Gå til hovedindhold

Udnyttelsen af kinesiske kokke på danske restauranter skal stoppes, mener en række partier i Folketinget.

I 180 dage boede den kinesiske kok Huashan Hong i et smalt lagerrum, mens han arbejdede på den kinesiske restaurant Bao & Bar midt i København.
Joachim Rode

En række politiske partier bredt i Folketinget tager afstand fra løn- og arbejdsforholdene for kinesiske kokke på danske restaurationer.

Det sker på baggrund af Fagbladet 3F’s afsløring af, at hundredvis af kinesiske kokke arbejder 80 timer om ugen i Danmark for en løn på helt ned til 20 kroner i timen.

Kritikken af forholdene for kinesiske kokke i Danmark kommer også fra partiet Venstre, som sad med regeringsmagten, imens meget af udnyttelsen foregik.

-  Det er noget svineri og fuldstændig uacceptabelt. Det skal bringes til ophør. Det er også derfor, at vi har den fælles myndighedskontrol med henblik på at bekæmpe social dumping. Her er der tale om noget, der er endnu værre, som ligner menneskehandel, siger Hans Andersen, beskæftigelsesordfører hos Venstre.

Han bakker op om, at SF har kaldt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om sagen.

- Det skal stoppes, og så er den ikke længere. Vi kan ikke og vil ikke leve med, at man fusker og udnytter en ordning, som grundlæggende skaber værdi til det danske samfund, siger Hans Andersen.

Forslag til stramninger af kontrol

Han henviser til den såkaldte beløbsordning. Efter denne ordning kan en statsborger fra et land uden for EU få lov til at opholde sig og arbejde i Danmark, hvis vedkommende tjener mindst 35.582 kroner om måneden.

SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge er chokeret over udnyttelsen og foreslår, at der bliver nedsat en task force, som skal kontrollere forholdene på landets restauranter. En sådan styrke af myndigheder skal ifølge SF bestå af Skattestyrelsen, Politiet, Arbejdstilsynet samt Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

Enhedslisten foreslår, at De Regionale Arbejdsmarkedsråd skal lave en kontrol og kvalitetssikring af beløbsordningen - ligesom de otte regionale råd skal gøre med den såkaldte positivliste over de erhverv, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i Danmark.

- Der er tale om misbrug og grov social dumping over for de kinesiske kokke. Det er ikke nok, at der sidder nogle mennesker ved skriveborde og følger op på forholdene. Der skal være en lokalforankret opfølgning, siger beskæftigelsesordfører for Enhedslisten, Victoria Velasquez.

Læs også: Myndighederne har kendt til ulovlige kinesiske kokke i årevis

Radikale Venstre: Vi ønsker fortsat at sænke beløbsgrænsen

Radikale Venstres har i forbindelse med dette efterårs finanslovsforhandlinger foreslået at sænke beløbsgrænsen - altså det beløb, som en borger fra et land uden for EU skal tjene, hvis vedkommende vil arbejde i Danmark - fra cirka 427.000 kroner om året til 325.000 kroner om året.

Til Fagbladet 3F’s afsløringer af forholdene for kinesiske kokke på beløbsordningen, siger Andreas Steenberg, udlændingeordfører hos Radikale Venstre:

- Hvis man bryder reglerne, skal man opdages og man skal straffes. Det siger sig selv. Vi har afsat en del midler på finansloven til netop at kontrollere svindel som dette. Men jeg vil ikke afvise, at vi skal have sat flere initiativer i gang, siger han.

- Vi mener stadig, at det er en god idé, at vi tiltrækker udenlandsk arbejdskraft, så vi kan få vækst i Danmark. Derfor går vi fortsat ind for at sænke beløbsordningen. Men når man så er her, skal man overholde loven. Det er myndighedernes ansvar at kontrollere det og sørge for, at dem der snyder, de bliver straffet, siger Andreas Steenberg.

Han vil have udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye til at svare på, om der er styr på de kinesiske kokkes forhold.

Minister: Forbandet svineri

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har over for Fagbladet 3F betegnet udnyttelsen af kinesiske kokke i Danmark som ”forbandet svineri” og som noget, der mest af alt ligner organiseret kriminalitet.

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få kommentarer fra Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti.