Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har foreløbig modtaget syv klager efter afgørelser i arbejdsskadesager relateret til covid-19.

At få anerkendt covid-19 som arbejdsskade af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring betyder ikke nødvendigvis, at du kan få en erstatning.
Claus Bech/Ritzau Scanpix

Ved indgangen til september er der foreløbig blevet indberettet syv klagesager hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) relateret til corona-arbejdsskadesager. Ingen af klagesagerne er endnu afgjort.

Det viser en aktindsigt, som A4 Arbejdsmiljø har fået hos AES.

I tre af de i alt syv klagesager har AES afvist at tildele ansatte, der har været smittede med covid-19, erstatning, selv om AES har anerkendt covid-19-smitte som en arbejdsskade.

Arbejdsskader, de skadelidte har pådraget sig i deres arbejde som henholdsvis sygeplejerske, ambulancebehandler og pædagog.

I alle tre tilfælde har AES afvist at udbetale erstatning for tab af erhvervsevne, fordi de pågældendes erhvervsevne er nedsat med mindre end 15 procent.

Ifølge Arbejdsskadesikringsloven ydes der ikke erstatning, hvis tabet af erhvervsevne er mindre end 15 procent.

Indtægt og arbejdsevne afgørende

Myndighederne vurderer blandt andet graden af nedsat erhvervsevne efter 'tidligere indtægt og tidligere arbejde', 'alder, evne og uddannelse', 'skadens art og omfang' samt 'muligheden for at påtage sig arbejde med skaden, og hvad man kan tjene ved dette arbejde'.

I en af klagesagerne har en sygeplejerske oplyst, at vedkommende arbejder på samme vilkår, som før personen blev smittet med covid-19. Derudover har personen oplyst, at vedkommende tjener det samme nu som tidligere, hvorfor AES kom frem til følgende vurdering:

- Vi vurderer derfor, at du ikke har haft en indskrænkning af din erhvervsevne på 15 procent eller mere som følge af den anerkendte arbejdsskade, hedder det i AES' afgørelse i sagen.

De øvrige fire klagesager handler om afviste arbejdsskader, som er anmeldt i forbindelse med hjemmearbejde under corona-lockdown i foråret.