Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

For seks år siden stod Socialdemokratiets formand i spidsen for en reform af førtidspensionen. Nu er partiet klar til at ændre loven. Men allerede dengang Mette Frederiksen førte loven gennem Folketinget, blinkede advarselslamperne.

Politikerne var advarede, da den nuværende partiformand og daværende beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen (S), stod i spidsen for et flertal, som ændrede på mulighederne for førtidspension. Alligevel gik der seks år med utallige eksempler på nedslidte fanget i systemet, før partiet skiftede mening.
Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Socialdemokraterne erkender, at de ikke kan være bekendt, hvad der er sket med syge mennesker, siden partiet stod i spidsen for en gigantisk reform af førtidspensionerne. 

- De seneste år har vi set syge mennesker blive tæsket rundt i systemet, selvom de skulle have en førtidspension, lyder det fra beskæftigelsesordfører og en af partiets daværende forhandlere af reformen, Leif Lahn Jensen (S).

Med meldingen lægger han sig i slipstrømmen af sin formand, Mette Frederiksen, som på partiets kongres i weekenden erklærede sig klar til at ændre i loven for førtidspensioner, som blev vedtaget i 2012.

Fagbladet 3F beskrev så sent som i sidste uge, hvordan 55-årige Susan Larsen med kroniske smerter blev sendt i sit tredje ressourceforløb af Københavns Kommune.

Politikerne var advaret

Men advarselslamperne blinkede allerede for øjnene af partiets folketingsmedlemmer, da loven blev vedtaget, viser en gennemlæsning af de såkaldte “høringssvar” - breve, som myndigheder og organisationer med særlig viden på området sender til politikere, før de stemmer om en lov.

Ankestyrelsen skrev således, at loven giver kommunerne mulighed for forskellige skøn, “da det ikke fremgår af lovforslaget, hvad og hvor meget der skal til for, at det kan anses for tilstrækkelig dokumenteret, at arbejdsevnen ikke kan forbedres”.

Dansk Socialrådgiverforening, Bedre Psykiatri, Danske Handicaporganisationer og flere andre advarede mod “langstrakte dokumentationsforløb” og “armlægning“ med systemet.

Leif Lahn Jensen erkender, at frygten viste sig velbegrundet. Spurgt til, hvorfor partiet ikke lyttede dengang, svarer han:

- Vi var sikre på, at vi gjorde det rigtige. Nu kan vi så se, at der var nogle ting, som ikke var rigtige, og derfor retter vi ind nu.

S: “Nødt til at give det en chance”

Men hvorfor skal syge danskere behandles dårligt i seks år, før I ændrer holdning?

- Der er ting, som ikke er gået efter hensigten. Vi er derfor klar til at lave nogle yderligere ændringer nu.

Men i de seneste seks år har der været utallige eksempler på syge mennesker, som blev slidt ned i systemet. Hvorfor skal det tage seks år?

- Man skal forstå, at det var en kæmpestor reform. Man skal forstå, at sådan en skal have tid til at virke, og som politikere er vi nødt til at give det en chance. Men jeg er enig i, at det skal laves om nu, siger Leif Lahn Jensen.

Han afviser samtidig, at partiet har set passivt til, siden reformen blev gennemført:

- Vi har de seneste tre år forsøgt at forbedre loven med en række præciseringer, siger han.

Læs også: Enigt Folketing: Nu skal det være sværere at sende syge i ressourceforløb 

3F: Vi har forslagene klar i skuffen

Leif Lahn Jensen siger, at Socialdemokratiet ikke er på vej til at opsige forliget om førtidspensionen, som partiet har indgået med partierne i den nuværende regering, De Radikale og SF.

- De andre er heller ikke interesserede i at behandle mennesker dårligt. Vi vil komme med en række forslag, og så forventer jeg, at vi kan løse problemerne inden for forliget. Ellers må de andre svare på, hvorfor de ikke vil være med, siger han. 

Den socialpolitisk ansvarlige i 3F, Ellen K. Lykkegård, er glad for, at Socialdemokratiet er klar til at ændre på loven:

- Vi ser frem til nogle konkrete ændringsforslag, der sætter borgernes retssikkerhed i fokus, siger hun.

Hun foreslår, at socialdemokraterne skæver til de forslag, som 64 organisationer, herunder 3F, har fremsat:

- Vi foreslår, at hvis din arbejdsevne er syv timer eller derunder, så skal du kunne vælge mellem fleksjob og førtidspension. Hvis dit helbred er så ødelagt, så skal du selv have retten til at vælge, hvordan din lille rest af overskud bruges bedst.