Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Arbejdsmarkedsreformen ordning med virksomhedspraktik for ledige er muligvis i strid med EU's konkurrenceregler, mener både juridiske eksperter og SiD.

EU er meget striks med at forfølge konkurrenceforvridning på arbejdsmarkedet. Og her kan de nye regler for ledige i vriksomhedspraktik give anledning til kritik. På billedet ses aktiverede i Bjergsted. Arkivfoto

Arbejdsløse skal i fremtiden kunne komme i virksomhedspraktik i op til 26 uger.

Her skal de ifølge den nye arbejdsmarkedsreform kunne udføre helt almindeligt lønarbejde - blot for deres ledighedsydelse.

Også ledige i praktik med løntilskud skal ifølge reformteksten kunne udføre arbejde, som almindelige ansatte ellers ville udføre.

Men den ordning er muligvis i strid med EU's regler om konkurrenceforvridning. Reglerne siger blandt andet, at løntilskud ikke må medføre unfair konkurrence.

Problem med EU-regler

Uffe Bech fra advokatfirmaet Lokdam, Kjellund og Partnere, der sidste år lavede en analyse af den danske beskæftigelseslovgivning, siger til Politiken, at de nye regler kan være i strid med EU's regler.

- Jeg tror, at man får et problem i forhold til EU-reglerne. Det afhænger af den konkrete sag, men jeg vil mene, at sagsøgeren vil have gode muligheder for at få medhold, siger Uffe Bech.

EU er striks

Poul Hansen, uddannelsessekretær i SiD, er i tvivl om de nye regler for praktik. Også han bedømmer, at de kan være i strid med EU's konkurrenceregler.

- Tidligere blev praktikken kun brugt i særlige tilfælde for at fastholde ledige på arbejdsmarkedet. Og der var et krav om merbeskæftigelse på arbejdspladsen. Nu er der lagt op til, at ordningen skal bruges til flere grupper og desuden gælder merbeskæftigelseskravet ikke for praktikophold, siger Poul Hansen.

Han peger desuden på, at EU er meget striks med at forfølge konkurrenceforvridning på arbejdsmarkedet. Tidligere har Danmark haft problemer med jobrotationsordningerne, som EU anså for at være konkurrenceforvridende.

- Der er lagt op til, at virksomhedspraktikken bliver et af de helt store instrumenter for Arbejdsformidlingen og kommunerne, når de vil have folk i gang, blandt andet fordi det ikke koster noget. Derfor er det da et problem, hvis instrumentet viser sig at være i strid med EU's regler, siger Poul Hansen.

Han opfordrer derfor Folketingets partier til straks at få undersøgt, om regler er gode nok i forhold til EU's lovgivning.

I strid med FN

Advokat Uffe Bech mener desuden at regeringen med den nye arbejdsmarkedsreform kan få problemer med FN's arbejdsmarkedsorganisation, ILO. Igen fordi reformen lægger op til, at ledige skal udføre normalt arbejde på en arbejdsplads uden almindelig løn og ansættelse.

- Hvis en person udfører almindeligt arbejde, er det ikke nok at få en ydelse. ILO-konventionen fortolkes sådan, at hvis man er i en virksomhed som ledig og udfører arbejde, som andre laver, så skal man også have løn og ansættelsesforhold, der svarer til det, siger Uffe Bech til Politiken.