xLajla 1-1600px

EKSTREM OVERVÅGNING

Lajla Brinch Sørensen, 30 år, ville ikke finde sig i ekstrem overvågning, opskruet arbejdstempo og en ledelse, der ikke stoler på hende og afleverede sit arbejdstøj hos Jysk i begyndelsen af juli i år.

I Jysks store grå lagerhaller i Uldum i Jylland, pakkede hun i årevis dyner, madrasser og senge til forbrugerne i alt for højt tempo. Og med et kamera foran sig, der overvåger døgnet rundt for at holde øje med, om Lajla Brinch Sørensen og kollegaerne holder det høje tempo.

- Vi plejede at joke med, at overvågningen i Nordkorea er vand i forhold til det, vi arbejde under. Det var meget ubehageligt at have en kameralinse i hovedet hele tiden. Der er 47 stationer, der alle er overvåget. Cheferne sidder i et rum og holder øje med fejl og filmer alt døgnet rundt. Vi har forbud mod at stå stille, selvom der er pause i arbejdet, fortæller Lajla Brinch Sørensen.

“Skynd dig. I er bagud, arbejd hurtigere”, lød det fra chefen, der holder øje med hvor længe de ansatte opholder sig på toilettet. Havde man begået en fejl, kan det blive fotodokumenteret på print.

- Det er meget stressende. Jeg kunne jo ikke arbejde hurtigere. Det gælder altid om at skynde sig. Der er også kameraer uden for kantinen, hvor de holder øje med, hvornår vi går til pause, siger hun.

Jysk svarer
Kommunikationschef Rune Jungberg Pedersen pointerer, at Jysk ikke vil kommentere på forhold vedrørende en specifik medarbejder.

- Vi oplever, at medarbejderne generelt er tilfredse med tempoet i produktionen. Men den pågældende medarbejder har ikke været tilfreds. Det tager vi selvfølgelig til efterretning og bruger i vores fremtidige evalueringer, siger han.

Til kritikken af overvågning påpeger han, at kameraerne i produktionen er opsat, så man kan gå tilbage og undersøge årsager til en fejl eller ulykke og undgå gentagelser.

- Det er ikke tilladt at bruge materialet til at vurdere den enkelte medarbejders arbejdsindsats eller at overvåge medarbejderne. Det ville være et groft brud på vores regler, siger han.