Gå til hovedindhold

Der skal nedsættes en særlig taskforce, der kan lukke hullet i udlændingeloven, som gør, at kinesiske kokke på beløbsordningen bliver systematisk udnyttet, mener SF’s ordfører. Han kalder nu udlændingeminister i samråd.

SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge kalder udlændinge og integrationsminister Mattias Tesfaye i samråd.
Arkiv / Billedbureuaet Scanpix

Der skal lukkes for udnyttelse af kinesiske kokke i danske sushi- og kinarestauranter - og det skal ske lige nu.

Sådan lyder budskabet fra SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge, som kalder udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i samråd om en fidus, hvor kinesiske kokke ansættes under ulidelige løn- og arbejdsvilkår i Danmark.

- Det er chokerende, at vi er kommet så langt ud i vores brutalisering af arbejdsmarkedet, at kinesiske kokke og deres familier bliver udnyttet så organiseret i det danske samfund, siger han.

- Det kan vi ikke leve med. Derfor har jeg allerede indkaldt ministeren til samråd. Så må han forklare os, hvordan det her kan ske. Det er jo organiseret udnyttelse af hele familier, siger Karsten Hønge.

Han mener selv, at der skal stærkere midler i brug, hvis man skal kunne standse udnyttelsen af de kinesiske kokke i Danmark.

- Vi skal have nedsat en taskforce bestående af de rette myndigheder, SIRI, Skattestyrelsen, politiet og Arbejdstilsynet, som kan tage ud og kontrollere det her ude på restauranterne, så vi kan lukke det her gabende hul i vores arbejdsmarked. Det skal vi gøre lige nu, og hvis der ikke findes penge til det, så må vi finde dem, siger Karsten Hønge.

Som Fagbladet 3F har afsløret, kommer kinesiske kokke i hundredvis til Danmark for at arbejde på beløbsordningen.

LÆS OGSÅ: Mistanke om menneskehandel: Kinesiske kokke bliver udnyttet på danske restauranter

Selvom de officielt skal tjene 35.500 kroner hver måned, får de ofte mellem 7-9.000 kroner udbetalt i løn.

Samtidig tager de fleste deres ægtefælle med, som arbejder for en lignende løn. På den måde kan danske restaurantejere få to ansatte for ens pris.

Hønge: Kæmpe svigt fra myndighedernes side

Udnyttelsen sker, selvom udlændingestyrelsens særlige kontrolenhed for opholdstilladelser, SIRI, har kendt til problemet i årevis.

Alligevel er antallet af kinesiske kokke i Danmark steget markant. Fra 22 kokke i 2010 til 582 kinesiske kokke i 2018.

- Det er et kæmpe svigt, at myndighederne ikke har gjort mere. Vi har intet hørt om det her i beskæftigelsesudvalget, hvor vi ellers mødes løbende med SIRI. Så der må ministeren få undersøgt, hvad der er op og ned, siger han.

LÆS OGSÅ: Myndighederne har kendt til ulovlige kinesiske kokke i årevis

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har også udtrykt sin frustration over, at kinesiske kokke i Danmark bor og lever under forhold, der ifølge myndighederne selv kan være “systematisk udnyttelse og menneskehandel”.

- Det her gør mig rasende og vred. Det hører på ingen måde hjemme i det danske samfund og arbejdsmarked.

Han har bedt Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, om at komme med en redegørelse.