Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er klar til at ændre loven for at sikre, at flere får anerkendt deres arbejdsulykker. - Vi skal sikre borgerne de vilkår, som de er blevet stillet i udsigt, fastslog ministeren på et samråd onsdag.

Det markante fald i antallet af anerkendte arbejdsulykker er et problem, som der skal gøres noget ved allerede her i foråret, mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
FOTO: Polfoto

Over halvdelen af alle, der kommer ud for en arbejdsulykke på deres job, får i dag ikke deres skade anerkendt.

Det skal der laves om på, og det skal gå hurtigt.

Så klar var meldingen fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der onsdag var kaldt i samråd af SF og Enhedslisten i Folketingets beskæftigelsesudvalg på baggrund af, at anerkendelsesprocenten for arbejdsulykker er faldet fra 79,4 procent i 2010 til 49,4 procent i 2016.

- Jeg lægger mig fladt ned og er 100 procent enig i, at det er et problem, som der skal gøres noget ved. Og det skal vi have gjort her i foråret, sagde ministeren.

Minister: Klar til lovændring

Som udgangspunkt mente Troels Lund Poulsen, at anerkendelsesprocenten af arbejdsulykker bør indgå i de politiske drøftelser af et nyt, moderne arbejdsskadesystem. Men han erklærede sig samtidig klar til at pille det ud som et selvstændigt emne for at speede processen op.

- Jeg mener, at det vil kræve lovgivning. Men jeg er helt overbevist om, at vi kan finde en god og fornuftig løsning, sagde Troels Lund Poulsen på samrådet.

Stik imod intentionerne

Faldet i anerkendte arbejdsulykker er stik imod intentionerne i arbejdsskadereformen fra 2003. Her var målet, at 80-85 procent af alle arbejdsulykker skulle anerkendes.

- Det kræver ikke en stor matematisk embedseksamen at slå fast, at det er betydeligt lavere end de intentioner, som vi lagde fast med arbejdsskadereformen, erkendte Troels Lund Poulsen.

Som Fagbladet 3F siden har afdækket, er antallet af anerkendte arbejdsulykker styrtdykket siden en dom i Højesteret i 2013, som førte til en principafgørelse i Ankestyrelsen.

Højesterets-sagen handlede om en lærer, der fik et knæk i ryggen, da en elev løb ind i hende i skolegården. En måned efter måtte læreren gå på nedsat tid på grund af rygsmerter, inden hun sygemeldte sig. Skaden blev anmeldt som en arbejdsulykke, men afvist af både Arbejdsskadestyrelsen (i dag Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, red) og Ankestyrelsen.

Herefter gik skolelæreren til Højesteret, der blandt andet slog fast, at lærerens ulykke ikke havde ført til en varig rygskade, og at forbigående smerter i forhold til arbejdsskadesikringslovens normalt ikke vil være en personskade.

Risikerer selv at måtte betale

Men uanset skadens størrelse har det betydning for folk, der ikke kan få anerkendt deres arbejdsulykker, påpegede arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (EL).

- Der er mange, som ikke kan få dækket deres udgifter til fysioterapi, medicin og anden behandling, hvis de ikke får deres arbejdsskade anerkendt. De risikerer at få forlænget deres sygdomsperiode og selv skulle betale for behandlingen, sagde Christian Juhl.

- Kan vi få lavet tingene om, så anerkendelsesprocenten kommer op omkring 80 procent igen, spurgte han ministeren, der dog ikke ville lægge sig fast på, hvor stor anerkendelsesprocenten skal være.

Beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF) fremhævede, at det aldrig har været sværere at få anerkendt en arbejdsskade, end det er i dag.

- Derfor er jeg glad for, at ministeren nu rækker hånden frem til de mennesker, der er ramt af en arbejdsskade, sagde Karsten Hønge.

3F: Anerkendelsen er vigtig

I 3F understreger arbejdsmiljøpolitisk chef Ulla Sørensen, at det er vigtigt, at langt flere sager bliver anerkendt.

- Som reglerne er i dag, bliver mange af vores medlemmer stillet dårligt, og den lave anerkendelsesprocent giver et forkert billede af, hvor mange arbejdsskader der reelt er, siger Ulla Sørensen.