Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Man behøver ikke nødvendigvis Crashplan for at sikkerhedskopiere og dele. Google Drev, Dropbox, Microsoft Skydrive kan bringes til at fungere udmærket.

Man kan kopiere alle sine filer op i skyen. Og man kan kryptere dem først.

I forgårs stod vi pludselig med et fortroligt område på harddisken på 50 Mb. Selv ikke det mest forhærdede forbrydersyndikat ville kunne trænge ind og læse vores oplysninger.

Hurra!

I dag ser vi på, hvordan man sikkerhedskopierer og deler (fortroligt) materiale gratis.

Google Drev

Har man

  • en Android-mobil
  • et Picasa-fotoalbum
  • Gmail

har man en Google-konto.

Med Google-kontoen følger Google Drev, et stykke harddisk oppe i Googles sky. For tiden 15 Gb gratis lagerplads.

Hurtig installation

Da jeg installerede Google Drev på min bærbare, dukkede det op under C:\Users\Steven\Google Drev\.

Jeg oprettede straks undermappen Vigtigt stads og flyttede filen der hvor storebror og langfinger ikke kan se.tc over på det.

"Whoosh!" sagde det næsten, da filen øjeblikkeligt blev uploadet til Googles harddisk.

Nu er den til at få fat i via web og fra andre computere hvor Google Drev er installeret.

Jeg er dog stadig den eneste, der kan åbne den og læse den. Fordi jeg har TrueCrypt og kender adgangskoden Moedmigpaakasjopaja1.

Så deler vi

Filen kan dog deles med alle andre brugere med et højreklik. Det virker på både web og harddisk.

Jeg kan dermed dele fortrolige oplysninger med andre mennesker.

Google Drev kan dog have nogle problemer med at gætte sig til, hvornår jeg har ændret på tingene inde i filen der hvor storebror og langfinger ikke kan se.tc. Derfor vil Google for sjældent opdatere filen, hvilket kan give en farlig masse problemer.

De kan dog løses nogenlunde ved, at man i TrueCrypt vælger Settings - Preferences og under Windows fjerner hakket i Preserve modification timestamp of file containers.

Simpel sikkerhedskopiering

Kopierer man alle sine eksisterende og kommende billeder og dokumenter til Google Drev, vil de suse op til Google og ligge der til evig tid; cirka.

Man vil dermed have en sikkerhedskopi og kunne overleve den bærbares nedbrud eller tyveri uden de store tårer.

På vejen mellem dig og Google er filen sikret mod nysgerrige øjne med SSL-kryptering.

Oppe hos Google er filerne beskyttet mod nysgerrige øjne med 2-faktor autenticering (se afsnit fire af Sådan beskytter du dine adgangskoder lidt bedre).

Men har du noget, du virkelig ikke vil have, at skurke får fingre i, skal du også bruge TrueCrypt. Du kan i sidste ende ikke stole på at Google, Microsoft, Apple, Crashplan eller andre amerikanske firmaer kan/gider beskytte dine data.

Dropbox

Dropbox er en tjeneste, der ligner Google Drev og Microsoft Skydrive. Her er der pt. 2 Gb gratis.

Der er også den gratis tillægstjeneste Boxcryptor, der krypterer filerne på vej til Dropbox' amerikanske lager.

Der er med andre ord ikke så meget gratis lagerplads som hos Google. Men tilsyneladende en højere grad af sikkerhed.

Boxcryptor har den fordel frem for Google Drev+Truecrypt, at alt det svære krypteringsarbejde foregår i baggrunden, og at systemet også fungerer på mobiler.

Så hvad gør man?

Det er en god idé at lægge data, man ikke vil have indbrudstyvenes hæler-led til at fornøje sig med, på en krypteret del af harddisken og møjsommeligt huske at åbne og lukke for den krypterede del af harddisken, når man arbejder med de fortrolige filer.

Sikkerhedskopiering er ekstremt vigtig, og jeg vil, NSA-spionage eller ej, stadig anbefale Crashplan som den letteste og billigste løsning.

Google Drev og Dropbox+Boxcryptor er også fine løsninger til sikkerhedskopiering af mindre mængder af data. Og de har så den lykke, at man kan dele disse data med andre en del lettere end med Crashplan. Omend delingsmuligheder altid vil give skurke lidt flere fronter at angribe på.

Endelig kan man forsøge at gøre sin mobil og bærbare computer mere sporbar ved tyveri/røveri ved at bruge sporingssoftware som Prey. Det virker nogle gange. Man skal dog huske at forberede en gæstekonto uden adgangskode på sin bærbare til tyven. Så kommer han som regel hurtigere i gang med at afsløre sig selv.

 

Links

Beskyt din harddisk og bærbare med Truecrypt på 15 minutter. Meget solid diskkryptering.

Sådan sikkerhedskopierer man bedst (med Crashplan). Meget solid sikkerhedskopiering.

Sådan beskytter du dine adgangskoder lidt bedre. Simple og avancerede tips, der virkelig er værd at læse.

Google Drev. Simpel sikkerhedskopiering og deling.

Dropbox og Boxcryptor, mere simpel sikkerhedskopiering og deling.

Prey. Hvis man vil spore sin stjålne bærbare eller (især) mobil.

Hele nettet overvåges. Du kan i sidste ende ikke stole på, at Google, Microsoft, Apple, Crashplan eller andre amerikanske firmaer kan/gider beskytte dine data. Truecrypt er open source og har dermed en noget større chance for at være rigtig sikkert.