De timelønnede hos Novo Nordisk har fremrykket de lokale forhandlinger. I år får 3F'erne fire procent i lokal løn - langt mere end de 1,7 procent, som blev hentet hjem sidste år.
Novo Nordisk har tyvstartet de lokale lønforhandlinger med en klækkelig lønstigning til de 5.000 timelønnede hos medicinalgiganten.
Fire procent stiger lønnen lokalt i 2023. Det er mere end dobbelt så meget som sidste år, hvor lønstigningen lå på 1,7 procent.
Det erfarer Fagbladet 3F.
Hertil kommer de centralt fastsatte stigninger på fire procent, som blev forhandlet hjem for nylig:
To procent fra 1. juni 2023, fordi lønmodtagerne får indbetalt mere pension fra arbejdsgiveren, og selv skal betale mindre ind, og hertil to procent på fritvalgskontoen fra 1. marts 2024.
- Man kan altid diskutere, om stigningen er stor nok til at følge med inflationen, men kollegerne virker i hvert fald glade for resultatet. Pengene falder på et tørt sted, siger Bo Hansen, der er fællestillidsmand hos Novo Nordisk.
Ekstraordinære lønstigninger
Normalt forhandler virksomheder i industrien lokalaftaler om foråret i kølvandet på, at de centrale takster bliver reguleret 1. marts.
Men på grund af den galopperende inflation valgte flere virksomheder ekstraordinært at hæve lønnen i efteråret 2022.
Det gælder blandt andre Lego, Linak og en række firmaer i Københavns Lufthavn.
Og hos Novo Nordisk blev de lokale lønforhandlinger fremrykket med et halvt år, så de trådte i kraft januar 2023 i stedet for juli 2023.
Aftalen er étårig og skal fornyes igen til januar 2024.
Vigtige lokale forhandlinger
I den nylige fornyelse af Industriens Overenskomst er det netop de lokale forhandlinger, som fagbevægelsen har lagt vægt på.
Her skal der hives en god slat penge hjem for at sikre reallønnen. Og tillidsfolk har fået en række nye redskaber, som skal sikre, at der kommer gang i de forhandlinger, som ellers er gået trægt i en årrække.
Økonomer har fremhævet, at lønstigningerne samlet set skal ligge på omkring 10-11 procent, hvis reallønnen skal være sikret de kommende to år.
Forskellige retninger
Ifølge arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra FAOS ved Københavns Universitet peger Novo Nordisk-aftalen i forskellige retninger.
- På den ene side virker aftalen ikke så generøs i forhold til den høje inflation. Men omvendt gælder den allerede her fra nytår, siger Søren Kaj Andersen.
Han peger også på, at det er svært at sige noget generelt om lokalaftalerne på baggrund af aftalen fra Novo Nordisk.
- Hele idéen i minimallønssystemet er, at lokalaftaler skal tilpasses de lokale virksomheders økonomi. Så vi kan ikke drage konklusioner ud fra én virksomhed. Og det bliver spændende at se, hvad Novo Nordisk får forhandlet hjem næste år, siger Søren Kaj Andersen.
Omkring 4.000 3F’ere er omfattet af aftalen hos Novo Nordisk.