Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

3F'ere, der arbejder inden for landbrug, skovbrug og fiskeri, kommer oftest til skade.

For hver 10.000 medlemmer af fagforbundet, der er beskæftiget inden for landbrug, skovbrug eller fiskeri, fik 300 i 2018 anerkendt en arbejdsulykke.
Arkiv / Henning Bagger / billedbureauet Ritzau/Scanpix

Det er langt farligere at være 3F'er på en fiskekutter end på en skofabrik.

For hver 10.000 medlemmer af fagforbundet, der er beskæftiget inden for landbrug, skovbrug eller fiskeri, fik 300 i 2018 anerkendt en arbejdsulykke. Det er næsten dobbelt så mange som inden for industri, råstofindvinding og forsyningsvirksomheder, hvor der for hver 10.000 beskæftigede 3F’ere var 160, som fik anerkendt en arbejdsskade. 

Det viser data fra en ny rapport om arbejdsskader blandt 3F'erne.

Farlige jobs

Den branche, hvor der er næstflest anerkendte arbejdsulykker, er bygge- og anlæg. Her blev der i 2018 anerkendt 230 anerkendte arbejdsulykker for hver 10.000 beskæftigede 3F’ere.

At ulykkerne rammer netop de brancher overrasker ikke Peter Hasle, der professor i arbejdsmiljø ved Syddansk Universitet.

- De klatrer rundt på vognen til en traktor, står på en kutter i høj sø eller hænger i et stillads på et byggeri, siger Peter Hasle.

- Og der kan du falde og slå dig, siger han.

Seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Johnny Dyreborg, fortæller, at manuelt arbejde fører til flere arbejdsulykker.

- Når du arbejder med at flytte genstande eller personer, så kommer du mere til skade end foran skrivebordet, siger han.

Svært med sikkerhed og motorsav

Samtidig arbejder de ansatte inden for landbrug, skovbrug, fiskeri samt bygge- og anlæg oftere på midlertidige arbejdspladser, påpeger Peter Hasle.

- I industrien står den farlige maskine på det samme sted i 10 år. Den kan pakkes ordentligt ind, og de farlige dele kan afskærmes, siger han.

- Det er sværere med en motorsav eller en rundsav, som skal med rundt i skoven eller på byggepladsen, siger Peter Hasle.

En anden kultur for anmeldelser

Rapporten viser – lidt overraskende – at 3F'ere ansat i det offentlige oftere får anerkendt en arbejdsulykke. Men ifølge Peter Hasle skyldes det ikke, at de laver et farligere arbejde.

- I det offentlige er der en anden kultur for at anmelde skader. De ansatte anmelder simpelthen flere skader i det offentlige end i det private, siger han.

Det høje antal anerkendte arbejdsulykker i det offentlige kan altså ikke sammenlignes med tallene i de øvrige brancher, mener professoren.

Nedslidning i byggeriet

Rapporten viser også, at bygge- og anlæg ligger højt, når det gælder anerkendelsen af erhvervssygdomme. For hver 10.000 beskæftigede 3F’ere var der 110 anerkendte erhvervssygdomme i 2018.

- Nedslidning findes i bygge- og anlægbranchen. Selvom nedslidning er svært at få anerkendt som en erhvervssygdom, så fylder det stadig op i statistikken, siger Peter Hasle.

Hvis du er i tvivl om, hvilken branche din virksomhed tilhører, kan du slå det op her.