Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Antallet af byggefirmaer, der går konkurs, er knap 30 procent højere end samme tidspunkt sidste år – og på sit højeste siden 2010. Stærkt bekymrende, mener 3F.

Indenfor det seneste år er 919 byggefirmaer gået konkurs, hvilket er det højeste antal siden krisen kradsede i 2010.
Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

Selv om ordrebøgerne er fyldte til bristepunktet hos landets byggefirmaer og håndværkere, så oplever byggebranchen for tiden en voldsom stigning i antallet af konkurser.

I de første seks måneder af 2018 er 468 bygge- og anlægsfirmaer således gået konkurs. Det er knap 30 procent flere end samme periode sidste år.

- Det er stærkt bekymrende, for det burde jo gå rigtig godt for byggefirmaerne lige nu. Desværre oplever vi mange brodne kar, og mange firmaer der åbner for kun at lukke igen. Det belaster hele branchen, når folk er ligeglade med deres ansvar, siger Palle Bisgaard, der er næstformand i 3F Byggegruppen.

Alene i sidste uge gik 79 byggefirmaer konkurs. I samme uge sidste år var antallet blot 17 konkurser.

Sidste år var Dansk Byggeri ellers ude og sige, vi kunne forvente et fald i konkurser i takt med den stigende aktivitet i byggebranchen.

- Med opsvinget forventede vi, at der kom færre konkurser, men det har desværre ikke været tilfældet. Forventningen til, at det hele bliver bedre, har jeg ikke mere, siger Andreas Fernstrøm, der er analysechef hos Dansk Byggeri.

Opsving kalder banditterne frem 

Indenfor det seneste år er hele 919 byggefirmaer gået konkurs, og antallet er det højeste siden krisen kradsede i 2010. Året inden var antallet således kun 747 konkurser.

Hos 3F Frederiksborg i Nordsjælland mærker de tydeligt, at der er kommet flere konkurssager det seneste år.

- Vi ser flere og flere, der får knækket nakken på dette marked, fordi de forskellige firmaer underbyder hinanden. Det er bekymrende. I forbindelse med opsvinget går der guldfeber i den for virksomhederne, og så dukker der en masse fuskere og banditter frem, siger Rasmus Kreutzmann, der er faglig sekretær hos 3F Frederiksborg.

Det er 3F, der repræsenterer de ansatte, som bliver ramt af en fyreseddel, når et firma går konkurs.

- Det er heldigvis gode tider at finde arbejde i, men der er stadig masse usikkerhed forbundet med en konkurs. Man ved aldrig, om man er købt eller solgt. Regningerne skal stadig betales, og det kan være en udfordring for mange, til man er på plads i en ny virksomhed, siger Rasmus Kreutzmann.

Bedre uddannelse til virksomhedsejere

Thomas Frommelt er leder af revisionsfirmaet Deloittes branchegruppe for byggeri. Han rådgiver til dagligt små og mellemstore virksomheder i byggebranchen til at få en sund og sammenhængende økonomi.

Han ser det som et problem, at de mange firmaer ikke er i stand til at tjene flere penge i tider med højkonjunktur.

- I takt med at alle har meget at lave, skal virksomhederne jonglere mellem flere opgaver og samtidig tjene penge. Små virksomheder får travlt med for meget, og det koster i sidste ende. Man kunne ønske sig, at firmaerne begrænsede sig og kun tog projekter ind, de kunne styre, samt at de bevidst fravalgte opgaver, hvor prisen er for lav, siger Thomas Frommelt.

Samtidig vælger flere at gå “solo”, når der er et opsving og starte eget firma. Desværre er det ikke alle, der ifølge Thomas Frommelt er klar til opgaven.

- Flere åbner deres egen virksomhed, fordi der er meget arbejde at få, men det er ikke ensbetydende med, at de kan drive en virksomhed ordentligt. Man skal derfor sørge for at uddanne virksomhedsstarterne bedre, siger han.

Dansk Byggeri: Ikke det største problem

De mange konkurser skaber dog ikke stor bekymring hos Dansk Byggeri, da det typisk er små virksomheder med få ansatte, der går konkurs.

- Det er ubehagelige tal at læse, men jeg ser det ikke som det største problem. De virksomheder, der går konkurs, er blevet mindre, så for mig er tallene ikke så slemme, siger Andreas Fernstrøm.

Han påpeger desuden, at folk, som mister jobbet til en konkurs, har gode muligheder for at finde sig et nyt arbejde da beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen er høj i disse år.