Gå til hovedindhold

Italienske Antonio og Francesco Preiti er blandt de mange udenlandske bygningsarbejdere, der er blevet snydt for millioner af kroner på medicinalgiganten Ferrings kæmpebyggeri.

Antonio (th.) og Francesco Preiti, far og søn, er atter tilbage i Italien.
David Rebouh

Forventningen stod malet i øjnene på Antonio Preiti og hans 29-årige søn, Francesco, da de i januar 2018 rejste fra hjembyen Varese i det nordlige Italien med kurs mod København.

Efter et helt arbejdsliv i byggebranchen var der blevet længere og længere mellem ansættelserne, og istedet var Antonio Preiti og sønnen nu begyndt at ernære sig ved småopgaver udbudt på digitale platforme, hvor håndværkere står i kø for at tjene til den næste husleje.

Men nu var lykken vendt. Antonio Preiti og hans søn var blevet lovet fast arbejde og en god løn på et internationalt milliardbyggeri i det velstående København.

LÆS OGSÅ: Udbetaler millioner: Fond kommer underbetalte arbejdere til undsætning

- Jeg fik jobbet gennem en ven, og det var første gang, jeg skulle til udlandet for at arbejde som håndværker. Firmaet lovede en god løn. De forklarede, at jeg ville få nogle af pengene i kontanter, fordi der ikke måtte stå mere end 37 timer om ugen på lønsedlen. Men det var stadig mere, end hvad jeg ville kunne tjene i Italien, så jeg sagde ja til jobbet og overtalte min søn til at tage med, fortæller 55-årige Antonio Preiti til Fagbladet 3F.

Blev snydt af italiensk firma

Antonio og Francesco Preiti kom til Danmark for at arbejde på opførelsen af medicinalgiganten Ferrings prestigebyggeri - et nyt hovedsæde i Kastrup med udsigt over Øresund og et prisskilt på 1,1 milliarder kroner.

Allerede efter et par måneder gik det op for dem, at de blev udnyttet og aldrig ville få den løn, de var blevet lovet.

Sammen med 84 andre udenlandske bygningsarbejdere blev de to italienere systematisk underbetalt og snydt for næsten otte millioner kroner af de store italienske entreprenørfirmaer, som Ferring har hyret til deres byggeri.

Fik erstatning af ukendt fond

I dag tænker Antonio og Francesco Preiti tilbage på tiden i Danmark med en vis bitterhed, men samtidig er de lettede.

Takket være fagforeningen 3F og en hidtil ukendt fond, Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede (AFU), har de nemlig fået en klækkelig erstatning på 50.000 kroner hver.

AFU-fonden blev etableret i 2016 som en redningsplanke til EU-borgere, der bliver snydt af en udenlandsk arbejdsgiver, mens de arbejder i Danmark, og det er første gang, at fonden udbetaler penge.

LÆS OGSÅ: Løndumping på milliardærs prestigebyggeri: Nu snyder de igen

- Vi er meget glade for, at 3F har hjulpet os med at få de penge, som vores arbejdsgiver snød os for. Men det burde være firmaet, der betalte os pengene. Nu kan de udnytte nogle nye, som måske ikke kan få hjælp, ligesom vi har fået det, siger Antonio Preiti.

Antonio Preiti.
Antonio Preiti. FOTO: David Rebouh

Han og sønnen var ansat af det italienske firma Edilmaf, som i juli 2019 fik en regning på syv millioner kroner i voldgiftsretten for systematisk løndumping af 108 ansatte.

3F: Gem lønsedler, og før regnskab over timerne

I alt har 3F hjulpet 86 udenlandske medlemmer til at få en samlet erstatning på 7,9 millioner kroner fra AFU-fonden.

Det svarer til knap 92.000 kroner pr. medlem før skat.

Michael Severinsen er faglig konsulent i 3F Byggegruppen og har ført flere af de fagretlige sager mod Ferrings byggeleverandører.

Han opfordrer de udenlandske bygningsarbejdere, der kommer til Danmark, til at tage deres forholdsregler.

- Det er en god idé at melde sig ind i fagforeningen med det samme, så har vi mulighed for at hjælpe, så snart det går galt. Derudover er det vigtigt at føre regnskab over sine arbejdstimer og gemme sine lønsedler som dokumentation. Det har været helt afgørende for de sager, som vi er lykkedes med at indbringe for AFU-fonden, siger Michael Severinsen.

LÆS OGSÅ: Top 10: Italienske bagmænd har løndumpet for 70 millioner i Danmark

For Antonio Preiti blev det også helt afgørende at have styr på, hvor mange timer han arbejdede for arbejdsgiveren Edilmaf.

- Firmaet skrev otte timer på vores lønsedler, men vi arbejdede som regel 10 timer om dagen. De ekstra penge skulle vi have i hånden, men dem fik vi aldrig, siger han.

Tillægget for overarbejdstimer, som er et krav i overenskomsten, blev Antonio Preiti og de andre udlændinge på Ferring-byggeriet også snydt for.

Dårlige boligforhold

Der var også andre forhold, der fik Antonio Preiti og sønnen til at kvitte jobbet i Danmark og rejse hjem allerede efter fire måneder.

- Vi boede sammen på et hostel tæt på banegården (Københavns Hovedbanegård, red.). Vi blev hele tiden flyttet til nye værelser og skulle bo tættere og sammen på mindre og mindre plads. Til sidst boede min far og jeg sammen med en tredje fyr på et værelse på 18 kvm. Det er umuligt at have et privatliv med de vilkår. Det var en dårlig oplevelse, og jeg følte mig ærligt talt taget i røven, siger Francesco Preiti til Fagbladet 3F.

Fransesco Preiti.
Fransesco Preiti. FOTO: David Rebouh

Francesco og Antonio Preiti er i dag tilbage i Varese og ernærer sig igen ved småjobs som håndværkere.

LÆS OGSÅ: En af verdens rigeste mænd bygger Københavns nye vartegn med social dumping