Gå til hovedindhold

Norddjurs Kommune og speciallæge i psykiatri Piet Casier er blevet dømt til at betale erstatning på 240.000 kr. i sag om 3F’er, der blev beskyldt for at lyve sig syg. Dommen er utrolig sjælden og et gennembrud, mener 3F.

Helle Drejer Nielsen selv er lykkelig for dommen efter syv mareridtsår. - Jeg er renset og har fået oprejsning efter mange års mistænkeliggørelse, siger hun.

Norddjurs Kommune og speciallæge i psykiatri Piet Casier er ved Retten i Randers blevet dømt til solidarisk at betale erstatning på 240.000 til 3F'er Helle Drejer Nielsen.

Kravet skyldes, at psykiateren fejlagtigt og i strid med autorisationsloven gav 3F'eren diagnosen ”sygdomsefterligning” - og at hun derefter blev fastholdt på kontanthjælp af kommunen. Erstatningen er for det tab, hun har lidt på kontanthjælp, fordi hendes sag om fleksjob blev forsinket i flere år.

Advokat for 3F i sagen, Mads Krøger Pramming, understreger, at det er utrolig sjældent, at speciallæger bliver dømt for at stille forkerte psykiatriske diagnoser. Det er ikke lykkedes at finde eksempler på lignende tidligere domme.

- Jeg er meget tilfreds med dommen, som betyder, at det ikke er ansvarsfrit at udfærdige lægeerklæringer, men at lægerne hæfter for grove fejl som i denne sag, siger Mads Pramming.
 

Åbner for andre sager

Dommen er endnu ikke sendt ud, men konklusionen er, at de sagsøgte Piet Casier og Norddjurs Kommune solidarisk skal betale de 240.000 kroner plus procesrenter til Helle Drejer Nielsen.

Mads Pramming påpeger, at det mest spændende er, at det også lykkedes at få kommunen dømt.

- Jeg afventer lige nu hele dommen, som jeg vil gennemgå i detaljer i – også forhold til hvad kommunen er blevet dømt for, siger han. I 3F kalder socialpolitisk ansvarlig Ellen K. Lykkegård dommen et stort gennembrud.

- Det er først og fremmest glædeligt at Helle Drejer Nielsen får erstatning og oprejsning, men også vigtigt, at Piet Casier og Norddjurs Kommune er gjort erstatningspligtige i fællesskab. Dommen er et signal til andre kommuner op kan sætte fokus på sådanne sager, siger hun.
 

Endelig renset

I Norddjurs Kommune siger arbejdsmarkedsdirektør Michael Engelbæk, at kommunen nu vil gennemgå dommens præmisser.

- Derfor er det begrænset, hvad jeg har af kommentarer på nuværende tidspunkt, siger Michael Engelbæk, der ikke ønsker at svare på, om han synes Helle Drejer Nielsen har fået en retfærdig behandling.

Ellen K. Lykkegård slår fast, at Helle Drejer Nielsen har fået en dybt urimelig behandling.

- Kommunen har aldrig villet tro på hende og Piet Casier har opført sig helt vanvittigt i sagen, siger hun.

Helle Drejer Nielsen selv er lykkelig for dommen.

- Jeg er renset og har fået oprejsning efter mange års mistænkeliggørelse. Den dom har jeg drømt om længe og det er en kæmpelettelse, siger Helle Drejer Nielsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til dommen fra Piet Casier.
 

TEMAERSe alle