xLajla 1-1600px

Rædselsslagen for fyreseddel efter kritik af Coop

Lagerarbejder Tonny Bang stod i juni 2020 som den første, frem med kritik af arbejdsmiljøet på Coops lager i Hasselager ved Aarhus. Det endte ikke godt for den 41-årige lagerarbejder. 

- Jeg var blevet så ked af forholdene og havde fået nok. Men jeg var rædselsslagen for at det ville koste mig en fyreseddel, sagde Tonny Bang, der var nedtrykt hver morgen, når han kørte på arbejde.

- Mine børn kunne mærke, at jeg var presset og ked af det. Jeg sov alt for lidt på grund af stress, og det gik ud over helbredet, siger han.

Tonny Bang var langt fra alene om kritikken af arbejdsmiljøet. Flere hundrede kolleger fra Coop-lageret bakkede i sommers op om et fælles et nødråb til Coops øverste ledelse, men uden lagerarbejdernes navne på.

Nødråbet var en appel om at gøre noget ved overvågning, højt arbejdspres og en utryg og stresset atmosfære med forfølgelse og advarsler, der sidder løst. Ind til videre uden resultat.

Presset på job med revne i ryggen
Tonny Bang fik en rygskade i marts og var sygemeldt i en periode. Da han kom tilbage på job, blev han presset på fuld tid, før ryggen kunne holde til det.

Han havde fået en revne i en disk i ryggen og gik til behandling hos en kiropraktor, der anbefalede en blød start.

Men i stedet blev der lagt yderligere pres på. Han blev overvåget af ledelsen, der tjekkede, om han nåede at hente det rette antal kolli - varer - ned fra hylderne. At han opfyldte det såkaldte “kolli-tal”.

- Det var jo svært i starten, fordi jeg havde ondt i ryggen, og det stressede mig meget. Jeg har været fantastisk glad for mit job. Men det sidste halvandet år har været et helvede, og det bliver værre og værre. Jeg har været en loyal ansat i otte år, men jeg kunne ikke mere, siger han.

Sygemeldt med stress
Presset blev til sidst for stort for Tonny Bang, der gik ned med stress og blev sygemeldt.

3F Aarhus Transport, Logistik og Byg fik ham sendt til undersøgelse på Arbejdsmedicinsk Klinik i Skejby, hvor lægerne sygemeldte ham, fordi han var tæt på en depression, oplyser 3F afdelingen.

Blot en uge efter sygemeldingen blev han fyret efter ni års ansættelse.

Med den begrundelse, at hans fravær var af en sådan karakter og omfang at det ikke længere var driftsmæssigt foreneligt med ansættelse, oplyser Jan Sylvest Andersen, 3F Aarhus Transport Logistik og Byg.

Klager til Arbejdstilsynet over Coop
3F Transport, Logistik og Byg, Aarhus, sendte sidst i september en klage til Arbejdstilsynet over arbejdsmiljøet på Coops ferskvarelager i Hasselager ved Aarhus.

Med en anmodning om snarest at kontrollere arbejdsmiljøet på virksomheden, da 3F har konstateret alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven.

Klagen retter sig mod et dårligt psykisk arbejdsmiljø med stigende arbejdspres, stress, manglende indflydelse, dårlig ledelse, trusler samt systematisk overvågning og berører 400 medarbejdere, men Arbejdstilsynet har endnu ikke været på tilsynsbesøg.

- Vi mener at Coop alvorligt svigter sin pligt til at tilrettelægge og udføre arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Der er derfor brug for at Arbejdstilsynet afgiver påbud om at Arbejdsmiljøloven skal overholdes, siger Jan Sylvest Andersen, 3F Transport Logistik og Byg.

Coop har ingen kommentarer til sagen med Tonny Bang, oplyser direktør i Coop Logistik Nicolaj Boysen.