Budskabet var tydeligt under åbningsceremonien til DM i Skills 2023: Erhvervsuddannelserne er ikke andenrangsuddannelser.
DM i Skills 2023 åbnede bogstaveligt talt med et brag, da H.K.H. Kronprins Frederik trykkede på aftrækkeren til konfettikanoner, der fyldte det store lokale med gule papirlapper.
Kronprinsen og formanden for SkillsDenmark, Søren Heisel, var blandt talerne ved åbningen sammen med Fredericas borgmester, Steen Wrist (S), som til store klapsalver og jubelråb fortalte en personlig historie om sin søn, Mads, der efter modgang havde endt med gode karakterer i folkeskolen og fået at vide, at det egnede sig til en tur i gymnasiet.
- Men gode karakterer kan også bruges til at tage en erhvervsuddannelse, sagde Steen Wrist og fortalte til stor fornøjelse blandt tilskuerne, at hans søn havde valgt at blive faglært.
Budskabet var tydeligt: Erhvervsuddannelserne er ikke andenrangsuddannelser, og det ræsonnerede blandt publikum.
Fagbladet 3F har talt med nogle af de fremmødte erhvervsskoleelever for at høre, om de føler, at der bliver set ned på faglærte.
Folkeskolerne svigter erhvervsuddannelserne
19-årige Oskar Brink Svendsen, der er i kokkelære hos Søllerød Kro, er glad og stolt af sit arbejde, men kan til tider føle, at erhvervsuddannelserne bliver overset.
- Man kan få en følelse af, at der bliver set ned på erhvervsuddannelserne, fordi det er et fysisk hårdt arbejde, og der ikke er lige så mange penge i det som så mange andre jobs, siger Oskar Brink Svendsen.
Han mener, at problemet især stammer fra folkeskolernes syn på de forskellige uddannelser.
- Erhvervsuddannelserne bliver ikke brandet på samme måde, som de akademiske uddannelser gør. Det burde folkeskolerne helt klart blive bedre til.
- De ser ikke mulighederne i det
Hos den 17-årige tømrerlærling Oliver Dalskov, der arbejder for Mini’s Træ og Byg i Middelfart, er holdningen ikke, at erhvervsuddannelserne bliver set ned på, men rettere overset af folkeskoleelever, når de skal vælge uddannelsesvej.

Ud af omkring 25 elever i hans klasse var der kun tre elever inklusive ham selv, der valgte at gå videre med en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. Resten valgte gymnasiet og handelsskolen.
- Jeg tror ikke, at de ser muligheden i det, siger Oliver Dalskov og fortsætter:
- Men man skal også have fingrene for det. Det er jo ikke noget, man bare går ind til.