Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Der kommer ikke til at blive rykket på beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft til 1. december, som et flertal i Folketinget ellers var enige om. Det får både Horesta, Dansk Industri og restauranter til at kalde på politisk handling nu. Hyr arbejdsløse europæere i stedet, siger 3F.

Der kommer til at gå længere end forventet, før en sænkelse af beløbsgrænsen kan falde på plads – og danske restauranter kan hyre kokke som Surachai Thongphap billigere. På grund af valget er lovarbejdet gået i stå, selvom et flertal i Folketinget var enige om at ændre rammerne. Det får flere store erhvervsorganisationer til at kritisere regeringen for nøl.
Arkiv/Fagbladet 3F

Der var lagt op til en tidlig julegave til erhvervslivet, da et flertal i Folketinget tidligere i år blev enige om at sænke beløbsgrænsen fra 1. december.

Det skulle åbne døren for at hyre udenlandsk arbejdskraft markant billigere end hidtil for landets arbejdsgivere.

Men nu er ændringen af beløbsordningen udsat på ubestemt tid – og det frustrerer både Dansk Industri, Horesta og flere restauratører, der havde regnet med billigere arbejdskraft fra næste måned.

- Det er ærgerligt, for vi havde store forhåbninger om, at det kunne give adgang for mere international arbejdskraft til vores virksomheder, og det er der i høj grad brug for, siger Steen Nielsen, der er vicedirektør i Dansk Industri, til dr.dk.

LÆS OGSÅ: Boom: Hver 8. lønmodtager i Danmark er fra udlandet

Årsagen er, at den tidligere regeringen ikke nåede at få forslaget behandlet i Folketinget inden valget. Derfor mangler lovgivningen, der skal sænke beløbsgrænsen fra 448.000 kroner om året til 375.000 kroner som aftalt. 

Især Horesta, som organiserer hotel- og restaurantejere, har presset på for at få adgang til flere udenlandske kokke.

3F: Hyr danskere og europæere i stedet

Hos 3F undrer forbundssekretær Søren Heisel sig over, at arbejdsgiverne har så “enøjet fokus” på at sænke beløbsgrænsen – i stedet for at benytte de nemme løsninger, der allerede er til stede.

- Hvorfor i himlens navn begynder arbejdsgiverne ikke at rekruttere folk fra Europa, hvor der i mange lande er kæmpehøj ledighed? De kan komme hertil uden bureaukratisk bøvl. Hvad er det ved folk uden for Europa, der er så tillokkende? Det forstår jeg ikke, siger han.

LÆS OGSÅ: Firmaer vil gerne hente billige arbejdskraft udenfor EU, men ikke tage lærlinge

Søren Heisel påpeger, at der også er arbejdsløse danskere, der søger et job, og over 17.000 unge danskere, der mangler en læreplads. 

- I øvrigt har vi jo allerede i dag en positivliste, hvor man kan importere den faglærte arbejdskraft fra hele verden, som vi måtte mangle i Danmark. Det forudsætter bare, at arbejdsgiverne påtager sig en uddannelsespligt, og at de betaler fagets gennemsnitsløn. Den mulighed glemmer man fuldstændig i diskussionerne. Men det kan vel ikke være, at arbejdsgiverne kun er ude efter endnu billigere arbejdskraft og dermed presser danske løn- og ansættelsesforhold yderligere, siger han.

Søren Heisel opfordrer den nye regering til at indkalde fagforeninger og arbejdsgivere til en drøftelse af, hvordan man løser udfordringer med manglende arbejdskraft sammen.

Fagbladet 3F har tidligere afsløret, hvordan især restauranter herhjemme har udnyttet beløbsordningen til at underbetale og udnytte udenlandske kokke til at arbejde op til syv dage om ugen for ned til 20 kroner i timen.

Du kan se filippinske Gregs historie her. Han måtte bo i et baglokale og tage bad i restaurantens køkken i et år, mens han blev underbetalt på beløbsordningen.