Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Virksomheder skal have lettere ved at hente hænder og hoveder uden for EU’s grænser, foreslår regeringen i nyt udspil. DF og Socialdemokratiet frygter løntrykkere.

Regeringen vil gøre det lettere for virksomheder at hente arbejdskraft uden for EU's grænser.
Liselotte Sabroe/Scanpix Ritzau

Ved at slække på kravene til de ansattes løn vil regeringen gøre det lettere for virksomheder at importere ansatte fra blandt andet Kina, Mexico og Malaysia.

- Vi skal sikre, at virksomhederne har adgang til kvalificeret arbejdskraft, så vi ikke bremser væksten i dansk økonomi, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Konkret foreslår regeringen, at den såkaldte ”beløbsgrænse” sænkes fra 420.000 kroner om året til 330.000 kroner.

I fremtiden vil virksomhedsejere således kunne hyre udlændinge fra udvalgte lande til lagerarbejde, chaufførjob eller postomdeling.

Ligesom en lang række andre faglærte og ufaglærte tjener de jobgrupper nemlig mere end 27.500 kroner om måneden – pension og feriepenge inkluderet – og vil komme i konkurrence med udlændinge om jobbene.

Men ministeren afviser, at regeringens forslag vil trykke lønnen på det danske arbejdsmarked.

- De skal naturligvis arbejde under ordnede forhold, men virksomhederne står i dag og mangler arbejdskraft, siger Inger Støjberg.

DF siger nej

Minister-garantien beroliger imidlertid ikke arbejdsmarkedsordfører for Dansk Folkeparti, Bent Bøgsted:  

- Danske håndværkere skal pludselig konkurrere med folk fra hele verden, som er villige til at arbejde for en meget lavere timeløn, siger han.  

Han afviser derfor, at regeringens normale støtteparti vil stemme for forslaget om en lavere beløbsgrænse.

- Den er vi overhovedet ikke med på, siger han.

Og Socialdemokratiet nægter

Derved står forslaget til at ryge ud med badevandet, da også Socialdemokratiet stiller sig på bagbenene:

- Vi kommer ikke til at sætte beløbsgrænsen ned med en 25-øre, siger social-dumping ordfører i Socialdemokratiet Mattias Tesfaye. 

Istedet mener han, at regeringen burde gøre mere for at uddanne de unge og arbejdsløse, så de kan løfte opgaverne. 

- Regeringen har skåret på teknisk skole og på uddannelsens af de arbejdsløse. Nu vil de ringe til Kina for at løse problemerne. Det vil presse de mennesker, som er på arbejdsmarkedet, og de personer, som prøver at komme ind, siger han.   

Selvom regeringen derved har svært ved at rejse de nødvendige 90 mandater i Folketinget, har Inger Støjberg indkaldt partierne til forhandlinger om forslaget.

- Vi kan se et problem og forsøger at løse det. Mit håb er, at vi omkring forhandlingsbordet kan komme frem til en løsning, siger hun.