Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Thomas Johannesen fik hjernerystelse efter at have fået en lastbilslåge i hovedet på jobbet, men Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vil ikke godkende ulykken. Han er nu én af de flere tusind danskere, der hvert år får afvist en arbejdsulykke.

Thomas Danni Johannesen fik en hjernerystelse, da han fik en lastbilslåge i hovedet på jobbet. Men myndighederne vil ikke anerkende hjernerystelsen som en arbejdsulykke.
FOTO: Joachim Rode

Det er onsdag morgen i september 2016. Den dengang 27-årige Thomas Johannesen er lige mødt på arbejde i trælasthandlen i Præstø og er i gang med at fylde en lastbil op med træ.  

Han har gjort det tusind gange før, så det er en selvfølge, at lastens følgeseddel skal lægges op i førerhuset. Den skal bare lige hentes i opbevaringsrummet på siden af køretøjet. Men lastbilens chauffør har overset Thomas.

- Pludselig sagde det bare ’klonk’, og alt blev helt omtåget i mit hoved, fortæller Thomas.

Lastbilens sidelåge rammer durk lige ned i højre side af Thomas’ hoved. Bagefter får han ’sådan en rigtig slem hovedpine’.

- Det føles som om, der står en mand og bare trykker mig ind i hjernen. Hele mit hoved gjorde bare ondt. Men jeg er jo ikke sådan én, der piver, så jeg bliver på arbejdet vagten ud, siger han.

Og måske er det her, Thomas’ største problem ligger: Han får ikke kvalme, kaster ikke op, men fortsætter med arbejde.

Afvist af AES

I hvert fald er den tyngende hovedpine, lægens ord for hjernerystelse og et efterfølgende sløret syn, der kom i dagene efter, ikke bevis nok for Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).

Man har nemlig ikke hjernerystelse, hvis man ikke har kvalme eller opkast, og sammenhængen mellem hjernerystelsen og det slørrede syn kan ikke ‘sandsynliggøres’, står der i afvisningen, som Fagbladet 3F er i besiddelse af.

- Jeg tænkte bare: ‘det kan ikke være rigtigt’. Lægen siger jo, den er gal. Det er som om, myndighederne slet ikke har læst journalen. De er bare gået videre og har sagt ‘nej’, den bruger vi ikke, fortæller Thomas.

Mild hjernerystelse og sløret syn

To dage efter ulykken – om fredagen – får Thomas taget sig sammen og går til lægen, der konstaterer en ‘mild hjernerystelse’. Han er tilbage på arbejde mandag, men synet er sløret.

- Jeg har svært ved at læse følgesedlerne, fortæller Thomas.

Det bliver tirsdag. Nu er billedet og underteksterne på TV også utydelige. Onsdag – en uge efter ulykken – tager han til øjenlæge.

- Lægen mente, det kom fra hjernerystelsen. At mit syn blev skadet, da jeg ikke havde hvilet og slappet nok af efter ulykken, fortæller Thomas, der lå brak i sengen de følgende to uger.

Alt i alt går der 14 dage, før Thomas Johannesen anmelder sin skade.

Afvisningen får han i juli 2017. 10 måneder efter han fik en låge i hovedet.

En afvisning i mængden

Thomas på 28 år er dermed blandt de mere en 25.000 danskere, der siden 2014 er blevet afvist, når de har meldt en ulykke til AES.

- Jeg mener ikke, jeg er blevet ordentligt behandlet. Jeg synes, det er uretfærdigt, at de ikke vil anerkende min arbejdsulykke, siger han.

Thomas har sammen med sin sagsbehandler fra 3F Sydsjælland klaget over afgørelsen. Så i dag kan Thomas kun håbe på, at Ankestyrelsen vil godkende hans sag og anerkende den. Han kan forvente svar om små ni måneder, har han fået at vide.

- Ventetiden er det sværeste. Jeg går bare rundt og er nervøs. Det er lidt uoverskueligt lige nu. Jeg kan ikke tænke så langt, men jeg håber bare, de vil anerkende den, siger Thomas.

Det handler ikke om penge

Hvis hans sag bliver anerkendt i Ankestyrelsen i næste hug, er det ikke udsigten til en erstatning, der trækker i Thomas.

- Det handler virkelig ikke om penge, men om at sikre fremtiden. Jeg ved jo ikke, om mit syn bliver dårligere. Hvem ved, måske får jeg en dag en anden genstand i hovedet, der gør, at jeg tager mere skade end allerede, spørger Thomas.

Han ved, at nu hvor sagen foreløbigt er afvist, bliver det rigtig svært at få den genoptaget i AES, hvis generne blusser op igen.

Men han kører videre. Ingen skal ’tage røven på mig’, som han siger:

- Det kan godt være, jeg lige bliver slået tilbage. Men jeg bliver fandeme ikke liggende i sengen.


FOTO: Grafik: Lars Thomsen