Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Regeringen kommer i morgen med et udspil, som skal gøre det lettere for virksomhederne at få udenlandsk arbejdskraft. Men den såkaldte beløbsgrænse bliver ikke sænket. DF og S er imod og vil bevare den nuværende.

Regeringen og arbejdsgiverne vil gerne have sænket beløbsgrænsen, som bestemmer, om udlændinge uden for EU må arbejde i Danmark, for at skaffe mere udenlandsk arbejdskraft til virksomhederne. Men DF og S er imod.
arkiv

Et udspil om udenlandsk arbejdskraft er på trapperne. Det lod statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forstå under Folketingets afslutningsdebat for nylig.

En central regel på området er den såkaldte beløbsordning: Får man et arbejde til en årsløn på mindst 418.000 kroner, kan man komme til Danmark for at bo og arbejde fra lande uden for EU.

Beløbsgrænsen har før været omstridt. Tidligere var den lavere, men så fik et flertal med blandt andet Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti sat grænsen op, mod regeringens vilje.

De aktuelle mediehistorier om mangel på arbejdskraft har skabt fornyet fokus på beløbsgrænsen. Blandt andet har Dansk Industri sagt, at grænsen bør sættes helt ned til 325.000. Men skulle en sænkning af grænsen være en del af regeringens arbejdskraftpakke, bliver det op ad bakke for regeringen, for både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti holder fast i den nuværende grænse.

S og DF står fast 

Ifølge Martin Henriksen, udlændingeordfører i Dansk Folkeparti, er DF klart imod at sænke grænsen:

- Vi så gerne, at grænsen var endnu højere, og har for nylig også foreslået et par yderligere stramninger af de nuværende regler, siger han.

Dansk Folkepartis forslag gik blandt andet på, at virksomhederne skal dokumentere, at de forgæves har forsøgt at finde arbejdskraft herhjemme, før de får lov at bruge beløbsordningen. Desuden ville DF indskærpe, at virksomhederne ikke må aflønne under gennemsnitslønnen for området, når de bruger beløbsordningen.

S: Vi skal uddanne vores egne

Socialdemokraterne står fast på den nuværende beløbsgrænse, slog formand Mette Frederiksen fast under Folketingets afslutningsdebat 30. juni.

- Hvis du er almindelig, velfungerende dansk virksomhed og har behov for højt specialiseret arbejdskraft, så har du rigtig gode muligheder for at tiltrække den arbejdskraft i dag, sagde hun og uddybede:

- Vi vil ikke være med til at importere arbejdskraft udefra, som undergraver det danske arbejdsmarked, sagde Mette Frederiksen og udtrykte bekymring for, hvis beløbsgrænsen ryger så langt ned, at den kommer til at omfatte helt almindelige faglærte.

- Det må være muligt at uddanne vores egne til at bestride de job, der er. Vi har mange ufaglærte danskere, som aldrig har fået en uddannelse. Hvis vi ikke sørger for, at de uddannes, risikerer vi, at de ryger ud af arbejdsmarkedet, og jeg vil hellere bruge tid på og investere penge i dem end bare at gentage noget, vi har gjort tidligere, sagde hun.

For øjeblikket er der 5-6.000 udlændinge, der arbejder i Danmark under beløbsordningen.

Der er næsten 18 millioner ledige i EU, som i princippet frit kan rejse til Danmark for at arbejde på grund af reglerne om arbejdskraftens frie bevægelighed.