Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

En filippinsk kok ansat på beløbsordningen arbejdede 14 timer om dagen på restaurant i Esbjerg og blev snydt for lovmæssig løn. Torsdag skal Folketinget behandle et lovforslag om at sænke beløbsordningen og åbne for mere udenlandsk arbejdskraft.

Greg Calongo kom til Danmark på den såkaldte beløbsordning, der skal sikre udenlandsk arbejdskraft danske lønvilkår. Han endte med at modtage få tusinde kroner om måneden.
Anders Palm Olesen

Torsdag i denne uge skal Folketinget behandle et nyt lovforslag, der skal sikre lettere adgang til Danmark for udenlandsk arbejdskraft.

Men for flere ender tiden i Danmark med udnyttelse og underbetaling.

Sådan gik det for den filippinske kok Greg Calongo.

I over et år boede han i et baglokale i Julia’s Restaurant i Esbjerg. Her sov han op af hylder med nudler, sojasovs og konservesdåser på en lille sovesofa, der ikke kunne slås ud. 

Og når han skulle i bad, skete det inde i køkkenet.

- Jeg sad på køkkengulvet i restauranten og brugte en madbøtte som øse. Bagefter måtte jeg tørre mig med små håndklæder fra kundetoilettet, for der var ikke andet, fortæller han til Fagbladet 3F.

Ifølge sin kontrakt skulle Greg Calongo arbejde 37 timer om ugen til en løn på 35.500 kroner om måneden efter reglerne i den såkaldte beløbsordning.

I virkeligheden måtte han arbejde i seks-syv dage om ugen i op til 14 timer i træk for en lovet månedsløn på 9.000 kroner.

- Men jeg fik ikke altid de 9.000 kroner. I stedet fik jeg 2.000, 3.000 eller 4.000 kroner. Nogle måneder fik jeg slet ikke løn, fortæller han.

Fagbladet 3F har set dokumentation for Greg Calongos lønudbetalinger samt billeder og video af hans arbejdsforhold.

LÆS OGSÅ: Udenlandske ansatte bliver snydt på omstridt beløbsordning

Først efter halvandet år på restauranten fik Greg Calongo hjælp.

Han kom i kontakt med Center Mod Menneskehandel (CMM), som vurderede, at han var offer for menneskehandel og udnyttet til tvangsarbejde, og de hjalp ham ud af restauranten.

Det fremgår af CMM’s vurdering af Greg Calongos sag, som Fagbladet 3F har fået en kopi af, og som dette er et uddrag af:


Ejerne af Julia’s Restaurant, hvor Greg Calongo var ansat, ønsker ikke at udtale sig om hans forhold, men afviser at skulle have gjort noget forkert.

Folketinget vil lempe adgang for udenlandsk arbejdskraft

Hos flere arbejdsgiverforeninger har der længe været et ønske om at sænke kravet i den såkaldte beløbsordning, der åbner døren til det danske arbejdsmarked for borgere uden for EU, fordi der er brug for ekstra arbejdskraft i Danmark.

Især i restaurationsbranchen har der været et krav om at lempe adgangen for nye kokke fra udlandet.

LÆS OGSÅ: Myndigheder lytter til restaurationsbranchen: Bliver lettere at få udenlandske kokke til Danmark

I dag lyder kravet på mindst 448.000 kroner om året i løn, før man kan benytte beløbsordningen.

Og begge fløje i Folketinget er åbne for at sænke kravene fremover.

De borgerlige partier vil sænke beløbet permanent til 360.000 kroner om året. Det har S-regeringen afvist og i stedet fremsat eget lovforslag, hvor de vil gå ned til 375.000 kroner, men kun sænke grænsen i et par år.

Det er dette forslag, som Folketinget skal tage stilling til torsdag, og som kommer til afstemning i salen.

Myndigheder: Stadig illegale kokke i Danmark

I starten af 2021 valgte myndighederne ellers at stramme reglerne og gøre det sværere at hyre udenlandske kokke via netop beløbsordningen.

Det skete, efter Fagbladet 3F året forinden afslørede, hvordan udenlandske kokke blev snydt på beløbsordningen på især sushi- og kinesiske restauranter i Danmark.

LÆS OGSÅ: Mistanke om menneskehandel: Asiatiske kokke bliver udnyttet på danske restauranter

Her fik kokkene ned til 20 kroner i timen for at arbejde 12 timer om dagen i alle ugens dage.

Hos myndighederne er man bevidst om, at der stadig er kokke ansat på beløbsordningen, som formentlig arbejder under ulovlige vilkår på danske restauranter.

LÆS OGSÅ: Myndighed: Asiatiske kokke arbejder stadig illegalt i Danmark

Det fremgår af en rapport fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) fra sidste år.

Af samme årsag blev ni ud af ti ansøgninger om at ansætte kokke på beløbsordningen afvist i 2021 på en formodning om, at kokkene ikke reelt tjente nok til at overholde reglerne og arbejde i Danmark.

Forsker: Beløbsordning giver arbejdsgivere magten

Ifølge Marlene Spanger, migrationsforsker fra Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, er der problemer med den måde, beløbsordningen fungerer på.

Hun påpeger, at arbejdsgiveren reelt har fuld magt over den ansattes liv, fordi de udenlandske ansatte bliver sendt hjem, hvis de mister deres arbejde.

LÆS OGSÅ: Asiatiske kokke sover i restauranters kældre og loftsrum

Det skaber grobund for sager som Greg Calongos, hvor en ansat bliver udnyttet og underbetalt.

- Igen og igen ser vi et misbrug af beløbsordningen, hvor det rammer arbejdsmigranter. Det tyder på, at der er noget galt med den måde, som ordningen er konstrueret på, siger hun.

- Det er problematisk, hvis beløbsordningen er med til at skabe ofre for menneskehandel til tvangsarbejde, siger forskeren.

3F: Flere sager som Gregs, hvis vi sænker grænser

For Greg Calongo endte forløbet i Danmark i sensommeren 2021. Han fik støtte fra Center Mod Menneskehandel, som hjalp ham til at genskabe et liv på Filippinerne, hvor han i dag lever sammen med sin kone og søn – og Julia’s Restaurant gik efterfølgende konkurs.

Men sagen er ikke enestående. Fagbladet 3F har været i kontakt med andre kokke, som fortæller om, hvordan de er blevet udnyttet på beløbsordningen inden for de seneste år.

Derfor advarer Søren Heisel, forbundssekretær i 3F, mod at sænke beløbsordningen, som et flertal af Folketinget ønsker.

- Jeg bliver så fly forbandet, når jeg bliver konfronteret med disse uacceptable, umenneskelige forhold. Og der er ikke tvivl om, at hvis Folketinget nedsætter beløbsgrænsen, vil vi desværre se flere skrækeksempler som det, Greg Calongo har oplevet, siger han.