Gå til hovedindhold

Elevorganisation glæder sig over den trepartsaftale, der skal sikre, at virksomhederne trods corona-krisen vil blive ved med at tage elever og lærlinge.

- Hvis jeg havde gået på skole, eller skulle have været ude at søge praktikplads nu, ville det helt sikkert have været svært, siger Andreas Creutzberg, 20-årig bygningskonstruktørlærling.
CG Jensen

Det er en rigtigt fed aftale.

De ord bruger formanden for Erhvervsskolernes Elevorganisation, Anton Bay Hansen, om den nye aftale om lærlinge under corona-krisen, som regeringen og arbejdsmarkedets parter blev enige om sent torsdag.

- Jeg håber, at den kan sætte skub i tingene, så nogle af de virksomheder, der måske har været lidt tøvende med at skrive under på en ekstra lærling, godt tør alligevel, siger Anton Bay Hansen.

Det er et overskydende beløb på 5,4 milliarder fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), som nu skydes ind til støtte for lærlinge og elever og til skabelse af nye elevpladser.

Langt færre aftaler

For siden coronaen indtog, er antallet af indgåede elevaftaler faldet drastisk. Dansk Byggeri har i en analyse anslået, at tallet kunne falde med over 7.000 aftaler alene i år.

Det skal der nu rådes bod på. Blandt andet ved at kompensere arbejdsgiverne for op til 90 procent af udgifterne til de lærlinge, virksomhederne indgår aftaler med i 2020 – og 75 procent af lønnen til de lærlinge, virksomhederne allerede har.

LÆS OGSÅ: TREPARTSAFTALE FORDELER 5,4 MILLIARDER TIL FLERE LÆRLINGE

20-årige Andreas Creutzberg er i lære som bygningskonstruktør hos CG Jensen i Glostrup. Her har de i dag 31 lærlinge. Uanfægtet af den nye aftale.

Men han er glad for, at der nu er en aftale, som holder hånden under lærlinge andre steder.

- Det er bare rart. Jeg håber, at det vil skabe endnu flere lærlinge – det er bare med at få nogle unge i gang, siger Andreas Creutzberg.

Andreas Creutzberg har været ude på byggepladserne hele tiden, også mens smitten herhjemme var på sit højeste. Så ud over en forandret hverdag med mere brug af håndsprit, opdelte skure og ændrede forholdsregler, har han ikke selv været ramt af corona-krisen.

- Men hvis jeg havde gået på skole, eller skulle have været ude at søge praktikplads nu, ville det helt sikkert have været svært, siger Andreas Creutzberg.

Økonomisk grundlag var revet væk

Mange af de elever, der stod uden læreplads, da corona-virussen kom til Danmark, har ifølge Erhvervsskolernes Elevorganisation netop haft umådelig svært ved at finde en elev- eller lærlingeplads.

- Især de brancher, der har med mennesker at gøre, havde jo nok slet ikke taget nogle lærlinge, for det havde der slet ikke været økonomisk grundlag for. Jeg håber, at de bliver villige nu, siger Anton Bay Hansen.

Han håber også, man kan bruge “guleroden” til noget, når krisen har lagt sig lidt.

- Jeg kan godt lide tanken om, at man giver virksomhederne et økonomisk incitament til at tage lærlinge, frem for at man gør det til en økonomisk trussel ikke at have lærlinge, siger Anton Bay Hansen.