Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

De store sydeuropæiske lande halter stadig langt efter, når det kommer til at få folk i arbejde. Løsningen ligger langt ude i fremtiden, mener eksperter.

Særligt i Grækenland er der store problemer med høj arbejdsløshed.
FOTO: Scanpix / Søren Bidstrup

For langt de fleste EU-borgere er arbejde igen blevet en del af hverdagen.

Ledigheden er raslet ned i det meste af Europa, men i den sydlige del af EU kæmper flere millioner stadig med arbejdsløshed.

Ifølge seneste tal fra Eurostat så raser krisen nemlig stadig for middelhavslandene til trods for, at ledigheden i EU’s lande samlet er på sit laveste punkt siden 2008.

- Tallene for arbejdsløse i Spanien, Italien og Grækenland forbliver de samme, og det skyldes særligt problemerne med at få de langstidsledige integreret på arbejdsmarkedet. De politiske initiativer for at få gang i økonomien har i disse lande ikke gjort noget ved ledigheden, siger Maria da Paz Campos Lima, seniorforsker i sociologi ved Lissabon Universitetsinstitut.

Af de næsten 18 millioner arbejdsløse i EU i januar 2018, kom cirka otte millioner af dem fra Italien, Spanien, Grækenland og Portugal. De fire lande står næsten for halvdelen af al arbejdsløshed i EU.

- Udsigter for at komme ledigheden til livs i disse lande er lange. Det store spørgsmål i Europa er, om man nogensinde får bugt med arbejdsløsheden i syden, for selvom det går bedre med økonomien, kan det ikke ses på ledigheden. Det er et rigtig stort problem, siger Maria da Paz Campos Lima.

Modsat de sydeuropæiske lande så ligger Danmark under gennemsnittet for ledighed. Tjekkiet ligger i bund med den laveste ledighed, mens toppen af ledighedstabellen endnu engang indtages af Grækenland. Her står næsten 21 procent af befolkningen uden arbejde, hvilket svarer til godt og vel en million mennesker. 

Truer Europas sammenhæng

Et af Europas største problemer er de geografiske udfordringer, som opstår, når det går godt for den ene halvdel af kontinentet og dårligt for den anden. 

- Når der er så stor forskel på ledigheden på tværs af EU, er det noget, der truer og svækker sammenhængskraften i Europa. Mange mennesker mærker slet ikke det europæiske opsving. De økonomiske forskelle kan gøre, at nogle befolkningsgrupper lukker grænserne for globalisering, frihandel og ikke mindst for hinanden. Så murer man sig inde, siger Erik Bjørsted, cheføkonom ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Maria da Paz Campos Lima mener, at de politiske initiativer, som skulle få Europa ud af krisen, har fejlet i de sydeuropæiske lande.

- Hvad vi med sikkerhed ved er, at ledighedens fald i disse lande lige nu er gået i stå, og at arbejdsløsheden vil forblive et problem langt ud i fremtiden. Det er en stor udfordring, og den bliver kun større af, at de politiske løsninger fortsat er meget forskellige fra hinanden, siger Maria da Paz Campos Lima.

Ungdommen mangler

Selvom tallene for ledige ikke ligefrem er positive for Sydeuropa, så kan problemerne være større end først antaget.

En stor del af Sydeuropas unge er nemlig ikke talt med i statistikkerne, hvilket skyldes manglede registrering af de personer, der ikke søger job.  

- Hvis man ikke søger job, optræder man ikke som ledig. Tallene for arbejdsløse kan derfor være langt større end først beregnet, fordi mange unge helt opgiver systemet og troen på at finde arbejde. Derfor står mange unge hverken registret som jobsøgende eller under uddannelse, så problemet er meget værre, end man lige tror, siger cheføkonom Frederik I. Pedersen. 

Det anslås at næsten syv millioner unge i EU mellem 15 og 29 år ikke var registret som ledige, i job eller under uddannelse i 2016. Alene i Italien kan man ligge 14 procent til det samlede antal ledige unge.