Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Mænds livsindkomst er fem millioner kroner højere end kvinders, viser ny undersøgelse. Diskrimination, siger 3F.

Kæmpestor forskel mellem kvinders og mænds livsindkomst.
FOTO: Polfoto

Man skulle have været mand. Mænd har nemlig råd til en noget større bøf og en væsentligt bedre rødvin i glasset end kvinder, viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE Rådet).

Mænds livsindkomst er nemlig omkring fem millioner kroner højere end kvinders før skat og 1,4 millioner kroner højere efter skat (se boks).

Det er der ifølge Jonas Schytz Juul, analysechef ved AE Rådet, flere årsager til. Mænd har været flere år på arbejdsmarkedet end kvinder. Det skyldes blandt andet kvinders barsel, ledighed, eller at kvinder er senere færdig med deres uddannelse. Derudover har AE Rådet i undersøgelsen fulgt generation 1950-1954. Og i den generation var mænd bedre uddannet end kvinder.

- Men disse ting forklarer ikke hele forskellen mellem mænds og kvinders livsindkomst. Det, der står tilbage, er, at der også er en kønsulighed, siger Jonas Schytz Juul.

Kvinder er på nedsat tid

Karen Sjørup forsker i ligeløn ved Roskilde Universitet:

- Kvinder er oftere på nedsat tid. Kvinder tager sig af børnene og senere børnebørnene. Og det får en økonomisk betydning, siger Karen Sjørup, der også henviser til det kønsopdelte arbejdsmarked: Mænd bliver politibetjente, og kvinder bliver sygeplejersker.

- Og når en mand bliver sygeplejerske, ender det ofte også med, at han bliver chef. Mændene søger ind i karrierestillinger, siger Karen Sjørup.

Forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, ærgrer sig over den voldsomme forskel i mænds og kvinders livsindkomst.

- Undersøgelsen er endnu et bevis på, at der fortsat er et stykke vej til, at vi har fuld ligestilling i Danmark. Så store kønsforskelle på livsindkomster er ikke hensigtsmæssigt i et samfund, der gerne vil udnytte alles ressourcer, være ligestillet, retfærdigt og inkluderende, siger Søren Heisel.

Langt sejt træk

Han hæfter sig ved, at undersøgelsen er lavet på baggrund af generationen født i 1950-1954.

- Jeg har et håb om, at laver man en tilsvarende undersøgelse blandt generationerne født i 1960-1964 og 1970-1974, vil forskellen være noget mindre. Men der er ingen tvivl om, at mænd fortsat vil have en højere livsindkomst end kvinder, siger Søren Heisel.

Han mener, der skal sættes ind på fire ligestillingspolitiske områder: Bedre barselsrettigheder til mænd, så begge forældre får reel mulighed for at tage del i barnets første år. Fjernelse af uligeløn. Nedbrydning af det kønsopdelte arbejdsmarked. Og en bevidst strategi, der sikrer, at kvinder, lige såvel som mænd, selv får reel mulighed for at bestemme, om de vil arbejde fuld tid eller på nedsat tid.

- I 3F arbejder vi med alle områder. Men det er et langt sejt træk, fordi mange tror, vi allerede har ligestilling, og derfor ikke oplever, der er brug for forandring. Det er der, siger Søren Heisel.