Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Restauranter og caféer får efter alt at dømme mulighed for at åbne igen. Det vækker glæde hos brancheorganisationen Horesta og 3F. Men det skal ske under ordentlige forhold, lyder det.

Det bliver snart muligt at gå ud og spise igen. Men sikkerheden for de ansatte på caféer og restauranter skal være i orden, siger gruppeformand Tina Møller Madsen, 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
Arkiv / Billedbureauet Colourbox

Danskerne får snart mulighed for at igen at kunne gå ud og spise eller nyde en kop kaffe på en café.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen vil give restauranter og caféer lov til at åbne igen. Det vækker glæde hos Horesta, brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, hvis cirka 1.800 medlemmer har været hårdt ramt af nedlukningen af Danmark.

- Det begynder at gøre rigtig ondt. Restauranterne er i en situation, hvor vi har mistet 80 procent af den normale omsætning, så det er rigtig alvorligt, siger administrerende direktør Katia K. Østergaard, Horesta, til Ritzau.

Vil kunne åbne hurtigt

Horesta vurderer, at nogle restauranter og caféer vil kunne åbne i løbet af få dage, mens andre vil have brug for længere tid.

- Det kommer også an på, hvad det er for nogle indretningskrav, der stilles til restauranten, siger Katia K. Østergaard.

- Jo flere restriktioner, der følger med, jo mere god tid skal man have, siger hun.

Mange har drejet nøglen om

Selvom danskerne får mulighed for at gå ud og spise, skal der en hel del menuer over disken hos Horestas medlemmer for bare at hente noget af det tabte ind.

Fra 1. april til 4. maj i år har mere end 200 hoteller, caféer og restauranter måttet dreje nøglen om som følge af corona-krisen og nedlukningen af Danmark. Og inden for den seneste måneds tid har over 9 ud af 10 hoteller haft en kæmpe nedgang i omsætningen, mens over 4 ud af 10 restauranter har oplevet det samme, selvom de har kunnet sælge take-away.

Risikerer milliard-tab

Samtidig risikerer branchen at komme til at se langt efter udenlandske turister i den kommende tid. Ifølge en opgørelse fra Danmarks Statistik og Visitdenmark resulterede besøg af udenlandske turister i perioden april til september sidste år i en omsætning på 38,2 milliarder kroner.

Et beløb, som Horesta påpeger, at man ikke kommer i nærheden af i år, hvis Danmarks grænser fortsætter med at være lukkede.

- Der er ikke nogen, der bare åbner tirsdag og har fuld omsætning igen, siger Katia K. Østergaard, der påpeger, at der fortsat vil være brug for økonomiske hjælpepakker lang tid endnu.

3F: Medlemmernes helbred i højsædet

I 3F ser man frem til, at mange medlemmer kan komme tilbage på jobbet igen. Men forholdene skal være i orden.

- Deres sikkerhed og sundhed er vigtigere end økonomien, men hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt at genåbne, er vi selvfølgelig glade for det, siger gruppeformand Tina Møller Madsen, 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR).

- Mange af vores medlemmerne har ikke haft mulighed for at arbejde hjemmefra under nedlukningen. Så vi ser også med glæde på, at de nu får mulighed at komme ud og lave noget igen, hvis de ønsker det, siger hun.

Strikse restriktioner

Tina Møller Madsen forventer, at restriktionerne for genåbningen af restauranter og caféer bliver strikse med et krav om, at der skal være to meter mellem gæsterne. Også hvis man sidder med ryggen til hinanden.

- Det giver nogle udfordringer og betyder, at restauranter og caféer formentlig kun vil kunne servere for halvdelen eller en tredjedel af de gæster, som de har plads til, siger Tina Møller Madsen.

- Men for os er det vigtigste, at der er nogle retningslinjer, som sikrer, at vores medlemmer ikke udsættes for smittefare og kan udføre deres arbejde sundhedsmæssigt forsvarligt, siger hun.