Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Danmark er på en klar førsteplads i EU, når det gælder om at få ledige hurtigt tilbage i job. Det skyldes stor fleksibilitet og korte opsigelsesvarsler, mener arbejdsmarkedsforsker.

Hurtigt i job: Danmark er EU-mester i at få ledige hurtigt i job igen. Det skyldes det dynamiske og fleksible system, vi har.
FOTO: Arkiv / Polfoto

Fire ud af ti danskere, der var ledige i andet kvartal 2017, var i arbejde igen kvartalet efter.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som 3F har regnet på.

Med 40 procent hurtigt tilbage i job ligger Danmark i toppen af alle EU-lande, som der findes tal for. De fleste andre lande i EU ligger mellem 10 og 30 procent.

Tallene kommer ikke bag på arbejdsmarkedsforsker og professor emeritus ved Aalborg Universitet, Per Kongshøj Madsen. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, hvor Per Kongshøj Madsen er formand, har tidligere vist, at Danmark har det mest fleksible arbejdsmarked i EU og er nummer seks i verden.

- Tallene afspejler, at vi har en høj mobilitet ud og ind af arbejdsmarkedet. Det særlige i Danmark er, at virksomhederne har lave barrierer for at hyre og fyre folk, samtidig med at vi har en aktiv arbejdsmarkedspolitik, siger han.

Per Kongshøj Madsen mener, at især de relativt korte opsigelsesvarsler i Danmark er afgørende:

- Inden for eksempelvis byggeriet er opsigelsesvarslerne på kun få dage. I andre lande klapper fælden hårdere, når arbejdsgiveren ansætter folk, forklarer han.

Saver i modellen

I 3F er cheføkonom Frederik I. Pedersen enig.

- Vi har et super dynamisk arbejdsmarked, hvor det er let at komme af med folk, hvis virksomhederne mangler ordrer. Omvendt tør de ansætte folk, når de får ordrer igen, siger han.

Men samtidig mener Frederik I. Pedersen, at Danmarks førerposition kan være truet.

- For der bliver savet godt og grundigt i vores danske model. Der er kommet kortere dagpengeperiode og andre forringelser i dagpengesystemet. Udhulingen af dagpengene vil fortsætte de kommende år, og det kan true fleksibiliteten, siger han.

- En øget ubalance mellem sikkerhed og fleksibilitet kan sætte modellen under pres, så der for eksempel opstår krav om længere opsigelsesvarsler eller penge ved fyringer, og det vil give et mindre dynamisk arbejdsmarked, mener 3F’s cheføkonom.

Ikke nok uddannelse

Per Kongshøj Madsen mener ikke, det vigtigste er, om man kan få dagpenge i to, fire eller seks år.

- Det afgørende er, at man hurtigt får et nyt job, og det gør man via en aktiv beskæftigelsesindsats med samtaler, jobtræning og uddannelse. Jeg kan være bekymret for, om den aktive indsats er god nok, siger han.

Tallene i grafikken viser, hvor mange af dem, der var ramt af ledighed i 2. kvartal 2017, som var i arbejde igen i 3. kvartal 2017.

Der mangler data for nogle få lande, blandt andet Tyskland.