Gå til hovedindhold

Kinesiske kokke, som kommer til Danmark som “højt specialiseret arbejdskraft”, har falske kokkebeviser med hjemmefra. Mange har referencer fra restauranter, der slet ikke eksisterer, viser interne dokumenter fra udlændingemyndigheder.

Interne rapporter fra Styrelsen for Integration og Rekruttering viser, at mange kinesiske kokke, der kommer til Danmark, slet ikke har erfaring indenfor kokkefaget.
Arkiv / Billedbureauet Colourbox

Når kinesiske kokke kommer til Danmark for at arbejde som højt specialiseret arbejdskraft, har de ofte ingen eller meget lidt erfaring med sig i bagagen.

I stedet har kokkene falske dokumenter med, der skal overbevise om, at de er dygtige professionelle med mange års erfaring.

Det viser interne rapporter fra tre udsendelser som Styrelsen for Integration og Rekruttering, SIRI, lavede til Beijing, Shanghai og Guangzhou i 2018. 

- Det indtryk jeg fik under opholdet var, at det er nemt at skaffe sig adgang til falske dokumenter generelt i Kina og derfor er der også behov for et større tjek af de arbejdsgivererklæringer som bliver indgivet af ansøger, skriver en af SIRI’s udsendte fuldmægtige fra sin tur til Beijing og Guangzhou i papirerne.

Formålet med udsendelserne til de tre kinesiske millionbyer var at undersøge den faglige baggrund hos det høje antal kokke, der søger om at komme til Danmark gennem beløbsordningen – en ordning, der normalt benyttes til at tiltrække højt specialiseret arbejdskraft til Danmark.

LÆS OGÅ: To ansatte for éns pris: Kinesisk kok og hustru måtte arbejde syv dage om ugen på jysk restaurant

I rapporterne, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i, beskriver SIRI’s egne kontrollanter også, at mange af kokkene slet ikke har erfaring indenfor kokkefaget.

I stedet har de kinesiske kokke falske anbefalinger og referencer fra firmaer, som slet ikke eksisterer. 

Derfor anbefaler SIRI’s egne kontrollanter, at man søger efter selskaberne i et kinesisk virksomhedsregister.

- Såfremt firmaet ikke findes her eller på søgninger på nettet, er det en god indikator for, at virksomheden reelt ikke eksisterer, skriver SIRI’s udsendte i rapporten, som er dateret 27. november 2018.

LÆS OGSÅ: På kinesiske chatfora vrimler det med dumpingjob: Du og din kone får 9.000 kroner hver

Resultatet af de tre udsendelser blev, at SIRI uddannede de danske repræsentationer i at lave mere dybdegående interview med ansøgere og en øget kontrol af deres papirer. 

Samme år gav SIRI tilladelse til, at 273 kinesiske statsborgere kunne få ophold i Danmark via beløbsordningen inden for kategorien “øvrige”, der blandt andet dækker hoteller og restauranter, men også forskere og servicebranchen. 145 fik afslag.

Tidligere har SIRI selv vurderet, at tre ud af fire tager deres ægtefælle med til Danmark for at arbejde.

Hver 11. på beløbsordning er kinesisk kok

Beløbsordningen blev indført som en måde at sikre, at højt specialiseret arbejdskraft lettere kunne få adgang til det danske arbejdsmarked. 

Fra årsskiftet kræver det en månedlig indtægt på mindst 36.333 kroner, før et firma i Danmark kan ansætte en udlænding på beløbsordningen.

Derfor er mange på beløbsordningen enten it-professionelle, arkitekter, ingeniører eller har lignende høj uddannelse med fra deres hjemland i Indien, USA eller andre lande udenfor EU.

Men hver 11. person, der ansættes på beløbsordningen, er en kok fra Kina. 

LÆS OGSÅ: Hver 11. på beløbsordningen er en kinesisk kok

I mange tilfælde kan kokkene ifølge myndighederne altså pynte sig med lånte fjer i form af falske papirer for at komme hertil.

Og det er paradoksalt, at man med beløbsordningen har forsøgt at skabe en legal migrationsvej, men at den så også udnyttes, siger konsulent og ekspert i menneskehandel, Anders Lisborg.

- Men er der muligheder, er der folk, der står på spring for at udnytte dem. Det er en parathed, der kan bunde i forskellige årsager, som for eksempel fattigdom, siger han.

Fusk med papirer for at skaffe sig adgang til et andet land som migrant er velkendt. Generelt siger erfaringerne, at jo højere mure der bliver bygget, des flere redskaber skal der bruges for at komme uden om dem, påpeger Anders Lisborg.

- Det er dog ikke usædvanligt, at legale kanaler også misbruges til enten tvangsarbejde eller menneskehandel, hvilket siger noget om, at legale ordninger for arbejdsmigranter ikke er nogen garanti for, at der ikke forekommer udnyttelse, siger han.

Ventede et halvt år med at søge hjælp hos Rigspolitiet

SIRI’s rapporter fra Kina blev udformet i slutningen af 2018 - tre år efter, at SIRI første gang blev opmærksom på, at kinesiske kokke og deres ægtefæller bliver udnyttet på danske sushi- og kinarestauranter.

LÆS OGSÅ: Danske myndigheder har kendt til udnyttelse af kinesiske kokke i årevis

På trods af tydelige tegn på, at der bliver svindlet med dokumenter i Kina, skulle der gå et halvt år mere før SIRI tog kontakt til Rigspolitiet for at få hjælp til at forhindre snyd med kinesiske kokkebeviser og beløbsordningen.

Det bekræfter både SIRI og Rigspolitiet over for Fagbladet 3F.

- SIRI har i maj 2019 afholdt et møde med NEC (Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, red.) om muligt samarbejde i forhold til sager, hvor der findes falske kinesiske kokkecertifikater, skriver SIRI i et mailsvar til Fagbladet 3F.

Minister vil gennemgå samtlige kokkes sager igen

Siden december sidste år har Fagbladet 3F afsløret, hvordan kinesiske kokke bliver udnyttet på det danske arbejdsmarked. 

I flere tilfælde har myndighederne kendt til udnyttelsen, men ikke standset den.

Eksperter: Myndigheder svigter kinesiske kokke

Det har fået Udlændinge og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at kræve, at SIRI gennemgår samtlige 582 sager med kinesiske kokke på beløbsordningen i Danmark igen – og udvælge de 100 mest mistænkelige for særligt gennemsyn. 

- Der er sluppet nogen igennem, som ikke skulle være sluppet igennem. Derfor vil vil gå alle sager igennem og lave ekstra kontrol af 100 sager. Nu skal der gøres op med det her, siger han.

Samtidig har ministeren lovet fire ændringer i den måde, som SIRI skal kontrollere på i fremtiden. Det skal samlet medføre, at kinesiske kokke ikke længere kan komme til landet og arbejde på usle vilkår.

Rettelse 29. januar 2020: Tidligere fremgik det af artiklen, at SIRI kun havde givet én kinesisk statsborger afslag på en ansøgning på beløbsordningen indenfor hotel og restauranter. Det er en tastefejl – det rigtige tal er 145 afslag. Samtidig er det præciseret, at antallet også rummer folk, der søger som forskere eller indenfor servicebranchen, ligesom at SIRI tidligere har vurderet at 3 ud af 4 kokke tager ægtefællen med – og at det ikke gælder den specifikke gruppe, der får tilladelse i 2018.