Gå til hovedindhold

Ny overenskomst sikrer jordbærplukkere to kroner ekstra i lønposen pr. bakke, de plukker.

Op mod 100 jordbærplukkere kan se frem til lønstigning til sommer.
Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix

I Marmelade, på en kage eller måske bare i fløde. Sommeren er lige om hjørnet, og det er jordbærrene også.

Danske jordbær smager af sommer og sol, men branchen bag har et blakket ry. Jordbærplukkere er et lavt lønnet arbejde med arbejdsbetingelser, der i høj grad er bestemt af vejret.

Men på Samsø har to jordbæravlere indgået en overenskomst med 3F. Overenskomsten betyder blandt andet, at jordbærplukkere nu kan se frem til en lønstigning på to kroner pr. halve kilo jordbær, de plukker.

- At man overhovedet tegner en overenskomst signalerer, at man måske er interesseret i at gøre noget anderledes, end hvad normalen er, siger Jens Arnholtz, lektor ved Københavns Universitet.

Gammel overenskomst

Hidtil har jordbærplukkerne arbejdet på en overenskomst fra 2008. Begge jordbæravlere har ikke konfliktet sig ud af den overenskomst, selvom de senere har meldt sig ud af deres arbejdsgiverforening. Det betød, at overenskomsten fra 2008 stadigvæk var gældende indtil nu.

Nu, hvor de to avlere har indgået en tiltrædelsesoverenskomst med 3F, har de to parter forhandlet en ny løn på plads.

- Jeg har tegnet en aftale, og den er, som den er. Vi går op i at gøre det bedst muligt, siger Mogens Mahler fra Mariesminde Jordbær, der er en af de to avlere.

3F Rymarkens og 3F Samsøs visioner om at få flere overenskomster på området er altså et skridt tættere på med denne nye aftale.

- Jeg hæfter mig ved, at den ansatte får løn efter overenskomst, uanset hvor man kommer fra, siger Kjeld Bønkel, faglig sekretær hos 3F Samsø.

Lav organisationsgrad

Trods lønstigning maner Jens Arnholtz dog til besindelse.

- Landbruget har en lav dæknings- og organisationsgrad. Det præger branchen. Det er jo lovligt at betale en lav løn, hvis de ikke er overenskomstdækkede, siger han.

Jordbærplukning er et sæsonpræget arbejde. Jordbæravlere ansætter typisk jordbærplukkere fra blandt andet Rumænien og Litauen, som efter sæsonen vender hjem og ofte ikke melder sig ind i en fagforening.

- Alt andet lige må man dog forvente, at det forbedrer vilkårene for de pågældende jordbærplukkere, siger Jens Arnholtz.