Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Tusindvis af danske virksomheder får bonus eller straf for deres antal af praktikpladser. Mere end halvdelen af virksomhederne har for få praktikpladser.

Ordningen Praktikplads-AUB belønner de virksomheder, der har nok praktikpladser, og straffer dem, der har for få.
FOTO: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Opskriften er enkel. 

Hvis en virksomhed ikke opretter nok praktikpladser, får den en økonomisk straf på op til 27.000 kroner pr. manglende praktikplads. Hvis virksomheden til gengæld opretter nok praktikpladser, bliver den belønnet med en økonomisk bonus. 

Sådan er ordningen Praktikplads-AUB, som fra i år er blevet indført blandt danske virksomheder for at få flere erhvervsuddannede på arbejdsmarkedet.

I disse uger har 63.000 danske virksomheder fået et fingerpeg om, hvorvidt de står til bonus eller straf. 

Der er nemlig blevet sendt forskudsopgørelser ud til virksomhederne, som viser, hvor mange praktikpladser de forventes at oprette. Hvis der står i brevet, at de ikke lever op til målene, skal der betales en bøde. 

Ifølge tal fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag står hele 43.500 virksomheder i øjeblikket til at skulle betale for ikke at have oprettet nok praktikpladser. 

Wakeupcall for virksomhederne

3F’s forbundssekretær Søren Heisel er overrasket over, at så mange virksomheder ikke opfylder kravene til antallet af praktikpladser. 

- 43.000 virksomheder nyder godt af faglært arbejdskraft uden at have tilstrækkeligt med elever. Jeg tror, at de her breve vil være et wakeupcall for mange virksomheder. Jeg håber, at de tænker “det vil vi ikke have siddende på os” og opretter nogle praktikpladser, siger han. 

Praktikplads-AUB blev oprettet i 2016 som en del af trepartsaftalen mellem LO, DA og regeringen. Søren Heisel tror, at den praktikbonus, som virksomhederne kan få, hvis de opretter nye praktikpladser, kommer til at få en effekt. 

- Med de her breve bliver det tydeligt for alle virksomheder, om de lever op til deres ansvar. Hvis man har ansat faglært arbejdskraft, bør man også bidrage til at uddanne de nye generationer. Det er et godt princip, men det har hidtil ikke fungeret optimalt. Det er et klart 3F-fodaftryk i trepartsaftalen, at der nu er et økonomisk incitament, siger han. 

Kan nå at blive rettet op

Regnestykket bliver først gjort endeligt op ved årets udgang, så virksomhederne kan nå at rette op og ansætte flere lærlinge og elever, så de slipper for den økonomiske straf, der bliver opkrævet i juni 2019.

Jannik Bay er uddannelseschef hos DA. Han ser frem til at se, hvilken effekt forskudsopgørelserne kommer til at få på virksomhederne. Håbet er, at de vælger at oprette praktikpladser frem for at betale.

- Vi forventer, at der bliver oprettet mange nye praktikpladser. Vi mangler dog stadig at se, hvordan adfærden ændrer sig i løbet af året, og i hvilken grad virksomhederne reagerer på forskudsopgørelserne, siger han.

Hvor mange praktikpladser, de 43.500 virksomheder mangler, kan man ikke se ud fra tallene fra virk.dk, men ifølge Jannik Bay giver det høje tal vigtig viden om det danske arbejdsmarked.

- Det illustrerer, at vi har rigtig mange virksomheder, som bruger faglærte, og nu bliver de gjort opmærksomme på, at det kan blive et problem at få faglærte i fremtiden, hvis de ikke selv er med til at uddanne arbejdskraften, siger han.

Bonus til tusindvis

Til gengæld er der også en del virksomheder, der har fået at vide, at de har oprettet rigeligt med praktikpladser. Cirka 9.000 virksomheder står til at blive belønnet med en praktikbonus ifølge årsopgørelserne. 

Ifølge de seneste tal fra Undervisningsministeriet manglede der i januar 2018 hele 11.070 praktikpladser. 

Målet er, at ordningen med praktikbonus og straf skal skaffe mellem 8.000-10.000 ekstra praktikpladser.