Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Flere kinesiske kokke kommer til Danmark på beløbsordningen uden at leve op til kravet om en løn på over 35.000 kroner. Men det er generelt alt for let for arbejdsgiverne at omgå beløbsordningens regler, når de henter arbejdskraft uden for Europa, mener eksperter.

6.500 udlændinge uden for EU havde sidste år et job i Danmark på beløbsordningen - med en garanti om en løn på 35.000 kroner.

Dermed er det den klart mest populære måde at få udenlandske arbejdere til landet.

Men ordningen er alt for nem at misbruge, lyder det fra en række arbejdsmarkeds- og migrationseksperter.

- Den kan alt for let bruges til at udnytte arbejdsmigranter, siger Marlene Spanger, der er lektor ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet.

- Man har lavet en ordning, som arbejdsgiverne kan misbruge i forhold til at få billig arbejdskraft, siger hun.

Chefen beholder NemID

Fagbladet 3F har tidligere afsløret, hvordan beløbsordningen bliver misbrugt til at ansætte kinesiske kokke

De arbejder typisk over 12 timer om dagen med én eller to månedlige fridage til en månedsløn langt under minimumskravet på 35.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Mistanke om menneskehandel: Kinesiske kokke bliver udnyttet på danske restauranter

Ifølge flere af de kinesiske kokke har chefen deres Nem-ID, og de har ikke adgang til deres egne bankkonti, som de efter reglerne skal have udbetalt lønnen til.

Det skete også for en 31-årig kinesisk kok, som sammen med sin kone arbejdede på en kinesisk restaurant i en jysk provinsby i to år.

- Vi fik aldrig vores NemID, og det var chefen, der styrede det hele. Han gav med højre hånd og tog med venstre. Vi bestemte aldrig selv over pengene, fortæller han til Fagbladet 3F.

Digitale huller

I stedet melder chefen til myndighederne, at de betaler fuld løn, men tilbagefører eller hæver penge fra de ansattes konti.

En af årsagerne til, at arbejdsgiverne let kan snyde med lønnen, er ifølge lektor Marlene Spanger, at registreringen af de udenlandske arbejdere - for eksempel måden hvorpå de får deres NemID, foregår elektronisk.

LÆS OGSÅ: Hver 11. tilladelse på beløbsordning går til kinesiske kokke

- Et er, hvad der foregår i det virtuelle rum. Noget andet er, hvad der foregår i praksis. Det tjekker systemet jo ikke, siger hun.

Ifølge Bjarke Refslund, der er sociolog og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, er det en klassisk model, at arbejdsgivere opretter og overfører penge til de ansattes bankkonti, så det ser rigtigt ud for myndighederne.

- Migranter har ikke styr på, at de skal have et NemID og en bankkonto. Det er der desværre arbejdsgivere, der udnytter, siger han.

LÆS OGSÅ: Myndighederne har kendt til ulovlige kinesiske kokke i årevis

Bjarke Refslund har ikke kendskab til sagerne i den kinesiske restaurationsbranche, men han har tidligere set sager, hvor man prøvede at løfte bevisbyrden for, at ansattes løn blev tilbagebetalt systematisk til arbejdsgiveren.

2-for-1 

Fagbladet 3F har kunne fortælle, hvordan beløbsordningen også omgås ved, at kokken tager sin ægtefælle med, og så arbejder de 2-for-1.

I stedet for at få en løn på over 35.000 kroner om måneden pr. person bliver de kinesiske par betalt omkring 15.000-18.000 kroner efter skat for to personers arbejde.

Tricket med at arbejde 2-for-1’s løn er kendt af Anders Lisborg, konsulent i Migration Management Advice (MMA). Han har tidligere arbejdet i Center mod Menneskehandel og hos organisationer i udlandet og kender til lignende sager herfra:

- Ideen om , at en medfølgende ægtefælle også skal kunne arbejde, er jo velmenende lovgivning, der er skabt for, at man ikke skal tage til et andet land alene, men som ender med at være et smuthul for andre, siger han og påpeger, at arbejdsgivere, der har udnyttelse for øje anstrenger sig for at tænke kreativt:

 - De tænker: Kan vi gøre noget her? Kan vi spare ved at gøre det på denne måde? Vi må være forberedt på, at det kun er fantasien, der sætter grænser i forhold til at omgå lovgivning.

Det er dog langt fra kun kinesiske kokke, der udnyttes og må se langt efter den lovede månedsløn, fortæller lektor Marlene Spanger.

- Vi ser det også i byggeriet, på det grønne område og i rengøringsbranchen. Migranterne står registreret, som får de en løn på over 35.000 kroner, men det gør de reelt ikke, siger hun.

Et eksempel er den såkaldte “Holbæk-sag”, som Fagbladet 3F afslørede for et lille år siden. 

Her blev tre pakistanske bygningsarbejdere svindlet til at arbejde for 3.000 kroner om måneden, selv om de var blevet hyret til en løn på 35.000 kroner via beløbsordningen.