Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

17 personer blev udvist efter en landsdækkende kontrolaktion rettet mod restauranter med kinesiske kokke i 2017, fordi de ikke levede op til reglerne for den såkaldte beløbsordning. Læs her, hvad kineserne fortalte myndighederne under kontrolbesøget.

Den kinesiske kok Huashan Hong boede blandt lagervarer i baglokalet på restauranten, hvor han arbejdede. Billedet har ikke noget med myndighedernes kontrol at gøre.
Huashan Hong

I november 2017 reagerer myndighederne på en mistanke, de længe har haft: At kinesiske kokke, der kommer til Danmark, i virkeligheden er ofre for grov udnyttelse eller menneskehandel.

På 18 restauranter over hele landet interviewer medarbejdere fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) i samarbejde med skattemyndighederne, politiet og Center mod Menneskehandel i alt 31 personer.

Efterfølgende skriver styrelsen til Udlændinge- og Integrationsministeriet, at “på størstedelen af restauranterne blev det vurderet, at der foregik snyd med ansættelseskontrakter, herunder løn, opgaver og stillingsbetegnelser”, viser en aktindsigt.

På de 18 restauranter ender SIRI med at udvise 17 personer for brud på deres opholds- og arbejdstilladelse efter beløbsordningen.

Læs herunder, hvad medarbejderne ser og hører på kontrolaktionen.

“Blev tydeligt nervøs”

Fagbladet 3F har afdækket, hvordan kinesiske kokke bliver udnyttet på restauranter i Danmark, mens myndighederne gennem flere år har mistænkt en systematisk svindel med opholdstilladelser.

Svindlen sker blandt andet ved, at ægtepar arbejder for én løn på beløbsordningen, eller at kinesiske kokke tilbagebetaler løn til arbejdsgiveren.

Under kontrollen i 2017 noterer ansatte i SIRI, at de kinesiske arbejdere får for lidt i løn og arbejder langt flere timer, end der står i kontrakten.

“Jeg tvivler dog på, at beløbskokkene fik al den løn, som de skal have ifølge deres kontrakt,” skriver en embedsmand.

LÆS OGSÅ: Ingen må sige noget!: Kinesere advarer hinanden efter afsløring af kokke-finte

En anden kok bliver spurgt ind til, hvordan det kan være, at hans løn ikke stemmer overens med hans kontrakt - og det, der er normalt i Danmark.

“Her ændrer han forklaring, så de 5-600.000 CNY (Valuta i Kina, red.) ikke er pr. år, men for hele perioden 2014-2016. Det beløb passer bedre med hans kontrakt, men er for lavt,” skriver en medarbejder hos SIRI.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

Svarer undvigende

Det fremgår af kontrolrapporterne, at de kinesiske arbejdere virker nervøse og ændrer forklaring i løbet af samtalerne. 

“Generelt virkede (anonymiseret kok) under samtalen utryg og utilpas. Hans øjne flakkede, og hans svar var korte eller undvigende. Hver gang han omtalte sin chef, fik han gåsehud på armene,” skriver en SIRI-medarbejder.

LÆS OGSÅ: To ansatte for éns pris: Kinesisk kok og hustru måtte arbejde syv dage om ugen på jysk restaurant

På en anden restaurant optræder arbejdsgiveren aggressivt. Både over for myndighederne og sit personale, står der i referatet.

“En af de danske tjenere blev under aktionen hevet ind på arbejdsgivers kontor, og døren blev lukket. En af de danske tjenere giver under vores besøg udtryk for, at ejeren nu var gal. Og at det ville komme til at gå ud over dem alle sammen.”

Har ikke selv dankort

Ifølge eksperter er det nemt snyde med beløbsordningen, blandt andet fordi systemet ikke kan kontrollere, om de udenlandske arbejdere har adgang til den bankkonto, som lønnen bliver udbetalt til.

En af kokkene beskriver under kontrollen, at han hverken har adgang til e-boks, NemID eller ansættelseskontrakten.

“Oplyser, at det er arbejdsgiver, der har dankortet. Arbejdsgiver giver lønnen kontant til (anonymiseret kok). Bekræfter, at det er rigtigt, at han på de to måneder, han har været i Danmark, har fået 8.000 kroner i alt af arbejdsgiver,” skriver en embedsmand.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kræver en redegørelse fra SIRI for at finde ud af, hvorfor kinesiske kokke stadig kommer til Danmark i hundredvis, trods myndighedernes viden om, at de kinesiske kokke er blevet udnyttet i årevis.