Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Ledere har det dårligt med, at rumænske ofre for menneskehandel til tvangsarbejde har gjort rent på deres arbejdssteder i Nordsjælland.

To rumænere skulle gøre rent på op til 16 forskellige arbejdssteder i Nordsjælland - til en månedsløn på cirka 3.000 kroner hver.

12 timers arbejde fordelt på op til 16 forskellige arbejdssteder til en løn på cirka 3.000 kroner om måneden. Det var i flere år ofte dagligdag, fortæller to rumænere, der har arbejdet for Danmarks næststørste rengøringsselskab, Forenede Service. Ifølge myndigheden Center mod Menneskehandel er de ofre for menneskehandel til tvangsarbejde

Rumænerne blev kørt rundt til arbejdssteder i Nordsjælland af familie til deres chef, som tidligere har været underleverandør til Forenede Service. Blandt andet til Birkerød Pensionistforening Cathrinelyst. Her kalder formanden rumænernes vilkår for svineri:

- Det er skrækkeligt. Jeg forstår ikke, at kommunen vil være det bekendt. Det handler om kroner og ører. Man er ligeglad med mennesker. Folk skal behandles ordentligt, siger formand Frits Marcussen.

Sky rengøringsfolk

Lederen af Birkerød Lokalhistoriske Arkiv og Museum, Tormod Hessel, husker udmærket de to rumænere, der gjorde museet rent. Indtil én dag, hvor de pludselig var væk: 

 - De to rengøringsfolk var overordentlige venlige og meget flittige. De blev ledet af en ung mand. Han har aldrig gjort en times gavn. De to lavede arbejdet. De talte ikke med nogen. De var ligesom lidt sky mennesker, siger Tormod Hessel.

Til oplysningerne om rumænernes arbejds- og lønvilkår siger Tormod Hessel:

- Det lyder uhyggeligt. Det har jeg det skidt med.

Ledere vil ikke udtale sig

De to rumænere har også gjort rent på en række offentlige institutioner i Rudersdal Kommune, der er en af landets rigeste kommuner. Blandt andet hos Daghjemmet Gefion, der er en institution for autister.

- Da jeg ikke kender noget til sagen, ønsker jeg ikke at udtale mig, siger forstander Jørgen Svendsen og henviser til kommunen.

Det samme gør forstanderen på institutionen Dagtilbuddene Rudersdal, Jens Peter Sorring, og souschefen hos Daghjemmet Bøgen i Birkerød, Jan Krogså.

Fagbladet 3F har torsdag forgæves forsøgt at få kommentarer fra både indkøbschefen og kommunaldirektøren i Rudersdal Kommune. Direktør Henning Bach Christensen oplyser dog i en mail, at han vil svare på mandag.