Gå til hovedindhold

Højere løn, tillæg til faglærte og tidligere pension til elever er nogle af forbedringerne i den nye aftale om overenskomst for medarbejderne på landets mejerier. Arbejdsgiverne har fået øget fleksibilitet for afløsere.

Medarbejderne på landets mejerier har fået en ny, treårig overenskomst.
arkiv

Omkring 5.000 medarbejdere på landets mejerier har fået ny overenskomst.

Aftalen om overenskomst blev indgået natten til mandag efter forhandlinger mellem fagforbundene 3F og NNF på den ene side og arbejdsgiverne i Mejeribrugets Arbejdsgiverforening under DI på den anden. Der er tale om en treårig såkaldt fællesoverenskomst.

- Jeg er godt tilfreds med resultatet. Jeg synes, at vi med den nye aftale fremtidssikrer området. Det kan skabe ro nu, siger Peter Møller Sjøgren, topforhandler og forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe i 3F.

Højere tillæg

Som følge af det nye forlig stiger medarbejdernes løn med i alt 9,55 kroner i timen i løbet af de tre år, som overenskomsten løber. Tillægget for arbejde om lørdagen stiger cirka 51 kroner i perioden – fra 152,19 til 203,82 kroner.

- Vores medlemmer har gennem flere år ønsket et højere tillæg for arbejde om lørdagen. Nu får de et meget markant løft på tillægget. Det er jeg virkelig glad for, siger Peter Møller Sjøgren. 

Genetillæg vokser også med 1,6 procent hvert af de tre år. Og som noget nyt vil alle faglærte medarbejdere fremover få et tillæg på mindst en krone i timen som følge af deres uddannelse. Dog stiger tillægget til uddannede procesoperatører fra 4,50 kroner til 11,50 kroner i perioden.

- Det er et stort ryk for procesoperatører. Jeg håber, at det giver mange flere medarbejdere lyst til at uddanne sig, siger Peter Møller Sjøgren.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Natten til mandag underskrev topforhandlerne fra arbejdstagerne og arbejdsgiverne overenskomstforliget på mejeriområdet.
Natten til mandag underskrev topforhandlerne fra arbejdstagerne og arbejdsgiverne overenskomstforliget på mejeriområdet. FOTO: Privat

Tidligere pension til elever

Chaufførerne på landets mejerier får fremover en større betaling, når de udfører overarbejde. Derudover er det blevet besluttet, at chaufførerne kan nedsætte antallet af feriefritimer, som virksomheden kan disponere over, fra 32 timer til 14,8 timer – hvis der kan opnås lokal enighed om det. 

Elever får en lønstigning på 1,7 procent i hvert af de tre år. Derudover vil elever på området nu få fuld pension - 12 procent - fra de er 18 år og ikke som tidligere, når de fylder 20 år.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Repræsentanter fra 3F og NNF samt de tre forhandlingsudvalg på mejeriområdet var med til at lave forliget på mejeriområdet.
Repræsentanter fra 3F og NNF samt de tre forhandlingsudvalg på mejeriområdet var med til at lave forliget på mejeriområdet. FOTO: Privat

Begrænset brug af afløsere

Hvad har arbejdsgiverne fået med den nye aftale?

- De har fået lidt øget fleksibilitet i forhold til afløsere. Der er tale om en forsøgsordning, hvor virksomhedernes adgang til brug af afløsere dog bliver begrænset til 1 for hver 10. faste medarbejder. Ved lokale forhandlinger kan adgangen til brug af afløsere udvides, men det er samtidig besluttet, at brugen af vikarer skal begrænses. Det er en acceptabel løsning, siger Peter Møller Sjøgren.  

3F, NNF og Mejeribrugets Arbejdsgiverforening oplyser i overenskomsten, at parterne er enige om, at det er fornuftigt at begrænse brugen af vikarer i mejeriindustrien til fordel for anvendelse af fast tilknyttede afløsere.

Hovedreglen i forsøgsordningen er, at afløsere, som er fyldt 18 år, skal afregnes for mindst fire timer på arbejdsdage. Og de kan højst arbejde 25 timer på virksomheden i den enkelte uge. I perioder på i alt syv uger, hvor landets skoler holder lukket, må arbejdstiden dog være fuld tid.

Peter Møller Sjøgren oplyser, at fagforbundenes tre forhandlingsudvalg bakker op om forliget. Hvis forliget om ny overenskomst bliver godkendt af både lønmodtagere og arbejdsgivere, vil overenskomsten have virkning fra 1. marts 2020, hvor den hidtidige aftale udløber.