Gå til hovedindhold

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) vil søge om dispensation, så EU-direktiv om øremærket barsel ikke skal gælde her i landet. Et håbløst projekt, lyder det fra ekspert.

Regeringen får svært ved at ændre EU-regler om øremærket barsel til mænd, lyder det fra ekspert på området.
Per Folkver/Politiken/Ritzau Scanpix

Regeringen vil søge EU om dispensation fra den nye orlovsdirektiv, så danske småbørnsfædre alligevel ikke skal have øremærket barsel.

Men ligestillingsminister Mogens Jensen (S) får mere end svært ved at komme igennem med sit projekt.

Det vurderer Dorte Sindbjerg Martinsen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og har fulgt debatten om det nye direktiv tæt.

- Jeg har læst det grundigt igennem og kan ikke få øje på, hvor det skulle fremgå, at man skulle kunne få sådan en dispensation, siger hun.

Ifølge Dorte Sindbjerg Martinsen har eventuelle muligheder for dispensation eller undtagelse i andre EU-beslutninger været aftalt på forhånd og skrevet ind i selve direktivet. Og det overrasker hende ikke, at det ikke er sket i dette tilfælde.

- Hvorfor skulle EU dispensere fra en af direktivets kernemålsætninger, efter der har været hårde politiske forhandlinger? spørger hun.

Nej til tvang

Det var i Politiken her i weekenden, at Mogens Jensen kom med forslaget om at forsøge at få dispensation for EU’s orlovsdirektiv.

Ministeren understreger, at han gerne ser, at fædre tager mere barsel. Han mener bare, at det skal ske med andre metoder end øremærkningen, som han kalder for ”tvang”.

I stedet vil Mogens Jensen indføre en ordning, hvor fædre og mødre hver især som udgangspunkt får ret til 16 ugers orlov efter moderens 14 ugers barselsorlov. Med mulighed for at flytte ugerne, så de fordeles, som forældrene ønsker.

Enormt slapt

Mogens Jensen bliver mødt af hård kritik fra sit parlamentariske grundlag i kølvandet på sine udtalelser.

- Vi har arbejdet for øremærket barsel i mange år. Det er enormt slapt. Jeg troede, at der ville komme en anden melding med ny regering. Vi ved, at øremærkning betyder meget for løndannelse, pension og ligestilling, siger Mai Villadsen, ligestillingsordfører i Enhedslisten.

I 2013 droppede den daværende regering med Socialdemokraterne, De Radikale og SF deres planer om at indføre øremærket barsel. I dag står De Radikale og SF uden for regeringen og vil nu alligevel gerne reservere orlov til fædrene:

- Det handler også om ligestilling på den lange bane. Det giver EU-direktivet oplagt mulighed for. Det ærgrer mig, at vi skød det til hjørne sidst, vi var i regering. Det skal vi ikke gøre igen, siger Samira Nawa, ligestillingsordfører for De Radikale.

Og Astrid Carøe, ligestillingsordfører for SF er også utilfreds med udmeldingen fra ministeren:

- Det kom som en overraskelse. Jeg troede, at regeringen var klar til at implementere direktivet. Vi blev desværre nødt til at droppe forslaget, da vi var i regering, men nu vil vi have det vedtaget, siger hun.

3F støtter regeringens forslag

I fagbevægelsen er der forskellige holdninger til øremærket barsel.

3F var i mange år tilhængere, men har ikke været det de senere år, hvilket forbundssekretær Søren Heisel tidligere har argumenteret for.

Han er derfor også glad for, at regeringen vil forsøge at overtale EU til at gøre en undtagelse.

- Vi er ikke sat i verden for at tage noget fra medlemmerne, som det kan ske, hvis barslen er øremærket. Så vi bakker helt op om en dispensation. Det giver mere ligestilling, hvis familien selv kan bestemme. Der kan være mange gode grunde til, at man vælger det ene frem for det andet. Måske har familien ikke råd til, at den ene person skal gå på barsel, siger Søren Heisel. 

Minister: Jeg har lyttet til kritikken

Ligestillingsminister Mogens Jensen har sendt denne skriftlige kommentar til Fagbladet 3F:

- Jeg har lyttet til den kritik, der har været de seneste dage. Derfor har jeg taget initiativ til at drøfte mine overvejelser om en generel ligedeling af forældreorloven og sammenhængen til øremærket orlov med interessenterne. Regeringen ser gerne en mere ligelig fordeling af orloven mellem forældrene, og jeg ser derfor frem til at have en god drøftelse om mulighederne. Indtil vi har haft tid til at tale om tingene, drøfter jeg ikke sagen yderligere i medierne.

Opdateret 28. august klokken 09:45 med kommentar fra Mogens Jensen.