Gå til hovedindhold

Vil jobcentret kunne hjælpe mig, hvis jeg ender som arbejdsløs? Det spørger 3F'eren Piet Nunnegaard, der vil have større fokus i valgkampen på de ledige. Fagbladet har sendt hans spørgsmål videre til et par politikere.

- Vi skal skabe flere job og arbejdspladser samt droppe tvang og kontrol af de arbejdsløse, lyder politikernes løsninger.
Esben Salling/Ritzau Scanpix

Kan jobcentret hjælpe mig, hvis jeg ender som arbejdsløs? Det vil maskinoperatør Piet Nunnegaard, 51, gerne vide.

3F’eren efterlyser større politisk fokus på de ledige i den valgkamp, der næsten har varet en uge. Han frygter selv usmidige og langsommelige jobcenterforløb, hvis uheldet skulle være ude, og han blev arbejdsløs.

Fagbladet 3F har kastet bolden videre til arbejdsmarkedsordførerne Anders Johansson og Torsten Gejl fra henholdsvis Det Konservative Folkeparti og Alternativet.

Den konservative Anders Johansson svarer Piet Nunnegaard:

- Den allerbedste hjælp, man kan få, hvis man bliver arbejdsløs, er jo, at man får et nyt job. Og her er det allervigtigste at føre en politik, der sikrer, at virksomhederne skaber masser af job og beskæftigelse. Det har vi gjort de seneste år, og det bliver vi ved med. Beskæftigelsen er rekordhøj, så risikoen for at blive arbejdsløs er faktisk meget lille.

Men hvordan skal jobcentrene blive bedre til at hjælpe de arbejdsløse?

- Nu er det jo ikke jobcentrene, der skaber job. De skaber kun job til dem, der arbejder i jobcentrene. Det allervigtigste er at føre en erhvervspolitik, der gør, at vi sikrer job og skaber arbejdspladser i Danmark. Når det er sagt, så kan jeg godt forstå, hvis man frygter, at man skal igennem ligegyldige forløb, når man helst bare vil arbejde. Vi skal sikre, at det skal være så relevant og målrettet som overhovedet muligt, hvis man sendes ud i forløb via jobcentret, siger Anders Johansson.

Ingen tvang og bøvl

Torsten Gejl fra Alternativet har disse svar til Piet Nunnegaard:

- Vi vil gerne have dagpenge uden modkrav. Det betyder, at man ikke skal tvinge den arbejdsløse til noget, hverken et bestemt antal jobansøgninger eller en bestemt aktivering. Til gengæld skal den rådgivning og den jobvurdering, jobcentrene giver, være så god og have så høj en kvalitet, at den arbejdsløse tager imod tilbuddene, uden at denne er tvunget til at gøre det.

Hvordan skal det finansieres?

- Pengene tager vi fra alt det tvang og kontrol, der udøves i dag. Alt det bøvl koster penge - det skal væk, og pengene skal i stedet bruges på højere service. A-kasserne har også mange mennesker, der bruger deres tid på kontrol. De skal i stedet bruge tiden på rådgivning. Jeg stoler på, at en fyr som Piet gerne vil arbejde. Så pengene skal bruges til at rådgive ham i stedet for at tvinge ham, siger Torsten Gejl.

3F’ernes valg: Under valgkampen giver Fagbladet 3F ordet til 3F’s medlemmer og spørger, hvad de synes er vigtigt at sætte fokus på i valgkampen. Vær med: Skriv til os på Facebook, Instagram eller til fagbladet@3f.dk. Du må også meget gerne indsende en video med dit synspunkt.