Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Tirsdag står kokken Sebastian Holberg Svendsgaard og hans team klar i Trondheim og skal kreere de ypperste retter i konkurrence med 19 andre teams ved EM for kokke.

Sebastian Holberg Svendsgaard stiller op til Bocuse d'Or for anden gang. Første gang var i 2021, som sølvvinder og commis for Ronni Mortensen.
Bocuse d'Or

En kuffert med Sebastians sko, bukser og personlige grej er blevet væk under flyrejsen.

Den slags forhindringer står ikke i manualen, når man som en af Danmarks bedste kokke træner op til Europamesterskabet for kokke – også kendt som Bocuse d’Or.

- Men der er altid nogle uforudsigelige bump på vejen – nogle ting, som vi ikke kan kontrollere, uanset hvor meget vi har trænet, lyder det relativt roligt fra Sebastian Holberg Svendsgaard, der et døgn før startskuddet står kuffertløs i Trondheim, hvor konkurrencen løber af stablen tirsdag morgen.

Men at takle stress og uforudsigelige hændelser har også været en del af den træningsproces, som den 25-årige kok sammen med sit team har været igennem de seneste syv måneder op til den ypperste konkurrence inden for kokkeverdenen.

- Vi har haft en mental træner, der har givet os nogle redskaber til at tackle pres og andre ting, der kan være sten i skoen. Kan han bare tage to procent fra vores skuldre på dagen, er det måske dét, der gør, at vi vinder, siger den unge 3F’er, der er udlært kok fra Kokke- og Tjenerskolen ZBC i Slagelse.

En forventning om at nå højt

Han spår sig selv og sit hold gode chancer i konkurrence med de 19 andre hold, der skal dyste om at vinde, men også blive blandt de 10 bedste, der ryger videre til VM næste år, Bocuse d’Or i Lyon.

Ved sin side har Sebastian Holberg Svendsgaard en anden ung kok, Phillip Nilsen (TV), som er commis og til dagligt arbejder som kok hos TreeTop i Vejle.
Ved sin side har Sebastian Holberg Svendsgaard en anden ung kok, Phillip Nilsen (TV), som er commis og til dagligt arbejder som kok hos TreeTop i Vejle. FOTO: Bocuse d'Or

- Vi ved, at de nordiske lande blander sig i toppen i øjeblikket, så vi har en forventning om, at vi når højt, og forhåbentligt også vinder, så vi kan give den gas i Lyon, siger Sebastian Holberg Svendsgaard, der i sin tid stod i lære hos Restaurant Babette i Vordingborg. 

Han er den hidtil yngste danske kok, der skal kæmpe om at få sejren til Danmark. Men han har stået der før. I 2021 var han nemlig commis – kokkeassistent – og vandt sølv ved VM i selskab med Geranium-kok Ronni Vexøe Mortensen.

Nu står han selv ved roret, men det ryster ikke den trænede kok.

- Det er i høj grad en holdpræstation, og det betyder meget for mig at have teamet omkring mig. Det vigtigste er, at alle kender deres position i køkkenet, og at man kan give hinanden noget igen. Vi er et team af passionerede mennesker, som alle vil vinde, og dén følelse … det er virkelig magisk, siger Sebastian Holberg Svendsgaard.

Ved sin side har han Phillip Nilsen, som er commis og til dagligt arbejder som kok hos TreeTop i Vejle. Desuden er Ronni Vexøe Mortensen med som coach.

Rensdyr og norsk snaps

Teamet har mandag 5,5 timer til at kreere serveringer, der tager udgangspunkt i norske specialiteter. Så der er blandt andet rensdyr og norsk Linie Akvavit på menuen.

- Vi har øvet i, hvordan tingene kan blive fuldstændig ens, og om der lige skal 0.2 gram ekstra salt i eller ej. Den slags har vi nørdet i, fortæller Sebastian Holberg Svendsgaard.

Foruden serveringernes smag og udseende bliver holdet blandt andet også bedømt for sine evner til at rydde af og bevare en rolig stemning i køkkenet.

Og den sidste del har Sebastian Holberg Svendsgaard tænkt sig at holde:

- Når vi står dér i køkkenet, kan vi ikke gøre så meget ved alt det pres, der er udvendigt fra, men bare fokusere på at gøre vores allerbedste. Og det ved jeg, at alle gør. Og når vi har gjort dét, kan vi ikke gøre så meget mere – dét beroliger mig lidt, siger Sebastian Holberg Svendsgaard.

Tid til at sænke skuldrene

Konkurrencen forløber over to dage – medaljerne overrækkes først onsdag aften, og Danmark skal levere om tirsdagen. Det giver det danske team lidt tid og ro til også at betragte de andre hold.

- Selvfølgelig er der et kæmpe pres, men det er jo også en enorm oplevelse, så onsdag kan vi sænke skuldrene lidt og se det hele lidt udefra og huske at nyde, hvor fantastisk det hele er, siger Sebastian Holberg Svendsgaard.

Og tilbage til den forsvundne kuffert: Det kan stresse, men den unge mesterkok kan ikke gøre så meget ved det.

- Så nu må vi bare finde ud af, om jeg skal ud og have nye sko eller køre med dem, jeg har på, griner Sebastian Holberg Svendsgaard i mobilen.