Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Sushi og kinesisk er populært hos danskerne. Men den laves ofte af kinesere, der bor i baglokaler eller i forlængelse af restauranten, bekræfter politi og flere myndigheder.

Når politiet og myndigheder tager på kontrol på kinesiske restauranter, finder de sovepladser til kokke i baglokaler.

I juni fandt Arbejdstilsynet to senge i kælderen hos en kinesisk restaurant i Esbjerg. Det var til den kinesiske kok og hans hustru, oplyste ejeren.

I december fandt politiet en soveplads i et lagerrum under loftet på en restaurant i Køge.

Rummet var to kvadratmeter stort og fremstod beboet med sko, tasker og tøj, viser aktindsigter, som Fagbladet 3F har fået hos politi og arbejdstilsyn.

Som Fagbladet 3F har fortalt, boede den kinesiske kok Huashan Hong i 180 dage i et smalt lagerrum på en restaurant midt i København.

LÆS OGSÅ: En kinamands chance: Huashan sov på træpaller i dansk restaurants lagerrum

Her arbejdede han syv dage om ugen til en timeløn på 30 kroner og uden en eneste fridag.

Politi: Kinesere sover i baglokaler

I flere politikredse kigger man på netop det kinesiske restaurationsmiljø i Danmark, hvor man ofte oplever at finde sovende kokke i baglokaler.

- Vi har haft særligt fokus på sushirestauranter og kinesiske restauranter de seneste år, fordi vores erfaringer og efterretninger viser, at der her ofte er problemer med social dumping, ulovligt arbejde og ulovligt ophold i Danmark, siger politikommissær Michael Andreassen, leder af den operative udlændingeafdeling i Midt- og Vestsjællands Politi. 

På kontrolaktioner finder politiet enten et lille soverum i et lokale i restauranten, eller også er der indkvarteret arbejdere i tilstødende lokaler til restauranten.

- Sidstnævnte ser vi oftere end førstnævnte. Vi oplever, at de indkvarteres i eksempelvis lokaler i samme bygning som restauranten, hvis denne ikke er eneste bygning på matriklen, siger Michael Andreassen.

LÆS OGSÅ: Mistanke om menneskehandel: Kinesiske kokke bliver udnyttet på danske restauranter

Samme oplevelse har man hos Københavns Vestegns Politi.

- Vi har tit mistanke om, at der overnattes på stedet. Flere restaurationer har også tilknyttet privat beboelse, forklarer politikommissær Jeff Kongedam Nielsen.

Brandfarlig bolig i kælder

Det er ikke kun politiet, der finder kinesiske kokke, der sover i restauranterne.

I juni fandt Arbejdstilsynet to sengepladser i et lille lagerrum i kælderen under Restaurant King i Esbjerg, da de var på rutinekontrol under en ombygning af restauranten.

“Ved besigtigelse i kælderen konstaterede Arbejdstilsynet, at der var etableret et opholds- og soverum med to senge i det bagerste rum i kælderen. Det blev oplyst af restaurationens ejer, at det var kokken og hans hustru, der arbejdede, opholdt sig og sov i kælderen. I tilfælde af brand i restauranten, ville de ikke kunne komme ud,” står der i Arbejdstilsynets rapport.

"I kælderen var der oprettet to sovepladser i det bagerste lokale," skriver Arbejdstilsynet
"I kælderen var der oprettet to sovepladser i det bagerste lokale," skriver Arbejdstilsynet FOTO: Arbejdstilsynet

I et andet tilfælde var det politiet, der fandt et lille lagerrum allerøverst i sushirestauranten Lucky Star i Køge. Her sov en af restaurantens mandlige ansatte.

“Fra lagerlokalet var adgang til et lille, aflukket lokale på to kvadratmeter. I lokalet stod en seng på tværs og lokalet fremstod beboet med tøj, sko, tasker, mv. I et tilstødende lokale var indrettet et lille badeværelse med en vask, spejl samt en brusekabine. Også det lille badeværelse fremstod beboet. På vasken stod et lille krus med en tandbørste og på brusekabinen hang et brugt håndklæde,” står der i politirapporten fra Midt- og Vestsjællands Politi, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

Ifølge den ansatte selv var rummet til pauser og til at tage en lur. Han boede hos ejeren af restauranten, oplyste han. 

Men da politiet tjekkede kokkens oplysninger, havde manden ingen folkeregisteradresse i Danmark. Hverken på restauranten eller hos ejeren af stedet.

Dårligst mad, dårligste forhold

I Fødevarestyrelsen har kontrollanterne ved lov ret til at besigtige samtlige rum i en restaurant. Og det sker, at kontrollanterne også finder sovepladser i lagerrum eller baglokaler, siger fødevarechef i Københavnsområdet, Jakob Munkhøj Nielsen.

- Hvis vi ser noget mistænkeligt, er det er op til den enkelte tilsynsførende at vurdere alvoren og omfanget. Hvis det er tilpas mistænkeligt, tager vi fat i vores Rejsehold, der så tager kontakt til Skat eller politi, siger han.

Han påpeger, at restauranter, hvor man har mistanke om, at medarbejdere sover i baglokaler, typisk er de restauranter, der også halter på fødevaresikkerheden. 

- Man kan sige, at der typisk er en kultur, hvor man ikke er vant til den helt store regelefterlevelse.

SIRI-rapporter: Ansatte bor ved chefen eller restaurant

Fagbladet 3F har fået aktindsigt i en række afhøringer af kinesiske kokke, som Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) udførte under en landsdækkende kontrolaktion i 2017.

Her fremgår det i flere af dem, at de ansatte enten bor på restauranten, lige ved den eller hos ejeren.

“(Kinesisk kok) bor lige ved siden af restauranten. Han bor på et værelse med sin kone. Et andet ægtepar bor der også. (Kokken) og hans kone betaler 3.000 kroner i husleje”, som der står i en af afhøringsrapporterne fra SIRI.

LÆS OGSÅ: På kinesisk chatforum vrimler det med dumpingjob: Du og din kone får 9.000 kroner hver

Et andet ægtepar beskriver, hvordan de bor hos chefen, men ikke kan gå frit, som de vil.

“Kokken har ikke nøglen til huset, så han må vente med at komme hjem til chefen er hjemme”, forklarer kokken til SIRI’s kontrollant.

Fagbladet 3F har desuden via interview med kilder i det kinesiske netværk i Danmark kendskab til flere steder i landet, hvor ansatte enten har boet eller bor i restauranter eller i forlængelse af dem.

Ingen af kokkene ønsker dog deres navn, adresse eller arbejdsgiver offentliggjort af frygt for at miste arbejdet og blive sendt hjem til Kina.

Ifølge Marlene Spanger, lektor ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, er der en særlig grund til, at især arbejdsmigranter fra lande som Kina går med til at bo under forhold, som de færreste ville udholde.

- Der er altid et magtforhold mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Men med migranter er der en ekstra dimension. De kan risikere at miste deres opholdstilladelse, hvis ikke de går med på de urimelige arbejdsvilkår, fordi opholds- og arbejdstilladelsen er bundet op på arbejdsgiveren, siger hun.

Myndigheder mistænker systematisk udnyttelse

Som Fagbladet 3F har afsløret, misbruger kinesiske restaurantejere den såkaldte beløbsordning til at ansætte kinesiske kokke og deres ægtefæller og betale dem med dumpingløn.

LÆS OGSÅ: Myndighederne har kendt til ulovlige kinesiske kokke i årevis

Myndighederne anerkender selv, at der er problemer med de kinesiske kokke i Danmark.

Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) opdagede allerede problemerne i 2015, som de mistænker for at være “systematisk udnyttelse og menneskehandel” med kokke fra Kina og deres ægtefæller.

Alligevel er antallet af kinesere i hoteller og restauranter på beløbsordningen fortsat med at stige. Fra 22 kinesere i 2010 til 582 kinesere i 2018.

Det har nu gjort, at udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) skal forklare sig i samråd i Folketinget.

Læs med de kommende dage, hvor Fagbladet 3F afdækker, hvordan kinesiske kokke kommer til Danmark og over hele landet arbejder under forhold, som myndighederne blandt andet mistænker for at være systematisk menneskehandel.