Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Fremover vil kokke fra udlandet på beløbsordningen få nemmere adgang til Danmark igen efter pres fra Horesta og arbejdsgiverforeninger. Afviste kokke kan også få genoptaget sager. Helt ude af trit med virkeligheden, siger 3F.

En ny lov bliver nu lempet efter kun et år. Herefter bliver det igen lettere for danske restauratører at ansætte udenlandske kokke på den såkaldte beløbsordning - selvom minister og styrelser selv har erkendt, at der er foregået omfattende og organiseret svindel med ordningen i årevis, så de ansatte kokke fra især Asien er blevet underbetalt og udnyttet, mens de var ansat i Danmark.
Illustration: Karsten Østergaard

Det bliver igen lettere for restauratører i Danmark at hyre udenlandske kokke til Danmark via den såkaldte beløbsordning – og afviste kokke kan endda få lov til at blive i Danmark.

Det sker efter flere måneders pres fra Horesta, der er brancheorganisation for Hotel- og Restaurationsejere.

Herfra har flere restauratører stået frem i pressen og udtrykt frustration over, at de ikke kunne få lov at hyre kokke på beløbsordningen mere, fordi reglerne var blevet strammet.

Det skete efter en række afsløringer i Fagbladet 3F om kokkenes forhold i Danmark.

Men fremover vil reglerne blive løsnet betydeligt, oplyser SIRI – Styrelsen for International Rekruttering og Integration – der står for at kontrollere og udstede arbejdstilladelser til udenlandsk arbejdskraft i Danmark, i et nyt notat.

Den såkaldte “formodningsregel”, hvor SIRI indtil nu har kunnet afvise samtlige ansøgninger, hvis der var mistanke om snyd med løn eller vilkår, bliver nu lempet.

En række sager, hvor kokke er blevet afvist på en formodning om svindel, vil blive genoptaget.

LÆS OGSÅ: 3F frygter mere svindel: Minister åbner for at lempe regler for udenlandske kokke

Samtidig opfordres alle restaurationer, der har fået afslag på at ansætte kokke via beløbsordningen på grund af “formodningsreglen”, til at ansøge på ny. 

Lemper regler trods viden om “systematisk” udnyttelse af udenlandske kokke

Fagbladet 3F har i detaljer dokumenteret, hvordan udenlandske kokke fra især Asien er kommet til Danmark via beløbsordningen.

Her skal kokkene ifølge reglerne tjene mindst 37.000 kroner om måneden for at få adgang til det danske arbejdsmarked.

Men ofte er kokkene og også deres ægtefæller blevet underbetalt og udnyttet så omfattende, at SIRI selv har anset beløbsordningen for at være brugt til “systematisk menneskehandel”.

LÆS OGSÅ: Menneskehandel: Kinesiske kokke bliver udnyttet på danske restauranter

Afsløringerne i Fagbladet fik udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at kalde det for “organiseret kriminalitet” og stramme udlændingelovgivningen for at forhindre flere sager om misbrug og udnyttelse af især asiatiske kokke.

Det blev blandt andet forbudt at hyre et ægtepar på samme restaurant, så man ikke kunne betale to ansatte med én løn – og myndighederne fik lov til at afvise alle ansøgninger, hvis de havde en “formodning” om, at der var tale om snyd, og at lønnen var sat kunstigt højt for at opfylde kravene i beløbsordningen.

LÆS OGSÅ: På kinesisk chatforum vrimler det med dumpingjob: Du og din kone får 9.000 kroner hver

Siden har SIRI afvist op til 96 procent af ansøgningerne fra restauratører i Danmark på at få nye kokke via beløbsordningen – enten med baggrund i formodning om svindel og snyd eller en formodning om, at omsætningen i restauranten ikke var højt nok til at oppebære en månedsløn på de krævede beløb. 

Mange af de kokke, der historisk har arbejdet på beløbsordningen i Danmark, har været ansat i kinesiske buffet-restauranter eller på sushi-restauranter, steder med ofte forholdsvis lav omsætning og menupriser.

Alligevel har SIRI nu valgt at løsne grebet om kontrollen med de asiatiske kokke fremover.

Dermed fik den nye lovgivning kun lov til at fastholde sin oprindelige form i mindre end et år.

Horesta: Regler skal lempes mere

Ifølge notatet fremhæver SIRI selv, at flere afgørelser i Udlændingenævnet – som er klagenævn for afgørelser i udlændingesager som disse – har medført praksisændringerne.

Samtidig har Horesta spillet en aktiv rolle i at få udformet det nye praksisnotat.

Ifølge Horesta er der tale om en stor sejr for brancheorganisationen.

- Vi kan se, at store dele af erhvervet har haft udfordringer med at rekruttere og med en stramning af udlændingeloven og en meget stram praksis hos SIRI, hvor man næsten har udelukket, at restaurationsbranchen kunne gøre brug af at få international arbejdskraft til landet, så er det selvfølgelig glædeligt, at man fra styrelsens side nu ændrer praksis, siger Luise Mai Bøgestad, advokat i Horesta.

LÆS OGSÅ: Dominerer beløbsordningen: Hver 11. tilladelse går til kinesisk kok

Hun påpeger, at der går et stykke tid før nye godkendte ansøgere rent faktisk ender i de danske restauranter.

- Det her betyder ikke, at der står en ny kok bag komfuret i morgen. Man er fra politisk side nødt til at se på, hvordan man kan hjælpe virksomhederne yderligere, så de ikke er nødsagede til at sige nej til at tage gæster ind, siger Luise Mai Bøgestad.

3F: Helt ude af trit med virkeligheden

Tina Møller Madsen, der er formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration har en helt anden holdning til myndighedernes nye kurs.

- Den nye praksisændring er uforståelig og helt ude af trit med virkeligheden. Myndighederne lemper nu på reglerne og åbner op for mere arbejdskraft uden for EU, siger hun.

Tina Møller Madsen henviser til, at Fagbladet 3F for nylig kunne afsløre, at også rumænsk køkkenpersonale udnyttes og underbetales på danske restauranter – på de samme restaurationstyper, der tidligere har udnyttet asiatisk arbejdskraft.

LÆS OGSÅ: 20 kroner i timen og 12 timer om dagen: Rumænere udnyttes og underbetales på Kina-restauranter

- Det virker slet ikke, som om myndighederne er på bolden, siger hun.

Ifølge reglerne i beløbsordningen skal man modtage en månedsløn på mindst 37.000 kroner for at få adgang til det danske arbejdsmarked.

Gennemsnitslønnen for en kok i Danmark ligger lige nu på omkring 24.000 kroner om måneden ifølge lønstatistik.dk.