Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 146 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 147 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 148 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Fagbladet 3F har en fornem tradition for afslørende og undersøgende journalistik. Her kan du læse om projekter, der har sat dagsorden i andre medier, vundet priser og ført til ændringer i love og regler.

FOTO: Joachim Rode

2015 –

dødsulykker.dk/Døden på jobbet

Nomineret til FUJ prisen 2016, nomineret til Anders Bording 2016 og tildelt O-prisen 2016

 Asger Havstein Eriksen, Morten Halskov og Asger Westh

Siden 2004 er over 500 mennesker døde i arbejdsulykker på deres job i Danmark. Fagbladet 3F sætter fokus på dødsulykker, myndighedernes håndtering af ulykkerne, henlæggelse af sager og konsekvenser for de efterladte.

Artiklerne har blandt andet ført til, at Arbejdstilsynet er frataget myndighed i ulykker, hvor offer og arbejdsgiver har nære relationer. Fremover er det op til politi og domstole at vurdere, om en arbejdsgiver skal straffes efter en dødsulykke på jobbet. Ligesom Arbejdstilsynet har ændret praksis i forhold til arbejdsrelaterede trafikulykker, hvor tilsynet fremover via politirapporter vil vurdere, om der er grundlag for en retslig tiltale mod en arbejdsgiver.

2015 –

Europa på kanten

Peter Rasmussen

Flere og flere europæere arbejder i usikre lavtløns-job uden rettigheder. I Storbritannien arbejder over en million på 0-timers kontrakter, og i Tyskland vokser antallet af job på ringe vilkår.

Læs tema fra februar 2015 i Fagbladet her

Især unge hutler sig igennem med midlertidige job på 0-timers kontrakter på daglejervilkår. For første gang i årtier oplever arbejdere, at deres børn får ringere vilkår på arbejdsmarkedet, end de selv har haft. Det er vilkår, der også er på vej til Danmark.

Læs tema fra maj 2017 i Fagbladet her

2014 –

Lemlæstet af læge

Journalisterne Asger Havstein Eriksen, Morten Halskov og Asger Westh

En stribe danskere har fået slemme sår på sjælen og mistet sygedagpenge på grund af fejldiagnoser fra speciallæge Piet Casier. Artiklerne har
afsløret, hvordan han i speciallægeerklæringer til mange kommuner har sat syge mennesker under mistanke for at lyve og simulere. I 2015 blev speciallægen dømt til at betale erstatning til en 3F’er. Dommen er anket til Landsretten. Dommen forventes i maj 2017.

2014 –

Slikfusk

Der er ikke langt fra social dumping til billigt slik. Vejen går forbi ulovlig ompakning af gammelt slik og organiseret økonomisk kriminalitet. Tidligere journalist Jesper Nilsson på Fagbladet 3F og senere Morten Halskov har afsløret stribevis af sager, som tegner et kriminelt netværk, der unddrager det danske velfærdssamfund for moms, afgifter og skatter for millioner af kroner. I juni 2017 står slikgrossisten David Yüksel og en tidligere leder tiltalt i en sag, hvor Nordsjællands Politi kræver fængselsstraffe samt en erstatning og en tillægsbøde på i alt knap 44 millioner kroner.

2014-2015

Danske job flytter ud

Klaus Buster Jensen & Peter Keiding

Viggo Andersens og Inger Lise Laustsens arbejdsplads Royal Greenland i Glyngøre lukkede i 2008.
Viggo Andersens og Inger Lise Laustsens arbejdsplads Royal Greenland i Glyngøre lukkede i 2008. FOTO: Jens Bach

Tusindvis af job er gået tabt herhjemme, fordi danske virksomheder har flyttet job til blandt andet Polen og Ungarn. Fagbladet 3F har afsløret, at det i vidt omfang er sket med millionstøtte fra EU. 440 milliarder kroner gives hvert år til virksomheder og myndigheder gennem EU's strukturfonde (2015-tal). Lande som Polen og Litauen har også fået Kommissionens blåstempling til at oprette særlige økonomiske zoner. Her har flere danske virksomheder flyttet job ud, samtidig med at de nyder godt af store skatterabatter.

Læs tema i Fagbladet her

2014 –

Sexchikane

Læs tema i Fagbladet oktober 2014 her

Med et omfattende tema i efteråret 2014 indledte journalist Marianne Troelsen Skou en større satsning om sexchikane på arbejdspladsen. En undersøgelse i 2014 viste, at hele 20 procent af de kvindelige 3F'ere har været udsat for sexchikane fra enten kolleger eller en chef.

Artiklerne slog hul på lydmuren i forhold til et tabuiseret emne: 248 gange blev sexchikane omtalt i andre medier fra 9. til 23. oktober 2014. Til sammenligning var sexchikane omtalt 38 gange i samme periode året før.

En ny undersøgelse fra efteråret 2016 viste, at 57 procent af kvinder i alderen 18-35 år, som læser på mellemlange eller lange videregående uddannelser, har været udsat for sexchikane. Alligevel har domstolene på godt fem år kun behandlet 13 sager om sexchikane - eller lidt mere end to sager om året.

Læs tema i Fagbladet november 2016 her

2014 –

Udlicitering – presset af prisen

Helene Olesen & Marianne Troelsen Skou

Mange 3F'ere oplever forringede vilkår, når deres offentlige arbejdsplads udliciteres til private firmaer. Det gælder ansatte inden for rengøring, kantinedrift, vedligeholdelse af veje og grønne områder med flere. Medarbejdereffekterne er overvejende negative, det vil sige at udlicitering på kort sigt går ud over de ansattes motivation, trivsel og jobtilfredshed.

Læs tema i Fagbladet her

2013 –

Made in Bangladesh

Peter Rasmussen, Peter Keiding & fotograf Søren Zeuth fik i 2015 Nairobiprisen

Rozina mistede sin førlighed ved katastrofen på Rana Plaza.
Rozina mistede sin førlighed ved katastrofen på Rana Plaza. FOTO: Søren Zeuth

24. april 2013 kollapsede bygningen Rana Plaza uden for hovedstaden Dhaka i Bangladesh. Bygningen husede fem tøjfabrikker. Mindst 1.134 arbejdere blev dræbt, og omkring 2.500 blev såret. Store danske tøjfirmaer fik syet tøj på Rana Plaza. I samarbejde med det uafhængige researchcenter DanWatch var Fagbladet 3F i Bangladesh i forbindelse med étårsdagen for katastrofen for at sætte ansigter på tragediens ofre. Siden har journalisterne fulgt kampen for at sikre arbejdere i tøjindustrien bedre arbejdsforhold.

Læs tema i Fagbladet her

2012 –

Metro-byggeriet – løndumping og farligt arbejdsmiljø

Fagbladet 3F har med journalist Klaus Buster Jensen i spidsen afdækket såvel omfattende løndumping som farligt arbejdsmiljø på landets hidtil største byggeplads, metrobyggeriet i København. Alene i 2013 skete der 65 ulykker eller næsten 50 procent flere end på en gennemsnitlig byggeplads, ligesom arbejdsulykker er blevet holdt skjult for myndighederne.


FOTO: Joachim Rode

Metrobyggeriets mange udenlandske underentreprenører er gang på gang afsløret i omfattende underbetaling af de ansatte. I marts 2015 blev det italienske metrofirma Cipa således dømt til at betale 22 millioner efter lønfusk. Og i 2016 måtte det portugisiske firma CNBT efterbetale 19 millioner kroner til godt 120 metroarbejdere. Byggeriet, der finansieres af danske skatteydere, var projekteret til at koste over 21 milliarder kroner. I 2017 var prisen steget til knap 24,5 milliarder kroner. Kravet fra såvel de offentlige bygherrer som politikerne, har derfor været, at arbejdsforholdene skulle leve op til såvel standarden for en dansk overenskomst som arbejdsmiljøloven.

2013

Døden i siloen

Asger Havstein Eriksen

51-årige Kim Banke døde i flammerne 10 meter oppe i en lift. Arbejdstilsynet har afgjort, at ingen har ansvaret for dødsulykken. Politiet har derfor henlagt sagen, og enken har ikke fået erstatning.

Journalisten modtog årets Anders Bording pris for projektet

“Det er vedholdende og dygtig afdækning af fejl i Arbejdsskadestyrelsens behandling af alvorlige arbejdsulykker. Seriens artikler er formidlet nøgternt og sagligt”, lød det blandt andet ved prisoverrækkelsen.

Læs temaet i Fagbladet her

2013

Rig på løndumping

Klaus Buster Jensen & Anders Svendsen

Virksomheder med discountløn presser danskere ud i arbejdsløshed. Men hvem tjener pengene, når polske og litauiske firmaer med timeløn på 60 kroner tager til Danmark? Fagbladet 3F har afsløret bagmændene bag løndumping og afdækket de danskere, der har sat system i at hente billig arbejdskraft fra fattige lande i Østeuropa til Danmark.

Journalisterne fik i 2013 prisen for Fremragende Undersøgende Journalistik, FUJ-prisen:

“Journalisterne på Fagbladet 3F har arbejdet ud fra en meget klar præmis: Vi skal finde bagmændene bag løndumping… Afsløringen af at der i vidt omfang er tale om offentlige danske arbejdspladser har problemer, gør indtryk….. Bag historierne ligger et imponerende arbejde med data…, hed det blandt andet i juryens bedømmelse.

Læs tema i Fagbladet her

2012-1017

Den beskidte Rengøring

Signe Højgaard, Morten Halskov & Dorian Roman

Med artikelserien ‘Den beskidte rengøring’ har journalisterne afsløret omfattende social dumping i rengøringsbranchen med særligt fokus på rengøringskoncernen Forenede Service, landets næststørste rengøringsselskab. Hvordan rumænske arbejdere blev holdt som slaver og gjorde rent til sulteløn på kommunale skoler og institutioner. Og hvordan Forenede Service var involveret i massivt snyd med løn til udenlandske tvangsarbejdere via underleverandører. Artiklerne har også afsløret svindel og bedrag i koncernens topledelse. Således blev Michael Krogh, søn af selskabets stifter, i januar 2017 idømt to og et halvt års ubetinget fængsel og en bøde på 11 millioner kroner for groft skattesvig.

Journalisterne fik i 2012 prisen for Fremragende Undersøgense Journalistik, FUJ-prisen

Morten Halskov og Signe Højgaard fik FUJ-prisen i 2012.
Morten Halskov og Signe Højgaard fik FUJ-prisen i 2012.

Med en omfangsrig artikelserie belyser journalisterne arbejdsforholdene for den sorte og illegale arbejdskraft, der gør rent i Danmark...Vedholdenhed hos journalisterne skaffede dokumentationen og beretningerne hjem… Serien medførte en større hovedrengøring i ledelsen hos rengøringsselskabet Forenede Service, hedder det blandt andet i juryens bedømmelse.

Organisationen HopeNow hædrede i 2014 3F og Fagbladet for indsatsen mod menneskehandel og tvangsarbejde i Danmark.

Læs tema i Fagbladet her

2012 -

Ryanair i Danmark

Peter Keiding

Ryanair er kendt for deres billige billetter, men ofte er det flyselskabets personale, der betaler prisen. Fagforeningerne herhjemme og i hele Europa har ligget i krig med Ryanair, siden selskabet meldte sin ankomst. I 2015 vandt den danske fagbevægelse retten til at konflikte mod flyselskabet, som siden har opgivet at etablere base i Danmark.

2011-

Farlige partikler i lufthavnen

Peter Keiding

Fly i Københavns Lufthavn forurener mere end fire gange så meget som biler i myldretiden på H.C. Andersens Boulevard. Og de ultrafine partikler fra flymotorer er yderst skadelige. De kan blandt andet give hjertekarsygdomme og kræft. Flere tidligere medarbejdere i lufthavnen har fået Arbejdsskadestyrelsens ord for, at jobbet har givet dem blærekræft.

2011 -

Stop piratkørsel

Hans Christian Graversen og Asger Havstein Eriksen.

Tusindvis af danske chauffører har mistet deres job til østeuropæere. I 2011 var der 28.534 danskere ansat til at køre lastbil. Og i 2029 kan det være stort set slut med danske chauffører. En stor del af forklaringen er såkaldt piratkørsel. Det er transporter udført af udenlandske lastbiler, hvor chauffører er ansat bag rattet til lavpris. Siden er den danske godslov blev strammet, med en omfattende kampagne, der skal få EU-Kommissionen til at stoppe misbrug og unfair konkurrence stadig pågår.

2011

Kviksølvskandalen på Kamstrup

Asger Havstein Eriksen & Morten Halskov

Gennem 25 år blev medarbejdere udsat for livsfarligt arbejdsmiljø, da de lavede termometre med kviksølv på fabrikken Kamstrup i Åbyhøj. Dokumenter fra Arbejdstilsynet viser, at ansatte gang på gang havde for højt indhold af kviksølv i urinen i løbet af perioden fra 1955 til 1980. Målingerne har været kendt af to ministre, som imidlertid har holdt deres viden hemmelig for ofre og efterladte. Nogle ofre er døde, mens andre har levet i stilhed med ødelagt helbred - uden erstatning.

Foto fra termometerfabrikken Kamstrup 1951
Foto fra termometerfabrikken Kamstrup 1951 FOTO: Erhvervsarkivet Aarhus

Journalisterne fik i 2011 prisen for Fremragende Undersøgende Journalistik, FUJ-prisen:

“To ansvarlige ministre undlod i flere år at informere en række kviksølvmedarbejdere om, at de i prøver taget i 60’erne og 70’erne havde et skyhøjt indhold af kviksølv i prøver af deres urin… Det tog journalisterne 15 måneder at få den nødvendige aktindsigt i Arbejdstilsynet om de gamle målinger fra termometerfabrikken Kamstrup og 27 andre virksomheder. Et videre detektivarbejde ledte frem til 20 tidligere ansatte på Kamstrup. Mange af dem har i årtier haft sygdomssymptomer, som kunne skyldes deres tidligere, farlige arbejdsmiljø. Nu kom de tættere på sandheden, og en erstatningssag er blevet indledt,” hedder det i juryens begrundelse.

Læs tema i Fagbladet her

2011

Det syge System

Morten Halskov & Asger Havstein Eriksen

Det var ulovligt, da en række kommuner hyrede det private firma Falck Jobservice til at behandle sager om sygedagpenge. Firmaet tjente tykt på at fratage syge deres dagpenge, mens kommunerne sparede på sygedagpengene. Adskillige hundrede sygedagpengesager måtte gå om. Sygemeldte 3F'ere har fået efterbetalt op til 250.000 kroner efter ulovlige stop for sygedagpenge.

Mariane Jensen røg på kontanthjælp, da Falck Jobservice i 2010 tog sygedagpengene fra hende. Det var ulovligt.
Mariane Jensen røg på kontanthjælp, da Falck Jobservice i 2010 tog sygedagpengene fra hende. Det var ulovligt. FOTO: Niels Aage Skovbo

Artikelserien var i 2012 nomineret til Cavlingprisen:

“… har afdækket hvordan kommuner ulovligt har ladet private firmaer træffe afgørelser i sager om sygedagpenge…Via aktindsigt har journalisterne opdaget, at kommunernes egentlige formål med at uddelegere sagsbehandlingen var at spare ved at få så mange som muligt ud af sygedagpengesystemet… Artikelserien har medført, at borgere har fået sygedagpenge med tilbagevirkende kraft, og at omkring 400 sager skal gå om”, lød det blandt andet i begrundelsen.

Læs tema i Fagbladet her

2010

Løndumping på bryggeriet Harboe

Peter Keiding

Artiklerne afslører systematisk underbetaling af østarbejdere på Harboe. Bryggeriet i Skælskør hyrede via underentreprenører ungarere helt ned til 30 kroner i timen. Løndumpingen er også foregået på Harboes slagteri og frugtplantage. Og Harboes skuffeselskab har været med til at hyre billige ungarere på det tidligere Holmegaards Glasværk. Desuden har Harboe i årevis chikaneret tillidsfolk og fyret ansatte, som turde åbne munden. Resultatet er et elendigt arbejdsmiljø på bryggeriet.

Læs tema i Fagbladet her

2010

3F’erne bor i Udkantsdanmark

Der er meget stor forskel på levevilkår og udviklingsmuligheder i landets kommuner. Det digitale projekt sætter fokus på livsvilkårene og fremtidsmulighederne i de områder i landet, hvor 3F’erne bor. Og hvordan er de sammenlignet med de områder i landet, hvor man sjældent ser en 3F’er.

Projektet fik i 2011 Anders Bording prisen for Digitale Medier

“For et solidt langtidsholdbart produkt afklaret i forhold til sine målgrupper”.

2010

Mærsk – Gigantens globale baggård

Peter Rasmussen

Artiklerne undersøger arbejdsmiljø og rettigheder i Danmarks største selskab, A.P. Møller-Mærsk. Mærsk er tilmeldt FN's Global Compact, hvor selskabet forpligter sig til at respektere menneskerettighederne. Alligevel er der problemer - blandet andet i Mellemamerika, hvor chauffører er blevet udsat for krænkende løgnedetektor-test.

Journalisten fik sammen med dagbladet Information årets FUJ-pris (Fremragende Undersøgende Journalistik):

Med klassisk undersøgende metoder får journalisten dokumenteret, at Mærsk ikke overholder egne etiske regelsæt overfor deres arbejdere i den 3. verden, og afslører blandt andet at de udsættes for løgnedetektorer og skal svare på krænkende spørgsmål om deres seksualitet…Vi har at gøre med et grundigt, sobert og reflekterende projekt, hvor journalisten bliver klogere undervejs…

Læs tema i Fagbladet her

2009

Danske landbrugsskolers svindel med statsstøtte

Morten Halskov

Artikelserien afslører omfattende snyd på seks danske landbrugsskoler, som fik hen ved 50 millioner kroner i statstilskud til halve uddannelser for elever fra Østeuropa. Mange unge fra blandt andet Ukraine blev groft udnyttet og underbetalt som praktikanter i landbruget.

2008

Kviksølvskandalen i Grindsted

Kristian Jessen & Asger Havstein Eriksen

I 15 år blev arbejderne på Grindstedværket i Vestjylland udsat for kviksølv, som forgiftede deres krop. Både ledelsen på værket, fabrikslægen og de ansvarlige myndigheder kendte til kviksølvs skadelige virkning, men arbejderne fik intet at vide. Ofrene har levet med et ødelagt helbred i 30-40 år uden at få en krone i erstatning. Ingen har interesseret sig for deres skæbne. Artiklerne førte til, at finansminister Claus Hjort Frederiksen i 2008 afsatte 25 millioner kroner på finansloven til erstatning til kviksølvofrene fra Grindsted.

Ansatte på Grindstedværket blev forgiftet af kviksølv i 1950'erne og -60'erne.
Ansatte på Grindstedværket blev forgiftet af kviksølv i 1950'erne og -60'erne.

Se video med interview med ofrene her

Artiklerne fik Anders Bordings journalistpris 

“Klassisk kulegravende journalistik med særdeles vedkommende og identitetsskabende journalistik og vedholdende og systematisk gravearbejde”, sagde dommerkomiteen blandt andet.

3F.dk fik også Anders Bording prisen for Digitale Medier for temasitet om Kviksølvskandalen i Grindsted for “dygtig og troværdig” formidling.

og

årets FUJ-pris (Fremragende Undersøgende Journalistik)

“Der er tale om en hjerteskærende fortælling om, hvordan arbejderne på Grindstedværket i 1960’erne og 1970’erne blev forgiftet af kviksølv. Hverken ledelse eller myndigheder greb ind og stoppede den livsfarlige produktion…”

“…bliver af de to journalister afdækket og præsenteret på flere medieplatforme.”

“Der er tale om et klassisk, vedholdende og systematisk kulegravende arbejde af forbilledlig kvalitet. Afsløringerne har ført til, at der nu - men desværre meget sent for arbejderne - er afsat 25 millioner kroner til erstatning for ofrene for skandalen”, stod der blandt andet i begrundelsen.

2006

Publicistklubbens Jubilæumspris

Fagbladets chefredaktør Palle Smed modtager Publicistklubbens Jubilæumspris

2005-08

Stop kvindehandel

Historien om 16-årige Carmen, som journalist Jens Høvsgaard i 2005 købte af menneskehandlere i Rumænien, var startskuddet til en lang række artikler og kampagnen Stop Kvindehandel. Artiklerne dokumenterede for første gang i et dansk medie, at trafficking - handel med kvinder til prostitution - også foregår i Danmark.

Journalisterne Jens Høvsgaard, Ulrik Dahlin, Morten Hansen og Gertrud Højlund blev i 2006 nomineret til Cavling-prisen for deres artikler om handel med kvinder fra Østeuropa til prostitution i Danmark.

2004-2006

Gyllegate

Journalisterne Tom Heinemann og Morten Hansen

Fagbladet 3F afslørede i december 2004, at Nordeuropas største svinefarm Poldanor i det nordvestlige Polen - der er ejet af en række af de mest fremtrædende og største danske svineproducenter - i godt ti år havde opbevaret gyllen fra svineproduktionen i fodboldbanestore åbne laguner. Den statslige udviklingsfond IØ deltog i projektet med aktieinvesteringer og lån for knap 37 millioner kroner uden at stille nævneværdige miljøkrav til produktionen. Journalisterne dokumenterede

Artiklerne blev nomineret til Cavlingprisen 2005

“...for en artikelserie i Fagbladet 3F og nyhedsbrevet 3F om statsfinansierede, danske svinefarmes miljøsvineri i Polen samt afdækningen af de problematiske forhold i to statsejede investeringsfonde.”, hed det blandt andet i begrundelsen.

og modtog i 2006 Anders Bording prisen

“Undersøgende journalistik i topklasse med afdækning af dansk miljøsvineri i Polen og problematiske forhold om anvendelse af statsmidler. Med tæt opfølgning på nettet og grundige artikler i bladet. Alt sammen under betydelig offentlig opmærksomhed, hed det blandt andet i begrundelsen.

2005

Anders Bording prisen til Fagbladet 3F

for aktiv journalistik, stor offentlig synlighed - og en rollemodel for fagpressens muligheder i samspillet print og elektronisk kommunikation.

Fagbladet har dokumenteret stor gennemslagskraft både i det trykte og ikke mindst i den elektroniske udgave. Næsten hver dag bringer bladet aktiv og levende journalistik, der samler betydelig opmærksomhed i andre medier…