Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Det er godt nyt for tusindvis af praktiksøgende, at danske virksomheder opretter flere praktikpladser end tidligere.

FOTO: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Undervisningsministeriet har netop offentliggjort de nyeste tal for praktiksøgende, og de er af den slags, der giver et lysegrønt håb i øjnene. 

Ved udgangen af februar i år var der 10.442 praktiksøgende, og det er 1.000 færre praktiksøgende sammenlignet med året før.

De nye tal viser også, at det går den rette vej, når det kommer til oprettelsen af praktikpladser. For samtidig med faldet i antallet af praktiksøgende er der blevet oprettet 11 procent flere praktikpladser end samme tidspunkt året inden.

Det sætter forbundssekretær hos 3F, Søren Heisel, stor pris på.

- Det er dejligt at se, at det faktisk går fremad. Jeg håber, at denne aktuelle udvikling bider sig fast, så vi ser endnu flere praktikaftaler måned for måned, siger han.

Måske effekt af nyt tiltag

Der er blevet gjort meget for at få virksomheder til at oprette flere praktikpladser, og et af de seneste tiltag - praktikplads AUB - trådte i kraft i år. Den nye ordning belønner de virksomheder, som ansætter nok praktikanter, med en økonomisk bonus og straffer virksomheder, som ikke opretter nok pladser.

I begyndelsen af april fik 43.500 virksomheder brev om, at de ikke lever op til målene for antallet af praktikpladser, og at de står til at skulle betale en straf, hvis de ikke opretter flere pladser inden året er omme.

Den nye indsats har muligvis påvirket virksomhederne allerede inden brevene kom ud, for tal, som Dansk Arbejdsgiverforening har fået indsigt i, viser, at der i februar blev oprettet i alt 2.800 nye praktikpladser. Heraf var knap 2.200 i det private og godt 600 i det offentlige.

Positiv udvikling

At antallet af praktikpladser allerede steg, inden de mange breve blev sendt ud til virksomhederne, ser Søren Heisel som et godt tegn.

- Det er fedt at se en positiv udvikling i årets første måneder. Det er endda før virksomhederne har fået brev om deres uddannelsesansvar. Det tegner virkelig godt for praktikpladserne i år, siger han.

Også hos Dansk Arbejdsgiverforening er uddannelses- og integrationschef Jannik Bay glad for, at virksomhederne opretter flere praktikpladser.

- Dagens tal er rigtig godt nyt. De viser, at virksomhederne i stadig stigende grad løfter deres del af ansvaret, når vi skal uddanne fremtidens faglærte, siger Jannik Bay.