Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Overarbejde er sat i system på landets fineste restauranter, der ofte har et officielt vagtskema – og et reelt vagtskema. Elever fortæller om arbejdsdage på op til 19 timer og en forventning om, at de arbejder "interessetimer" hver uge.

Asta havde arbejdsuger på over 70 timer, men vagtskemaer, der sagde 37 timer. Sådan er forholdene på mange af landets fineste restauranter, fortæller flere elever til Fagbladet 3F.
Kenneth Havgaard

Du møder ofte ind flere timer før din arbejdsdag burde begynde. Og går hjem, når restauranten lukker. Uanset hvad der står på din vagtplan.

Sådan er virkeligheden for elever på landets fineste restauranter.

Her er ubetalt overarbejde så normalt, at det visse steder er skemalagt.

Flere tjener- og kokkeelever fortæller til Fagbladet 3F og TV 2, at de omgår reglerne ved at skrive, at de møder ind senere, end de rent faktisk gør. Og at de stort set aldrig går, når der står, at de skal gå i vagtplanen.

– Vi arbejdede bare “til luk”. Det stod der på mit vagtskema. Der var intet sluttidspunkt. Bare “til luk”, fortæller Frederik, som har været kokkeelev på en af landets mest kendte fine dining-restauranter i København.

Det betyder, at dagene i visse tilfælde sniger sig op over 19 timer i restauranten, fortæller flere elever.

Dermed er alle dage åbne for overarbejde, som sjældent bliver betalt.

– Vi fik at vide, at der var tillæg for nat- og aftenarbejde. Det lød meget fint på papiret. Vi fik også nogle af pengene – men vi manglede bare halvdelen, fortæller Clara Holm, der var tjenerelev på Michelin-restauranten Søllerød Kro.

Snydt for flere hundredtusinder

I flere af de tilfælde, som Fagbladet 3F og TV 2 kender til, drejer det sig om flere hundredtusinder af kroner i løn, som de unge tjener- og kokkeelever er blevet snydt for.

Eleverne er ellers beskyttet af en lovbestemt overenskomst, der skal sikre, at de ikke arbejder mere end 37,5 timer om ugen i gennemsnit – eller hvad der svarer til 160 timer om måneden.

– Jeg tror aldrig, jeg havde en måned med mindre end 240 timers arbejde, fortæller Maria, der var kokkeelev på Mielcke & Hurtigkarl, en af landets mest roste gourmetrestauranter.

Hun registrerede sine timer selv, og Fagbladet 3F har set hendes og andre elevers timeregistreringer, som ofte overskrider 190 timer om måneden.

LÆS OGSÅ: Tvinges på job under sygdom: Clara kastede op af stress på Michelin-restaurant

Asta, der var tjenerelev på den samme restaurant, Mielcke & Hurtigkarl, forsøgte at gå til chefen.

– Jeg spurgte flere gange, om det kunne passe, at jeg skulle arbejde så mange timer. Der fik jeg at vide, at det var helt efter bogen. “Vi følger reglerne,” sagde cheferne. Men det gjorde de slet ikke, siger Asta, der endte med at arbejde op til 280 timer om måneden i de værste måneder – og til kl. 6 om morgenen på de værste vagter.

- Jeg følte mig som en tallerkentaxa, siger hun.

Hør Asta fortælle om sin tid på restauranten her:

En rådden gulerod

Også Thomas, der var kokkeelev på en Michelin-restaurant i Aarhus, oplevede, hvordan det er en selvfølge, at eleverne møder ind før tid og går senere, end vagtplanen foreskriver.

– Det forventes bare, at man lægger de her interessetimer for at få noget respekt og anerkendelse – og til gengæld får man en stor restaurants navn på sit CV, fortæller han.

Han er selv glad for presset på landets fineste restauranter og sammenligner det med sportsverdenens måde at arbejde på.

– At være på de bedste restauranter svarer lidt til at dyrke elitesport. Det kræver fysisk hårdt arbejde, og at man presser sig selv til det yderste. Det er fedt, synes jeg, fortæller Thomas.

- Men så skal der også være en gulerod for enden, før det giver mening. Lige nu er guleroden rådden, siger han.

15 sager på fem år på Michelin-restauranter alene

I løbet af de sidste fem år har 3F København indgået forlig i 15 sager, hvor fem forskellige Michelin-restauranter har brudt overenskomsten for elever ved at presse dem til at arbejde mere end de 37 timer, som de får løn for.

Derudover er der en række sager i landets fine dining-restauranter, hvor priserne og presset er lige så højt som i de stjernebedømte restauranter.

Ifølge 3F København har Mielcke & Hurtigkarl alene haft fem sager inden for de seneste fire år, hvoraf én stadig mangler at blive afgjort – et antal, som restauranten siger, at de ikke kan genkende.

Restaurant nægter: Ingen elever arbejder til klokken 06

Fagbladet 3F har forelagt de unge elevers kritik af arbejdstiden for restauranterne Søllerød Kro og Mielcke & Hurtigkarl. 

På mail svarer Søllerød Kro, at de tager udsagnene “alvorligt og kigger indad”. Samtidig har de planer om at omlægge deres vagtplaner, for at gøre arbejdslivet på restauranten mindre presset, oplyser de.

- Derfor er det også beklageligt, når Fagbladet 3F henvender sig til os med konkrete sager, hvor oplevelsen er, at medarbejdere har følt sig dårligt behandlet, skriver Søllerød Kro.

LÆS OGSÅ: Snyd med overenskomsten: Michelin-restauranter udnytter elever

Mielcke & Hurtigkarl indrømmer også, at de har problemer med at holde vagtplanerne.

- Vi bestræber os i høj grad på at holde elevernes vagtskema, men anerkender også, at vi som branche har en udfordring med overarbejde, skriver restaurantens medejer, Thomas Korby, i en mail.

Han svarer dog, at Mielcke & Hurtigkarl ifølge dem selv ikke tvinger elever til at arbejde på sene vagter.

- Vi kan helt klart afvise, at en elev nogensinde er blevet bedt om at skulle være på arbejde til klokken 6 om morgenen. Det vil vi aldrig bede vores elever om, står der i svaret.

- Det har dog været muligt for vores elever at søge om en selskabstjener-vagt i vores selskabsafdeling i deres fritid og her kan vagterne være til længere ud på natten, men selvfølgelig er alle vagter her aflønnet med timeløn og nattillæg, skriver Thomas Korby.

---

Frederik, Maria, Asta og Thomas er fiktive navne, da eleverne har valgt at være anonyme af frygt for at blive fyret eller sortlistet i branchen, hvis de står frem. Fagbladet 3F er bekendt med deres sande identitet.