Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø får nu 24 millioner kroner til at undersøge, hvilke forslag til forbedringer af arbejdsmiljøet, der kan betale sig. Arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F kalder tiltaget meget positivt.

Arbejdsrelaterede ulykker og sygdomme koster hvert år de europæiske lande cirka 3,3 procent af BNP.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Omtrent 3,8 billioner kroner, altså 3.800 milliarder. Eller prisen på omkring 179 storebæltsbroer. Så meget koster dårligt arbejdsmiljø landene i EU hvert år.

10. oktober afsatte partierne bag Arne-pensionen 24 millioner kroner til ny forskning i arbejdsmiljøøkonomi hos NFA, det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Forskningen skal hjælpe politikere og beslutningstagere med at vurdere, hvilke forslag omkring arbejdsmiljø, der bedst kan betale sig, når arbejdsmiljøet skal forbedres.

Gigantiske omkostninger ved dårligt arbejdsmiljø

Ifølge Steffen Bohni, der er direktør hos NFA, vides det ikke, hvad de samfundsøkonomiske konsekvenser af arbejdsmiljøproblemer er i Danmark.

Han peger dog på et studie fra EU's arbejdsmiljøagentur, der vurderer, at arbejdsrelaterede ulykker og sygdomme hvert år koster de europæiske lande cirka 3,3 procent af det såkaldte bruttonationalprodukt (BNP). Bruttonationalproduktet er et mål for værdien af et lands samlede økonomiske aktiviteter.

Ifølge Steffen Bohni skal NFA udvikle en model for, hvordan man beregner de samfundsøkonomiske omkostninger ved arbejdsrelaterede ulykker og sygdomme.

- Det er et nyt forskningsfelt herhjemme. Vores opgave bliver at undersøge de økonomiske konsekvenser af arbejdsmiljøindsatser, for at se om de kan betale sig, siger han. 

Arbejdsmarkedspolitisk chef: Meget positivt

Arbejdsmarkedspolitisk chef i 3F, Ulla Sørensen, mener, at det er meget positivt, at der er bevilliget midler til at forske i arbejdsmiljøøkonomi.

Ifølge den arbejdsmarkedspolitiske chef er det noget, 3F har efterspurgt længe.

- Et godt arbejdsmiljø er vigtigt for alle, både medarbejdere, virksomheder og ikke mindst samfundsøkonomien. Vi ser frem til at følge den nye forskning på NFA, da vi skal investere klogt i arbejdsmiljø, så vi forebygger nedslidning og dårligt arbejdsmiljø bedst muligt, siger hun.