Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Næste år kommer der 50 procent flere penge til kampen mod slaveløn, piratkørsel og dårligt arbejdsmiljø. Bevillingen i finansloven stiger fra 158 til 241 millioner kroner.

Aktion mod social dumping.
Arkiv / Jens Nørgaard Larsen / Ritzau/Scanpix

Der er med den nye finanslov udsigt til en langt hårdere indsats mod slaveløn og elendige arbejdsvilkår på danske arbejdspladser.

I forhold til sidste år kommer der over 50 procent flere penge i kampen mod social dumping. Fra 158 millioner kroner i 2019 til 241 millioner kroner næste år. Det fremgår af aftalen om finanslov og beregninger, som 3F har foretaget med udgangspunkt i tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Det glæder Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F:

- 3F har kæmpet flere år for, at myndighedernes kontrol mod social dumping skal tage langt hårdere fat i banditterne, og står nu med en rekord i bevillinger. Når vores arbejde bærer frugt, så skulle man da være et skarn, hvis man ikke er tilfreds med årets finanslov.

Højeste niveau

De kommende år er der også lagt op til større bevillinger, i alt 681 millioner kroner i årene 2020-2023.

- Der er taget livtag med de seneste fire års beskæringer af myndighedsindsatsen. Indsatsen løftes nu til det højeste niveau nogensinde, siger Henning Overgaard.

Fordobling af bøder

De nye penge går til Arbejdstilsynet, Skat og politi, der blandt andet skal føre bedre kontrol med piratkørsel og sikre bedre efterlevelse af sociale klausuler. 

- Vi er glade for, at der indføres flere lovtiltag, som 3F har kæmpet for, siger Henning Overgaard og nævner blandt andet id-kort og fordobling af bøder for brug af illegal arbejdskraft.

God investering

Det er flere gange blevet påvist, at den såkaldte myndighedsindsats mod social dumping, hvor Skat, Arbejdstilsynet og politiet arbejder sammen, er en god investering.

I november sidste år kunne Fagbladet 3F eksempelvis fortælle, at statskassen på tre og et halvt år havde indkasseret 631 millioner kroner på at kontrollere især østarbejdere for skatte- og momssvindel.

Aftalen om finanslov blev indgået sent mandag aften mellem S-regeringen, SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet.