforbund for privatansattes overenskomster for mere end 600.000 danskere.
3F/kollage: David Eilertsen

OK20 - overenskomstforhandlingerne for mere end 600.000 danskere i private job - blev officielt skudt i gang 8. januar, hvor arbejdsgivernes og lønmodtagernes forhandlere satte sig ved forhandlingsbordet i Industriens Hus.

Først skal der landes en aftale for industriarbejderne, som samtidig kommer til at sætte en økonomisk ramme for de øvrige brancher, der skal have fornyet deres overenskomster.

Herefter går det slag i slag, når der skal forhandles overenskomst for bygningsarbejdere, chauffører, gartnere og landbrugsmedarbejdere, rengøringsfolk, tjenere og andre faggrupper under 3F’s store paraply.

Følg med i udviklingen her på siden, hvor Fagbladet 3F giver dig de nyeste opdateringer på forhandlingerne.

 

19. januar 2020: OK20-stormøde for 3F’s bygningsarbejdere

Der blev sendt nogle utvetydige signaler, da 3F’s bygningsarbejdere søndag mødtes til stormøde i Odense Congress Center for at diskutere de forestående overenskomstforhandlinger.

- Vi er en kæde, og vi står sammen om vores krav. Hvis arbejdsgiverne ikke tager os seriøst og blankt afviser os, så må vi gå videre og bruge det næste trin i den danske model – så er det konflikt, lød det fra Thomas Strømsholt, der er formand for Stilladsarbejdernes Landsklub.

Det er især kravet om en højere mindsteløn, der får en del af 3F’erne til at vifte med konfliktkortet.

Claus von Elling, der er formand i 3F Byggegruppen, peger også på byggeriets mindsteløn som et område, der skal tages fat på.

- Vi har et problem med, at bundsatsen i vores overenskomster er gået hen og er blevet normallønnen for den udenlandske arbejdskraft, der kommer ind over vores grænser. Det forvrider fuldstændigt balancen mellem de danske og udenlandske bygningsarbejdere, og det skal vi have gjort noget ved, siger Claus von Elling.

14. januar 2020: Transportforhandlinger kickstartet

Dansk Industri (DI) og 3F Transport har officielt skudt forhandlingerne om nye overenskomster på transportområdet i gang. Det skete på et pressemøde hos DI i Industriens Hus på Rådhuspladsen.

Overenskomsterne mellem DI og 3F Transport på transportområdet omfatter 40.000 ansatte på 900 virksomheder, der er medlem af DI. 

De overenskomster sætter rammerne for de øvrige overenskomster på det såkaldte normallønsområde, der dækker cirka 150.000 ansatte, og her bliver lønnen besluttet centralt. I modsætning til industriområdet, som er toneangivende inden for minimallønsområdet, hvor den endelige løn fastsættes lokalt.


13. januar 2020: Tirsdag går transportforhandlinger i gang

3F Transport har været i gang længe med forberedelserne til OK20 med blandt andet medlemsmøder og indsamling af ønsker og forslag fra 3F-medlemmer i transportens forskellige brancher.

Den sidste finpudsning foregik i weekenden. 3F Transport med formand Jan Villadsen i spidsen holdt 10. og 11. januar en konference for at få de sidste papirer og overblikket på plads, før det går løs for alvor.

Det gør det tirsdag 14. januar klokken 10:30. 3F Transport mødes hos DI, hvor forhandlingerne om fornyelse af overenskomsterne på transportområdet bliver løbet i gang.

8. januar 2020: Industriforhandlinger skudt i gang

De gode tider er ved at være forbi. Derfor skal vi holde igen på lønnen for at kunne konkurrere med udlandet.

Nej, det passer ikke. Det går stadig ganske glimrende her i Danmark, og vi kan sagtens tage spenderbukserne på.

Sådan kan man, groft sagt, tegne fronterne op mellem arbejdsgivere og fagbevægelsen, der onsdag markerede det officielle startskud til forhandlinger om nye overenskomster for 230.000 ansatte i industrien.

Det skete ved et velbesøgt pressemøde hos DI i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København. Læs mere her.

Hovedforhandlerne påbegyndte onsdag overenskomstforhandlingerne for 230.000 ansatte i industrien. Fra venstre DI's Kim Graugaard og Lars Sandahl Sørensen, Dansk Metals Claus Jensen og formand for 3F industri, Mads Andersen.
Hovedforhandlerne påbegyndte onsdag overenskomstforhandlingerne for 230.000 ansatte i industrien. Fra venstre DI's Kim Graugaard og Lars Sandahl Sørensen, Dansk Metals Claus Jensen og formand for 3F industri, Mads Andersen. FOTO: Thomas Arnbo

 

Tidsplan for OK20:


FOTO: 3F