Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Sidste år snød otte ud af ni sydfynske jordbæravlere deres plukkere i løn. Heller ikke i år ser det ud til, at sæsonarbejderne får en fair betaling.

- Det er direkte uanstændigt at betale så lav en løn. Det hænger slet ikke sammen, siger Hans-Jørgen Pahlke, formand for det grønne område i 3F Odense om de fynske jordbærplukkeres løn.

32-årige Trinh Pham flår de røde jordbær af de grønne planter med begge hænder. Men alligevel har den formentlig hurtigste plukker i marken ved Svendborg svært ved at knokle sig til en løn, som svarer til overenskomsten. Og når vejret driller, kan det slet ikke lade sig gøre, fastslår den vietnamesisk fødte kvinde.

- I dag sad jeg ved siden af en polak, som kun havde plukket lidt mere end én kasse, da jeg bar mine tre kasser ud af marken. Men jeg plukkede ikke ret længe i morges, fordi det regnede. Når vejret er dårligt, kan jeg kun plukke ti kilo i timen, og så giver det alt for lidt, fortæller 3F'eren til Nyhedsbrevet 3F.

Trinh Pham arbejder hos jordbæravler Kaj Fick for andet år i træk. I sidste sæson svarede en høst på ti kilo jordbær hos ham til en timeløn på 60 kroner. Før skat.

Ned til 26 kroner i timen

Umiddelbart tyder intet på, at Trinh Pham og andre plukkere kommer til at få flere penge for deres arbejde i de danske jordbærmarker i år. I hvert fald har to andre avlere i det sydfynske meddelt den lokale 3F-afdeling, at de betaler samme akkordpris til plukkerne i år som sidste år. Det betyder, at de ansatte hos Erik Andersen i Broby kan se frem til 5,50 kroner for et kilo jordbær, mens plukkerne hos Haveløkke i Svendborg får mellem 5,50 og 6,00 kroner for to fyldte bakker med de røde bær.

Avlerne Else Lysgaard og Ingvar Jørgensen fra Samsø skriver på deres hjemmeside, at lønnen for deres plukkere er "5,25 kr. pr. kg. Du kan forvente at plukke 5-20 kg. i timen," hedder det på internetsiden.

Holder forventningen stik, vil kun de allerhurtigste plukkere tjene, hvad der svarer til en overenskomstmæssig løn på godt 104 kroner i timen. De langsomme samlere bliver spist af med 26 kroner i timen. Før skat.

Plukkeprisen falder

Hos Birkholm Frugt ved Faaborg har avler Bjarne Knutsen endda sat plukkeprisen ned med knap 17 procent i år. Sidste år fik plukkerne fem kroner pr. kilo for det første ton jordbær. I år bliver de belønnet med 4,16 kroner pr. kilo ifølge firmaets egen hjemmeside. Altså skal de ansatte plukke over 25 kilo hver eneste time for at få den overenskomstmæssige løn. Også når vejret er dårligt.

Det er umuligt, mener 3F.

- Det er direkte uanstændigt at betale så lav en løn. Det hænger slet ikke sammen, siger Hans-Jørgen Pahlke, formand for det grønne område i 3F Odense, til Nyhedsbrevet 3F.

Formanden har hvert år siden 1976 fastsat en vejledende plukkepris til landets jordbæravlere. Kiloprisen, der baserer sig på oplysninger fra GASA samt fra flere avlere og plukkere, er 12 kroner i 2007. Altså tjener plukkerne det halve af, hvad der ifølge Hans-Jørgen Pahlke er rimeligt.

8 ud af 9 avlere snød

Rimelig var plukkernes løn heller ikke i sidste sæson. 3F Sydfyn var på kontrolbesøg hos områdets større jordbæravlere og konstaterede, at otte ud af ni ikke betalte deres ansatte, hvad de havde krav på efter overenskomsten.

- Lønsedlerne viste et helt klart billede af, at plukkerne fik for lidt i løn. Det er selvfølgelig utilfredsstillende, og vi vil have stoppet urimelighederne, siger Flemming Madsen, faglig sekretær hos 3F Sydfyn, til Nyhedsbrevet 3F.

Samlet løb 3F-afdelingens anerkendte krav til de sydfynske avlere op i 135.000 kroner.

Trinh Pham er blandt dem, som får en ekstra check for sliddet i sidste sæson.

- Det er dejligt. Især fordi det er et hårdt arbejde for ikke mindst ryggen, siger hun.

Nyhedsbrevet 3F har i dag flere gange forsøgt at få en kommentar fra jordbæravler Bjarne Knutsen fra Birkholm Frugt, men uden held.