Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
TEMA
Slidt ned
TEMA
Slidt ned

Tømrer Arne Jørgensen har knoklet på, siden han var teenager. Men efter næsten 50 år på arbejdsmarkedet kan hans krop ikke holde til mere.

Den 64-årige tømrer Arne Jørgensen mener, at der er behov for nogle overgangsordninger på arbejdsmarkedet, hvor der bliver taget hensyn til de ældre og nedslidte.
Asger Westh

Håndtrykket er solidt, og flere af fingrene næsten lige så tykke som tommestokke.

Arne Jørgensen er vant til at tage fat. Han har arbejdet, siden han var teenager, og efter 48,5 års fysisk arbejde vinker kroppen hver dag med det hvide flag.

- Jeg har smerter i skuldrene og knæene, når jeg kravler rundt på et tag eller er ude på en opgave. Og jeg har problemer med at gå ned ad trapper, siger den 64-årige tømrer og 3F’er.

- Jeg har også en skade i ryggen. Den femte ryghvirvel har forskubbet sig. Det må jeg leve med, siger han.

Holder ikke frem til folkepensionen

Forleden var Arne Jørgensen sammen med repræsentanter for 3F i Folketinget. Her fik han mulighed for at fortælle medlemmerne af beskæftigelsesudvalget om de fysiske konsekvenser af et langt arbejdsliv, som han døjer med. Det var en positiv oplevelse for ham, men Arne Jørgensen er ikke blandt de håndværkere, som politikerne skal forvente fortsætter med at arbejde frem til pensionsalderen.

- Jeg bliver ikke på arbejdsmarkedet, indtil jeg bliver folkepensionist. Jeg er træt, og jeg er slidt ned, siger Arne Jørgensen.

- Hvis jeg skal have lidt ud af mit seniorliv, er jeg nødt til at holde op med at arbejde, inden jeg kan gå på pension. Jeg regner med at stoppe inden for et års tid, siger han.

Tempoet er skruet op

Arne Jørgensen husker, hvordan han som ung tømrersvend sammen med kollegerne havde tid til at nyde udsigten, hvis de havde lagt et nyt tag – eller blot stå og kigge på resultatet af det arbejde, som de havde udført.

- I dag er tempoet skruet helt sindssygt op. Hvis du sidder længere end 5-10 minutter og holder kaffepause, bliver der råbt ad dig, siger Arne Jørgensen.

Han mener, at arbejdsgiverne bør tænke og tilrettelægge arbejdet helt anderledes, så man forebygger nedslidning og tager hensyn til de ældre medarbejdere.

- Tingene går så stærkt i dag, at du laver mange kompromisser i forhold til, hvordan du arbejder. Det fører til skæve løft og dårlige arbejdsstillinger, som alt sammen er med til at slide kroppen ned, siger Arne Jørgensen.

– Når både arbejdsgiverne og samfundet gerne vil fastholde os på arbejdsmarkedet, bør der også være luft til os ældre. Vi kan ikke fortsætte med at køre på med 120 kilometer i timen. Der er behov for nogle overgangsordninger, hvor der bliver taget hensyn til os, der er nedslidte eller oppe i årene, siger han.