Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Risikoen for at få hudkræft er forbundet med udendørs arbejde. Syv ud af otte særlige risikoerhverv er 3F-fag. Det gør 3F’erne ekstra sårbare over for kræftformen.

Hvis du er vejarbejder, gartner eller brolægger, har du forøget risiko for at udvikle hudkræft. Det fastslår danske kræftlæger i nyt stort ph.d.-projekt fra Holbæk Sygehus.

Når man har udendørs arbejde, er risikoen for at udvikle hudkræft forøget. 

Hver tiende erhvervsaktive dansker arbejder udendørs og er udsat for sollys en overvejende del af arbejdstiden. Det anslås i et nyt stort ph.d.-projekt fra Holbæk Sygehus om arbejde som årsag til hudkræft.

I ph.d.-projektet fremhæves de erhverv, hvor medarbejderne har særlig risiko for at udvikle kræft i huden. Syv ud af otte på den liste er 3F-fag. 

Det drejer sig om vejarbejdere, gartnere, taglæggere, brolæggere, bygge- og anlægsarbejdere, fiskere og skovarbejdere. 

3F’erne i risikogruppen

Ph.d.-projektet fra Holbæk Sygehus skal skabe mere viden om udendørs-arbejderes eksponering for sollys og hudforandringer forårsaget af solskader. Som en del af projektet deltager minimum 400-500 danskere med udendørs arbejde. 

Det fortæller afdelingslæge på Arbejdsmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus og ph.d.-studerende Kasper Grandahl. Han står i spidsen for projektet. 

- Eftersom størstedelen af udendørs-arbejderne tilhører 3F-fag, er det også 3F'erne, der befinder sig i den største risikogruppe for at udvikle hudkræft, siger Kasper Grandahl. 

Solens UV-stråler er årsag til langt størstedelen af hudkræfttilfælde og forstadier hertil. Samtidig anslås den samlede udsættelse for sollys til at være mere end det dobbelte hos arbejdere med overvejende udendørs arbejde sammenlignet med indendørs arbejde.

Overset arbejdsmiljøproblem

Kasper Grandahl efterlyser derfor kampagner rettet mod de mange danskere, der hver dag arbejder under åben himmel. 

- Det her er et overset arbejdsmiljøproblem, og forskellige myndigheder og arbejdsgivere burde sætte fokus på det. Det er der et stort behov for, og lige nu er der absolut intet fokus på det, siger Kasper Grandahl.  

Ifølge Kasper Grandahl er der flere simple løsninger på at undgå for meget sollys på jobbet. Ud over brugen af solcreme foreslår Kasper Grandahl speciallavet arbejdstøj, som blokerer UV-strålerne. 

Det kan være tøj med lange ærmer, lange bukseben og en hat med bred skygge. En anden mulighed er at rejse beskyttende strukturer på arbejdspladsen i form af solafskærmning. 

- Jeg mener også, at disse tiltag kan svare sig økonomisk. For det første undgår vi, at folk får hudkræft, og for det andet sparer vi rigtig mange penge. For det er dyrt at behandle hudkræft, siger Kasper Grandahl.

Guide til arbejdsgiverne om solbeskyttelse

Som en tredje løsning på udendørs-arbejdernes høje eksponering for sollys peger Kasper Grandahl på, at Arbejdstilsynet skal have vejledning i at hjælpe arbejdsgiverne bedst muligt med at sætte fokus på solbeskyttelse på arbejdspladsen.  

- Arbejdstilsynet skal være bedre til at guide arbejdsgiverne om solbeskyttelse på jobbet, siger Kasper Grandahl. 

- Samtidig er det rigtig vigtigt at lave kampagner, der ikke kun er rettet mod de individuelle arbejdstagere, men også mod arbejdsgiverne, siger han. 

Ph.d.-projektet fra Holbæk Sygehus udføres i samarbejde med 3F, Kræftens Bekæmpelse, Hudafdelingen i Roskilde, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø samt en række store entreprenørvirksomheder og arbejdsgiverorganisationer. Projektet forventes at være afsluttet i 2019.