Gå til hovedindhold

Danske job flytter ud

Pengestrømmene bag udflytning

Fagbladet 3F følger efter de danske virksomheder, der flytter job ud af landet.

Vi gransker pengestrømmene i udflytningernes kølvand.

Virksomheder der i Østeuropa og Asien får ansatte til lavere løn, betaler mindre i skat og sommetider modtager offentlig støtte til at flytte ud.

Vi undersøger, hvordan det påvirker de, der mister jobbet. Og de lokalsamfund, der bliver ramt.

De danske industriarbejdere bliver stadig mere effektive og specialiserede. Alligevel mister mange jobbet til udflytning, mens andre må arbejde med truslen hængende i luften.

Vi viser, hvordan firmaer ofte har tjent store overskud i årevis, før de flyttede jobbene ud.

Det er nødvendigt for at klare sig i den hårde, internationale konkurrence, lyder det ofte fra industrivirksomhederne.
 

EU støtter udflytning af danske job

I kampen om arbejdspladser konkurrerer danske industriarbejdere ikke alene mod den lave løn i de østeuropæiske lande. De konkurrerer også mod EU's pengetanke.

Seks danske virksomheder har scoret over 150 millioner kroner i støtte fra EU's strukturfonde til job, der er flyttet fra Danmark til Polen og Ungarn. Det har Fagbladet 3F afsløret.

Støtten er gået til udflytning af mange hundrede danske job. Det er gået hårdt ud over de ansatte, der har mistet deres arbejdsplads gennem mange år.

Ifølge EU's ansvarlige kommissær er det i strid med EU's regler at give støtte til udflytning. Alligevel er det sket i en række tilfælde. Flere eksperter kalder det også ulovligt.

Danske medlemmer af EU-Parlamentet kræver et stop for at for denne form for støtte. Og Parlamentet har pålagt EU-Kommissionen en kulegravning af dette område. Det kan måske føre til, at millioner skal betales tilbage, som det tidligere er sket i en sag fra England.

Ud over støtten til at flytte job ud, så har lande som Polen og Litauen også fået Kommissionens blåstempling til at oprette særlige økonomiske zoner. Her har flere danske virksomheder flyttet job ud, samtidig med at de nyder godt af store skatterabatter.