Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Ansøgere, der er ramt af kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen, står i kø til familieferier hos Dansk Folkehjælp. Fattigdom giver store afsavn hos børnene og udelukkelse fra fællesskaberne, siger Børnerådet.

FOTO: Arkivfoto / Ritzau Foto

Regeringens beskæftigelsespolitik har sat tommelskruer på samfundets fattigste. Hele 44 procent af ansøgerne til Dansk Folkehjælps familieferier er ramt af kontanthjælpsloftet, mens 22 procent er ramt af 225-timers reglen.

Det fortæller generalsekretær, Klaus Nørlem, om årets ferieansøgere, efter Dansk Folkehjælp lukkede for tilmeldingerne i sidste weekend.

Og der er rift om feriepladserne:

- Vi har cirka 5000 ansøgere til knap 500 familiepladser, så vi må prioritere blandt vores ansøgere, hvor 70-80 procent er på kontanthjælp eller en lignende ydelse, fortæller Klaus Nørlem.

Det betyder i praksis, at det er de allermest økonomisk trængte familier, der får en gratis sommerferie. Alt imens må de mest ‘velstillede’ blandt fattige familier på sygedagpenge og førtidspension lade pladserne, siger Klaus Nørlem og understreger, at det høje antal afvisninger er forekommet over flere år.

Fattige børn bliver holdt udenfor

Hos Børnerådet understreger formand Per Larsen, at ferierne er meget vigtige for børnene fra fattige familier.

- Det er godt for børnene at få et afbræk i hverdagen, at få nogle sommerferieminder, man kan fortælle om i skolen, samt at opbygge nogle fællesskaber med andre børn.

Per Larsen peger på, at de børn, som må undvære ferie, typisk også møder andre afsavn, for eksempel af elektronisk udstyr, ‘smart’ tøj eller muligheden for at holde børnefødselsdag. Det bliver hurtigt til udelukkelse i de daglige fællesskaber:

- Børn, der ikke kan spejle sig i de andre fra klassen, bliver hurtigere udelukket fra fællesskabet. Dertil er der mange børn, der bekymrer sig for forældrenes dårlige økonomi, mener Per Larsen og fortsætter:

- Det kan føre til mistrivsel som ensomhed, lavt selvværd og dårlig koncentration i skolen, og at børnene oftere er kede af det. Forskning viser også, at et liv i fattigdom kan gå ud over barnets chancer for at bestå afgangseksamen i 9. klasse, siger Per Larsen.

Derfor mener han ikke, at ferierne kan stå alene i at forbedre børns trivsel. Hvis man skal rette op på børnenes mistrivsel, skal de hjælpes til at finde fællesskaber med de børn, de møder dagligt.

Flere børn vil lide under loftet

Per Larsen fra Børnerådet forudser, at vi kun har set begyndelsen af, hvilke konsekvenser kontanthjælpsloftet har for børnene:

- Der går ikke lang tid, før vi for alvor ser konsekvenserne af kontanthjælpsloftet. Flere børn vil lide afsavn og mistrives i skolen, og det får alvorlige konsekvenser for børnenes skolegang og deres mulighed for at bryde ud af fattigdommen som voksne, siger Per Larsen og fortsætter:

- Det er tid til at råbe vagt i gevær.