Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
TEMA
Metro
TEMA
Metro

Portugisiske Ricardo Caseiro ser frem til at modtage over 100.000 kroner, efter han, og 44 andre metro-arbejdere, blev snydt for 9,5 millioner kroner, mens de arbejdede for metro-firmaet Cinterex.

I fem år har portugisiske Ricardo Caseiro ventet på at modtage de mange tusinde kroner, han blev underbetalt, da han arbejde på metro-byggeriet for det portugisiske betonfirma Cinterex.

De penge skal han dog ikke se langt efter længere, for Danmarkshistoriens første sag om kædeansvar er endelig afsluttet.

- Jeg er glad for endelig at få pengene, men jeg havde ærlig talt aldrig troet, at de nogensinde ville dukke op. Pengene er dog meget velkomne, siger Ricardo Caseiro, der står til at modtage over 100.000 kroner.

Han er blandt de 45 metro-arbejdere, der samlet får 9,5 millioner kroner tilbage i løn, efter Cinterex havde udsat dem for omfattende løndumping.

Læs også: Metro-firma i sag om lønsnyd for 10 millioner 

- Vi klagede i sin tid over vores løn, og i mellemtiden gik firmaet konkurs, så vi blev alle fyret. Sådanne firmaer prøver kun at snyde deres arbejdere og Skat, og de lærer aldrig at overholde reglerne. I et stort byggeprojekt burde selskaberne, der hyrer de udenlandske firmaer, gøre alle opmærksomme på, hvordan lovene i landet fungerer, siger Ricardo Caseiro.

Fik 45 kroner i timen

Ricardo Caseiro opdagede i sin tid, at han var blevet underbetalt, da en gruppe fyrede rumænere gik til 3F. Gennem dem hørte Ricardo Caseiro om danske arbejds- og lønforhold.

- Vi fik 45 kroner i timen uden overtids- eller weekendbetaling. Uanset tidspunkt på ugen eller døgnet var det altid det samme. Vi kendte dengang ikke lønnen og reglerne i Danmark, siger Ricardo Caseiro.

De lave lønninger fik i 2013 fagforeningen 3F BJMF til at rejse en fagretslig voldgiftsag mod Cinterex på omkring 10 millioner kroner. Nu har Copenhagen Metro Team (CMT), der er hovedentreprenør på Cityringen, så valgt at betale regningen.

- Det er godt, at vi nu får pengene, for det var hårdt arbejde, vi udførte. Normalt ville vi arbejde 10-11 timer om dagen fra klokken syv om morgenen til klokken seks om aftenen. Det samme gjorde vi lørdage, og vi fik intet ekstra for det.

Mangler stadig penge fra Cipa

Med udbetalingen af de 9.5 millioner kroner slutter knap fem års kamp om hvem, der skal betale regningen efter Cinterex gik konkurs.

Desværre er det langt fra den sidste sag, som metrobyggeriet har hængende over sig. 

Den hidtil største bod- og efterbetalingssag står nemlig stadig til at blive afgjort, efter den italienske entreprenør Cipa, som Ricardo Caseiro også arbejdede for, blev idømt 22 millioner kroner for også at have underbetalt flere af sine ansatte.

- Da jeg efter Cinterex blev ansat hos Cipa, blev jeg lovet den samme løn som danske konstruktionsarbejdere, men efter en måned kunne jeg godt se, at vi fik 50 procent mindre udbetalt, siger Ricardo Caseiro.

- I Cinterex havde jeg ingen klager til arbejdsmiljøet, men i Cipa blev vi derimod presset til det yderste hele tiden. Organiseringen og styringen af hele projektet var slet ikke, som vi var vant til, siger han.

I dag arbejder Ricardo Caseiro stadig på metroen, dog for et dansk firma.