Gå til hovedindhold

3F og Horestas ønske om større bøder og karantæner til virksomheder, der udnytter beløbsordningen, får opbakning i Folketinget. Politikerne er parate til at slå hårdt ned på svindlere.

En finte, der bruges til at snyde på beløbsordningen, er, at ægtepar arbejder to for én løn. Her har Arbejdstilsynet fundet en soveplads til et ægtepar i Restaurant Kings kælder i Esbjerg.
Privat

Der skal sættes en stopper for underbetaling og udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Det er meldingen fra Christiansborg, hvor et flertal i Folketinget ser positivt på 3F og Horestas ønske om større bøder og karantæner til virksomheder, der benytter sig af illegal arbejdskraft eller svindler med beløbsordningen.

- Jeg vil undersøge, hvad der er juridisk og politisk muligt, men jeg kan godt forestille mig, at man skal i retning af at få en karantæne, hvis man begår brud på loven, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

På baggrund af Fagbladet 3F’s afdækning af, hvordan kinesiske kokke bliver udnyttet på en kina- og sushirestauranter i Danmark, har ministeren allerede varslet en lovændring. Og han mener, at der er behov for at tage skrappe metoder i brug for at komme svindlen med beløbsordningen til livs.

- Jeg forestiller mig, at vi til næste år kan blive enige om at styrke kontrollen med de udlændinge, der er her, og de virksomheder, som benytter sig af en erhvervsordning. Man kunne forestille sig, at myndigheder kan give afslag på baggrund af formodning om svindlen, og at myndighederne får de værktøjer, som er nødvendige for at styrke kontrollen, siger Mattias Tesfaye.

Myndighederne skal have flere muskler

Han mener ikke, at udlændingemyndighederne i dag har de samme muligheder for at kontrollere, om lovgivningen bliver overholdt, som andre myndigheder har. Men han henviser til, at bevillingen til kontrolindsatsen vil blive styrket markant med den finanslov, som forventes vedtaget i denne uge.

- Det fælles myndighedssamarbejde har brug for nogle flere muskler. Risikoen for at blive snuppet for fusk er i dag for lav, og så begynder folk at spekulere i det, siger Mattias Tesfaye.

Venstre er også parat til at sætte ind over for svindel med beløbsordningen.

- Venstre ønsker ordnede forhold for de personer, som kommer til landet for at arbejde via beløbsordningen. Og vi ser positivt på tiltag, der kan bruges til at komme efter de arbejdsgivere og virksomheder, som udnytter ordningen, siger partiets udlændingeordfører, Mads Fuglede (V).

Øget indsatsen mod social dumping

Beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R) glæder sig over, at der i finansloven er sat markant flere penge af til indsatsen mod social dumping. Herunder også en øget kontrol og bøder til arbejdsgivere, der ikke overholder loven.

- Udnyttelsen af de kinesiske kokke er et klokkeklart eksempel på ulovligheder, siger Samira Nawa.

- Det er uacceptabelt, og det skal gribes ind over for. Jeg håber derfor, at de mange ekstra penge på finansloven til indsatsen mod social dumping hurtigt kommer ud at arbejde, siger hun.

Skal rammes hårdt

Beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF) kaldte for nylig udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i samråd om sagen med de kinesiske kokke. Han ønsker, at der bliver nedsat en taskforce bestående af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), Skattestyrelsen, Politiet og Arbejdstilsynet, som kan kontrollere restauranterne. Og han støtter 3F og Horestas ønske om karantæne og større bøder.

- Det er en rigtig god idé. De arbejdsgivere og virksomheder, der snyder, skal rammes hårdt, siger Karsten Hønge.

- Det er tydeligt, at de har foretaget en økonomisk kalkule af, hvad det koster at få en kinesisk kok hertil på beløbsordningen, og hvor mange penge man kan tjene ved at snyde med lønnen, siger han. 

Ordfører: Brug indersiden af hovedet

Fagbladet 3F kunne forleden beskrive, hvordan Fødevarestyrelsen tre gange var på kontrol på restaurant Bao & Bar midt i København, hvor den kinesiske kok Huashan Hong boede i et lagerrum på fire kvadratmeter og sov på en hjemmebygget seng af pap og paller. Og hvordan Fødevarestyrelsen både mødte den kinesiske kok og flere gange så hans soveplads. Dog uden at reagere eller kontakte andre myndigheder.

- Det er helt blankt og ubegribeligt. Det er et tilbud til alle, at man bruger den indvendige side af hovedet, siger Karsten Hønge.

- Det kan godt være, at det er Fødevarestyrelsens opgave at tjekke hygiejnen og fødevarerne. Men når en kontrollant ser en soveplads i et lagerrum, kunne vedkommende jo lige tage sin mobiltelefon ude i bilen og ringe til en anden relevant myndighed og fortælle det, siger han.